Μιλούσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί»
Το σημαντικό και πολυσχιδές έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της κοινωνικής προσφοράς, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», στην οποία φιλοξενήθηκε την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου.
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Πανεπιστήμιο, μέσα στα 15 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να πετύχει πολλά και να καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού. Ωστόσο, πρόσθεσε, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι η δημιουργία κουλτούρας ελεύθερου διαλόγου στο ΤΕΠΑΚ ήταν εξαρχής βασικός στόχος της υφιστάμενης Πρυτανείας, η οποία εξελέγη ακριβώς τρεις μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, είπε, τόσο ερευνητική και διδακτική, όσο και κτηριακή, αλλά και σε αριθμό φοιτητών/τριών. Πρόσθεσε ότι θεσμοθετήθηκε πρόσφατα πολιτική ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, έγιναν διαδικασίες που δίνουν δυνατότητα αντιπροσώπευσης και έκφρασης άποψης στους φοιτητές/τριες. Δόθηκε επίσης, ανέφερε, σημαντική έμφαση στα θέματα ισότητας, των δικαιωμάτων των γυναικών και των ατόμων με αναπηρίες και όσων βρίσκονται συχνά στο κοινωνικό περιθώριο.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Ζαφείρης κλήθηκε να απαντήσει γιατί κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία του Πανεπιστημίου και δη στη Λεμεσό. «Το ΤΕΠΑΚ ήρθε να καλύψει τα ακαδημαϊκά κενά όχι μόνο της πόλης, αλλά ολόκληρης της Κύπρου, αφού αναπτύσσει δράσεις σε Τμήματα και Σχολές που δεν υπάρχουν σε άλλο ακαδημαϊκό ίδρυμα, όπως το Τμήμα Γεωπονίας που είναι αλληλένδετο με περιοχή Τροόδους ή άλλες γεωργικές περιοχές της Κύπρου, οι Καλές Εφαρμοσμένες Τέχνες, η Νοσηλευτική Σχολή και το Τμήμα Κλινικής Αποκατάστασης εντός του Πανεπιστημίου που προσφέρει υπηρεσίες σε κόσμο που έχει ανάγκη», ανέφερε.
Το τρίπτυχο, στο οποίο κινείται το ΤΕΠΑΚ, πρόσθεσε, είναι τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στα οποία φοιτούν περίπου τρεις χιλιάδες φοιτητές/τριες, οι ερευνητικές του δραστηριότητες που προσελκύουν εξωτερική χρηματοδότηση μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στην Κύπρο και η προσφορά του στην κοινωνία. Σχεδόν σε όλα τα προγράμματα σπουδών, συνέχισε, προσφέρεται στους φοιτητές/τριες η δυνατότητα της πρακτικής άσκησης, ενώ αναφέρθηκε και στις πολύ καλές προοπτικές εργοδότησής τους μετά την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο και μάλιστα σε τομέα σχετικό με τον κλάδο σπουδών τους.
Ο Πρύτανης αναφέρθηκε και στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των φοιτητών/τριών, κυρίως λόγω των ψηλών ενοικίων, ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με τη δρομολογούμενη ανέγερση των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου στον πρώην βρετανικό οικισμό Βερεγγάρια. Πρόκεται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών για στέγαση των φοιτητών του ως επίσης στην ποιοτική αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας και φοιτητικής ζωής.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα ερευνητικά κέντρα του ΤΕΠΑΚ, στα προγράμματα σπουδών του και τα σημαντικότερα επιτεύγματά του, ενώ δεν παρέλειψε δε να τοποθετηθεί και για το όργανο που συνδέει τα πανεπιστήμια της Κύπρου με τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην Ευρώπη. Δηλαδή, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου ο ίδιος προεδρεύει το τρέχον διάστημα. Ως στρατηγικό στόχο της Συνόδου, ο κ. Ζαφείρης υπογράμμισε την προώθηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τα οκτώ Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ανάμεσά τους και το ΤΕΠΑΚ, τα οποία συνεργάζονται, μέσω του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+), με στόχο να προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές και φοιτήτριες τους να παρακολουθούν μαθήματα και στις οκτώ πανεπιστημιουπόλεις.
Το ΤΕΠΑΚ, είπε, πρωτοπορεί με σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτότυπες λύσεις σε θέματα που βοηθούν την κοινωνία και τη δημόσια υπηρεσία, όπως π.χ. το θέμα της ηλεκτρονικής υπογραφής. Το θέμα αυτό, είπε, είναι η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει καταστεί ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που υιοθέτησε πλήρως την ηλεκτρονική υπογραφή. Χαρακτήρισε δε τη γραφειοκρατία ως έναν σημαντικό παράγοντα που εμποδίζει την παραπέρα εξωστρέφεια και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ μίλησε για τα τις μεγάλες αλλαγές στη σφαίρα της εκπαίδευσης στη μετά την πανδημία εποχή, για το πώς συμβάλλουν τα κυπριακά πανεπιστήμια και ειδικότερα το ΤΕΠΑΚ στην υλοποίηση του διαχρονικού στόχου της Πολιτείας να εδραιωθεί η Κύπρος ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, αλλά και για το ποιο είναι το όραμά του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο.
Τέλος, ο κ. Ζαφείρης ευχήθηκε στους φοιτητές/τριες καλή σταδιοδρομία, καλώντας την Πολιτεία ταυτόχρονα να λάβει μέτρα στήριξή τους. Θα πρέπει, κατέληξε, να αυξηθεί σημαντικά η στοχευμένη χρηματοδότηση των φοιτητών και των ιδρυμάτων γενικότερα για δράσεις που θα έχουν πραγματικό όφελος για την κοινωνία και τον τόπο.
Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3DOOB0B