Στη σημερινή (21/6) του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ενέκρινε την Αναπτυξιακή Πολιτική Δημιουργίας Δημόσιων Χώρων Υγιεινής, Σταθμών Επαναφόρτισης και Άλλων Διευκολύνσεων στο Δίκτυο των Αυτοκινητοδρόμων της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
Η δημιουργία Δημόσιων Χώρων Υγιεινής, Σταθμών Επαναφόρτισης και Άλλων Διευκολύνσεων στο Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, με κυριότερο την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών εξυπηρέτησης των χρηστών και των οχημάτων που διακινούνται στο ειδικό οδικό περιβάλλον των αυτοκινητοδρόμων, αυξάνοντας το γενικότερο επίπεδο λειτουργικότητας του δημόσιου οδικού δικτύου και συνεισφέροντας σε επιμέρους πολιτικές του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως η οδική ασφάλεια, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης των οδικών μεταφορών, η υποστήριξη των δημοσίων συγκοινωνιών και γενικότερα των στοχεύσεων της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν άλλες πολιτικές του Κράτους στον τομέα του τουρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας.
Βασική στόχευση επίσης είναι η εξοικονόμηση πόρων και η δημιουργία συνεργειών με την αξιοποίηση υφιστάμενων και προτεινόμενων δημόσιων χώρων και υποδομών, όπως Σταθμών Λεωφορείων και Ζυγιστικών Σταθμών. Οι Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής, Σταθμών Επαναφόρτισης και Άλλων Διευκολύνσεων που θα επιλεγούν, θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως. Στους χώρους αυτούς θα υπάρχουν υποδομές χώρων υγιεινής (ανδρών, γυναικών, ΑμεΑ), καθώς και υποδομές μικρής καφετέριας / περιπτέρου, καθώς και σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Οι υπηρεσίες των χώρων υγιεινής θα προσφέρονται δωρεάν. Οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες αποφασιστεί να προσφέρονται (π.χ. καφετέρια), δεν θα παρέχονται δωρεάν, με στόχο τα έσοδα να καλύπτουν μέρος των λειτουργικών εξόδων ή / και της αρχικής επένδυσης.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ.4) Νόμους του 2022.
Σκοπός του είναι η διεύρυνση του υφιστάμενου πλαισίου φορολογικής απαλλαγής, πέραν από επενδυτή φυσικό πρόσωπο που ισχύει σήμερα, ώστε να παραχωρείται φορολογική ελάφρυνση και σε νομικό πρόσωπο, για ποσό επένδυσης προς εγκεκριμένη καινοτόμα μικρή και μεσαία επιχείρηση.
Το υπό αναφορά νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ενότητα 3.2 «Ενισχυμένη Έρευνα και Καινοτομία» όπου στοχεύεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο αποτελεί ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.