Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται ΤΕΠΑΚ και ΠΑΣΥΞΕ προς υλοποίηση πρότασης του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την ΠτΔ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με στόχο την εξεύρεση στέγης σε φοιτητές εντός ξενοδοχειακών μονάδων της Λεμεσού.
Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο και στην παρουσία των Αρχών του ΤΕΠΑΚ, του ΠΑΣΥΞΕ και εκπροσώπων των φοιτητών, λέγοντας πως η πρόταση του αφορά στην λύση του προβλήματος της έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων και προσιτών ενοικίων στη Λεμεσό.
«Την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκα με τον Υπουργό Οικονομικών και τους συνεργάτες του γι αυτό το συγκεκριμένο θέμα και μετά από τις διαβουλεύσεις με κυβέρνηση, ιδιωτικό τομέα, που είναι οι ξενοδόχοι – και τις Αρχές του ΤΕΠΑΚ, έχουμε συγκεκριμένη υλοποιήσιμη εισήγηση», είπε και πρόσθεσε ότι ο διάλογος μεταξύ των δυο μερών θα συνεχιστεί τις επόμενες δυο μέρες, ώστε το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ να επικυρώσει την απόφαση στη συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης.
Υπήρξαν, συνέχισε, 600 αιτήσεις για φοιτητικές εστίες, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν 235, ενώ παρέμειναν 365 φοιτητές και φοιτήτριες που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν εστία και ενδεχομένως και άλλοι οι οποίοι δεν μπήκαν στον κόπο να αιτηθούν.
«Μπορεί μέσα από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού και εκεί που χρειάζεται, να υπάρξει και στήριξη του κράτους, να δοθεί επιδότηση στους φοιτητές που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια φοιτητική εστία, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το ΤΕΠΑΚ και τους φοιτητές του αλλά και προς τον ΠΑΣΥΞΕ «που γι ακόμη μια φορά δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο».
Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην βρίσκει λύση αν βάλεις τη λογική κάτω και συνεργαστεί Κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του τόπου μας, «φτάνει με ορθολογισμό και λογική να αξιολογούμε το πρόβλημα και να βρίσκουμε πρακτικές εφαρμόσιμες και δίκαιες λύσεις».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, εξέφρασε τη χαρά του που οι ξενοδόχοι στηρίζουν στο πλαίσιο του κοινωνικού τους ρόλου την προσπάθεια αυτή και εξέφρασε την προθυμία και θετική διάθεση, «μέσα στα επόμενα 24ωρα, μαζί με τις Αρχές του ΤΕΠΑΚ, να βρούμε εκείνους τους τρόπους που θα είναι και για τους φοιτητές μας ικανοποιητικοί, αλλά και για το ΤΕΠΑΚ να λύσει αυτό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό». Ο κ. Λοϊζίδης διευκρίνισε ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτής της δράσης τον Οκτώβριο και να διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Χρίστος Χωματάς, ευχαρίστησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την παρέμβαση του, «η οποία είναι η απαρχή για να λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει το Πανεπιστήμιο μας και δεν το αφήνει τα αναπτυχθεί, το θέμα του στεγαστικού». «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διάλογο για το πώς θα διατεθούν αυτά τα λεφτά και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους ξενοδόχους, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε», είπε και πρόσθεσε ότι, ενώπιον του Προέδρου του ΔΗΣΥ τέθηκε και μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν το Πανεπιστήμιο.
Το ΤΕΠΑΚ έχει αναλάβει αρκετές δράσεις για να ενισχύσει την φοιτητική κοινότητα σε θέματα στεγαστικού είπε εξάλλου ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, υποδεικνύοντας πως «πέραν του ότι διαθέτουμε σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή κάπου 300 εστίες, έχουμε επενδύσει κάπου 150,000 ευρώ σε επιδόματα σε 100 περίπου επιπρόσθετους φοιτητές που έχουν ανάγκη». Η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, συνέχισε, «σίγουρα βοηθά σημαντικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος και σίγουρα θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να επιλυθεί».
Οι λεπτομέρειες γύρω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέγασης θα δοθούν στις επόμενες μέρες.
«Η χώρα μας στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια όλων των Κυπρίων»
Εξάλλου, ο κ. Νεοφύτου σχολίασε επίσης την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων, λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό και πως «έναντι κατοχικών στρατευμάτων και τουρκικών απαράδεκτων εγγυήσεων, η χώρα μας στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια όλων των Κυπρίων».
«Η χώρα μας έχει επιλέξει τον προσανατολισμό της με την ένταξη της στην ΕΕ. Από τη στιγμή που σταματούμε να πατάμε και να ισορροπούμε σε δυο βάρκες, βλέπουμε και τα αποτελέσματα, που είναι θετικότατα» ανέφερε και πρόσθεσε πως «αν καταφέρουμε να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού έναντι κατοχικών στρατευμάτων και τουρκικών απαράδεκτων εγγυήσεων, η χώρα μας στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια όλων των Κυπρίων».
Πηγή: ΚΥΠΕ