Το επιβατικό οχηματαγωγό M/V Daleela, απέπλευσε την περασμένη Κυριακή, από το λιμάνι Λεμεσού, για το πρώτο ιστορικό ταξίδι επανέναρξης της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, μεταφέροντας επιβάτες, κατοικίδια, οχήματα αλλά και ελπίδες για επιτυχή έκβαση ενός πολυαναμενόμενου ονείρου πολλών συμπατριωτών μας, που γίνεται πραγματικότητα.
Η παρουσία δημοσιογράφων για 60 ώρες εν πλω, όσο δηλαδή διαρκεί το ταξίδι από Λεμεσό – Πειραιά και Πειραιά – Λεμεσό, έδωσε την ευκαιρία για καταγραφή των πρώτων αντιδράσεων του επιβατικού κοινού, αλλά και της συνολικής εμπειρίας επί του πλοίου, που η ονομασία του στα αραβικά παραπέμπει στον μπροστάρη, στον οδηγό, σε αυτόν που προπορεύεται.
Το Μ/V Daleela μετέφερε με ασφάλεια τους ταξιδιώτες στο παρθενικό του ταξίδι με ανάλογη άνεση για το σκοπό που επιτελεί, αφού όπως πολλάκις έχει τονιστεί από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και τη διεύθυνση της αναδόχου εταιρείας, δεν είναι κρουαζιερόπλοιο αλλά επιβατικό οχηματαγωγό, απευθυνόμενο κυρίως σε συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών, όπως αεροφοβικούς, άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν μαζί με τα κατοικίδια τους ή να μεταφέρουν το όχημα τους ή ακόμη ομάδες ατόμων με ογκώδη εξοπλισμό.
Η πρώτη διαδρομή αφορούσε 155 επιβάτες, μεταξύ αυτών οι Υφυπουργοί Ναυτιλίας και Τουρισμού, Βασίλης Δημητριάδης και Σάββας Περδίος, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, οι βουλευτές Νίκος Σύκας και Μαρίνος Μουσιούττας, εκπρόσωποι του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Πλοιοκτητών Κύπρου και της ομάδας που εργάστηκε για το όλο εγχείρημα.
Στο πλοίο βρέθηκαν επίσης τέσσερις μοτοσικλετιστές του H.O.G Κύπρου (Harley Owners Group), οι οποίοι μετέφεραν τις επώνυμες δίτροχες αγαπημένες τους για μια εβδομαδιαία εξόρμηση στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δυο χώρων.
Όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος τους, Γιώργος Κάδρος, ένα όνειρο που ανέμεναν οι μοτοσικλετιστές γίνεται ξανά πραγματικότητα μετά από 21 χρόνια, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για τους λάτρεις της μοτοσικλέτας. Ήδη, υπέδειξε, γίνονται σκέψεις για χρήση της νέας υπηρεσίας, για διοργάνωση εκδηλώσεων και διαδρομών στο νησί μας, με τη συμμετοχή μοτοσικλετιστών όλων των παραρτημάτων του H.O.G Ευρώπης.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίπτωση της κυρίας Κυριακής Ιωαννίδου, η οποία επιβιβάστηκε για την πρώτη διαδρομή του M/V Daleela και θα επιστρέψει με το τελευταίο ταξίδι της σεζόν, στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού πραγματοποιήσει το γύρο σχεδόν όλης της Ελλάδας με ένα βανάκι, το οποίο μετέτρεψε σε μίνι τροχόσπιτο.
Είναι δώρο από τον ιερέα σύζυγο μου το ταξίδι αυτό και η πρώτη κράτηση που έγινε για την νέα υπηρεσία, δήλωσε η κ. Ιωαννίδου, η οποία σκοπεύει να ταξιδέψει οδικώς στην Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία, τη Στέρεα Ελλάδα, να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως να βρεθεί στη Χαλκιδική, να κάνει το γύρο της Ηπείρου και να κατευθυνθεί νότια προς Πελοπόννησο, πριν επιστρέψει στον Πειραιά για να επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής.
Για διαφορετικό σκοπό επέλεξε το πλοίο της γραμμής Κύπρου – Ελλάδας ο κ. Θεοδόσης, ο οποίος ήταν από τους λίγους που βρέθηκε στις αεροπορικές θέσεις, απλά και μόνο για να ξαναζήσει την εμπειρία των φοιτητικών του χρόνων, πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Πέραν από τις 110 αεροπορικές θέσεις, το M/V Daleela διαθέτει μικρό αριθμό καμπίνων VIP και 38 καμπίνες 1ης κλάσης για 110 επιβάτες. Άλλοι 180 επιβάτες μπορούν να φιλοξενηθούν στις 68 καμπίνες 2ης κλάσης, που να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν δικό τους ντους και τουαλέτα, ενώ για φιλοξενία κατοικίδιων, εκτός των καμπίνων, διατίθενται έξι μεταλλικά σπιτάκια.
Οι ώρες στο πλοίο είναι πολλές και για να κυλήσουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα, κάποιοι επέλεξαν τη συντροφιά των κατοικίδιων τους και άλλοι να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο , ενώ το πρώτο βράδυ, η πλειοψηφία των επιβατών διασκέδασε υπό τους ήχους της μουσικής του Dj Blue Captain, που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη.
Λίγο πριν την άφιξη στον Πειραιά, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Υφυπουργός εξέφρασε στο ΚΥΠΕ τη μεγάλη χαρά και συγκίνηση του για την ολοκλήρωση της πρώτης διαδρομής του ιστορικού αυτού ταξιδιού.
«Έγινε ένα μεγάλο βήμα, επιτέλους το θέμα της εναλλακτικής συνδεσιμότητας γίνεται πραγματικότητα και ελπίζουμε να αγκαλιαστεί από τον κόσμο για να καταστεί βιώσιμο, ενώ οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές», είπε.
Σημείωσε δε ότι έχουν εντοπιστεί κάποια σημεία που αφορούν στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται και διαβεβαίωσε πως, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, «θα εργαστούμε για να βελτιωθεί η υπηρεσία ακόμα περισσότερο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».
«Είναι θέμα χρόνου, κάθε ταξίδι θα είναι και καλύτερα», συμπλήρωσε.
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, αναφέροντας πως , «το επίπεδο είναι πολύ καλό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι είναι ένα πλοίο της γραμμής και τα χρήματα που πληρώνεις για να αξιοποιήσεις αυτήν την υπηρεσία». «Έχουμε δει κάποιες λεπτομέρειες για βελτιώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι κάθε αρχή και δύσκολη», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι το Υφυπουργείο του θα αξιολογήσει, στο επόμενο διάστημα, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προβάλει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας στο εξωτερικό και σε ποιες κατηγορίες ταξιδιωτών πρέπει να επικεντρωθεί.
«Έμεινα άναυδος που έχει τόσο μεγάλο χώρο το πλοίο για αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες αλλά και για εξοπλισμό και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πουλήσουμε την ιδέα της μεταφοράς εξοπλισμού, όπως για καταδύσεις, για ιστιοπλοΐα και άλλα αθλήματα με ογκώδη εξοπλισμό», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, έχει γίνει επί του πλοίου μια συνάντηση με τους μοτοσικλετιστές για να υπάρξει συντονισμός, με στόχο τη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα προσελκύσουν μοτοσικλετιστές από την Ευρώπη.
Κάθε είδους συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες είναι προς το συμφέρον του λαού της και χαιρόμαστε γι’ αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο Sunil Kapoor, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, το οποίο εκπροσωπούσε μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη.
«Είμαι σίγουρος ότι το κοινό θα επωφεληθεί από αυτήν την υπηρεσία, όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από άλλα μέρη της Ευρώπης, φτάνει να προωθηθεί σωστά», είπε ο κ. Kapoor, εκφράζοντας τη χαρά του για τον ενθουσιασμό, που όπως ανέφερε, είδε να επικρατεί ανάμεσα στους επιβάτες.
Το λιμάνι του Πειραιά καλωσόρισε το M/V Daleela, υπό τις μελωδίες της φιλαρμονικής του Δήμου, ενώ ακολούθησε τελετή στο τερματικό Β’ «Θεμιστοκλής», στην παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Κώστα Κατσαφάδου, της Υφυπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, Σοφίας Ζαχαράκη, του Αντιδημάρχου Πειραιά, Δημήτρη Καρύδη και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκου Κενεβέζου.
Λόγω της τελετής στο συγκεκριμένο τερματικό και κάποιων διαδικαστικών θεμάτων, η αναχώρηση του πλοίου έγινε με καθυστέρηση πεντέμισι ωρών και συγκεκριμένα στις 6:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ σε αυτό επιβιβάστηκαν ταξιδιώτες από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.
Στο δρόμο της επιστροφής και φανερά συγκινημένος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας, Scandro Holding Ltd, Μάριος Μιχαήλ, σημείωσε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε όλα να είναι έτοιμα σε εξαιρετικά στενά χρονικά πλαίσια.
Έδωσε δε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία του πλοίου, υποδεικνύοντας πως «ενώ ζητήσαμε δυο μέρες για να τοποθετηθεί ο τελευταίος εξοπλισμός, το πλοίο πήρε άδεια να εισέλθει στο λιμάνι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και έτσι είχαμε μόλις 24 ώρες προετοιμασίας».
Παρά το ότι είναι ένα πλοίο γραμμής «και το κοινό θα πρέπει να αναμένει ένα λεωφορείο της θάλασσας», είπε, η εταιρεία έχει φροντίσει να λειτουργήσει σε αυτό μπαρ, καφετέρια, καζίνο, και παιδότοπος. Επιπρόσθετα, συνέχισε, για την καλύτερη δυνατή ψυχαγωγία των επιβατών, υπάρχουν διαθέσιμα παιχνίδια, όπως τάβλι, ποδοσφαιράκι και φλίπερ, ενώ σκέψεις γίνονται για τη διεξαγωγή ακόμα και τόμπολας στα επόμενα ταξίδια.
Το M/V Daleela έδεσε στο λιμάνι Λεμεσού το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιουνίου, ολοκληρώνοντας έτσι το ιστορικό πρώτο ταξίδι της νέας θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.
Καθώς οι επιβάτες αποβιβάζονταν, το προσωπικό άρχισε την προετοιμασία για το επόμενο δρομολόγιο που θα ακολουθούσε σε λίγες μόλις ώρες, με την ευχή όλων, το πλοίο να είναι καλοτάξιδο και το εγχείρημα πετυχημένο.