Παρόλο που συμφωνούν με τη λογική να υπάρχουν κάμερες στις στολές τους και στα περιπολικά, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής που εξέτασε το θέμα την Τετάρτη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Η προεδρεύουσα της επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής ανέφερε ότι συζητήθηκε στην επιτροπή η τροποποίηση του περί Αστυνομίας νόμου, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φορητών καμερών στις αστυνομικές στολές και εξαρτύσεις των μελών της αστυνομίας, στα ενδύματα μελών της αστυνομίας που υπηρετούν με πολιτική περιβολή και στα οχήματα της αστυνομίας, είτε έχουν διακριτικά είτε όχι, για χρήση σε συγκεκριμένες και μόνο περιπτώσεις και κάτω από προϋποθέσεις που καθορίζονται από το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με την κ. Τσιρίδου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των μελών της Αστυνομίας από σωματικές και φραστικές επιθέσεις ή και ανυπόστατες καταγγελίες. Ο δεύτερος στόχος είναι η προστασία του κοινού από ενδεχόμενη αυθαιρεσία των μελών της αστυνομίας και τρίτος στόχος είναι η βελτίωση της μαρτυρίας που αφορά στη διάπραξη αδικημάτων, με απώτερος σκοπό να εξοικονομηθεί και δικαστικός χρόνος.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο να συνεχίσει τη συζήτηση και τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί «με τρόπο που να σέβεται τον περί Αποδείξεως νόμο, την ποινική δικονομία, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα και λεπτομέρειες που χρήζουν διευκρινίσεων, όπως το που θα καταγράφονται τα δεδομένα και για πόσο καιρό θα διατηρούνται.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στην επόμενη συνεδρίαση που θα συζητηθεί το θέμα θα κληθεί και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ενώ ζητήθηκε και η μελέτη που έγινε για το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και μελέτη για το κόστος.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η διοίκηση και η ηγεσία της Αστυνομίας επιχειρηματολόγησαν υπέρ του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την καλύτερη αστυνόμευση, θα προστατεύσει τα μέλη της Αστυνομίας από κακόβουλες καταγγελίες και θα προστατέψει και τους πολίτες, στην όλη προσπάθεια διερεύνησης και εξιχνίασης του εγκλήματος.
Ωστόσο, ο κ. Δαμιανού είπε ότι ήταν γενική διαπίστωση ότι «πρόκειται για ένα πολύ πρόχειρο νομοσχέδιο», με «αντιφάσεις, αντινομίες και σοβαρά ενδεχόμενα αντισυνταγματικών προνοιών». Σημείωσε ότι «έχουμε εντοπίσει πέραν των 10 σημείων στο νομοσχέδιο που αντιβαίνουν το κεφάλαιο 9 του περί Αποδείξεως νόμου» και γι’ αυτό ζητήθηκε η εκπροσώπηση της Νομικής Υπηρεσίας σε ανώτατο επίπεδο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε η αναγκαία διαβούλευση με τους φορείς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του αστυνομικού σώματος, ενώ μίλησε και για έλλειψη ειλικρίνειας από πλευράς της αστυνομικής δύναμης Κύπρου, καθώς όταν πέρσι συζητήθηκε η δυνατότητα οπτικογράφησης κατάθεσης και μαρτυρίας εντός των αστυνομικών σταθμών, η ηγεσία της Αστυνομίας τοποθετήθηκε αρνητικά με μια σειρά από λόγους επιχειρησιακούς, νομικούς και άλλους, επικαλούμενη και το ζήτημα του κόστους.
«Σήμερα ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ όπως είναι οι φορητές κάμερες στις στολές της αστυνομικής δύναμης Κύπρου, χωρίς την αναγκαία μελέτη, χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση και χωρίς να έχουν κατατεθεί στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος προωθείται από την εκτελεστική εξουσία. Αναμένουμε από τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία θα βρίσκεται σύντομα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής να επανεξετάσει το νομοσχέδιο, γιατί θεωρούμε πως ως έχει σήμερα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό», κατέληξε.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι «η όλη φιλοσοφία του εν λόγω νομοσχεδίου δεν μας βρίσκει αντίθετους. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και αυτό θα προστατέψει τα μέλη μας από ανυπόστατες και ψευδείς καταγγελίες που σήμερα υφίστανται στην Ανεξάρτητη Αρχή ή οπουδήποτε αλλού. Επίσης θα προστατέψει και τους πολίτες από οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αυθαίρετες ενέργειες αστυνομικών».
Πρόσθεσε, ωστόσο, τις σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς σε κάποιες πτυχές της νομοθεσίας, «για να μη δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε σοβαρές υποθέσεις που πιθανόν να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίων και να έρχεται σε αντίθεση με τον περί Απόδειξης νόμο». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στο θέμα του χρόνου που θα φυλάττονται οι καταγραφές από τις κάμερες.
«Η νομοθεσία προβλέπει μόνο 30 μέρες ενώ είναι γνωστό ότι μια διαδικασία και μια έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο και να μην προσφέρονται αυτές οι καταγραφές ως υπεράσπιση των αστυνομικών». Υποστήριξε ότι ο χρόνος θα πρέπει να αυξηθεί και η διαχείριση και ο τρόπος χρήσης των καμερών να διευκρινιστεί ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μέλη της Αστυνομίας.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ είπε ότι «το πνεύμα να υπάρχουν φορητές κάμερες στους αστυνομικούς είναι σωστό, γιατί τελευταία οι καταγγελίες εναντίον αστυνομικών έχουν γίνει πολύ της μόδας, όμως ο νόμος χρήζει εντελώς άλλης φιλοσοφίας και νοοτροπίας». Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιέχει μέσα παραγράφους οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ρεαλιστικά από τους αστυνομικούς, ενώ σημείωσε το ψηλό κόστος του έργου, την ώρα που δεν υπάρχουν «στολές, περιπολικά, κτήρια και ό,τι άλλο χρειάζονται οι αστυνομικοί».