Την επαναφορά παλιών σατιρικών αρμάτων που άφησαν κάποτε εποχή επιχειρεί από φέτος ο Δήμος της Λεμεσού, μέσα από την ανακατασκευή του σατιρικού άρματος “Όλα για την πρωτεύουσα”, που είχε κάνει την εμφάνιση του στην καρναβαλίστικη παρέλαση του 1968.
Το άρμα κατασκεύασε τότε ο αείμνηστος Κωστάκης Μαυρογένης, γνωστός κατασκευαστής καρναβαλίστικων αρμάτων, ενώ φέτος, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ο Δήμος ανέθεσε στο γιο του, επίσης καλλιτέχνη, Ανδρέα Μαυρογένη, την επαναφορά του άρματος στη σύγχρονη εκδοχή του.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Μαυρογένης, το άρμα του 1968 σατίριζε την πρωτεύουσα, μέσα από τη φιγούρα μιας άσχημης και παχουλής γυναίκας, η οποία είχε τη μερίδα του λέοντος σε έργα ανάπτυξης και υποδομής, εκφράζοντας έτσι το παράπονο του Λεμεσιανού, που η πόλη του δεν είχε τότε τη σημερινή ανάπτυξη της.
Φέτος, συνέχισε, ο Δήμος επιχειρώντας να επαναφέρει τα μεγάλα σατιρικά άρματα, η παρουσία των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην καρναβαλίστικη παρέλαση, ανέθεσε στον ίδιο την ανακατασκευή ενός εκ των πρώτων σατιρικών αρμάτων του πατέρα του, σχεδόν 50 χρόνια μετά.
Η Λευκωσιάτισσα του καρναβαλιού του 2017, όπως δηλώνει ο κ.Μαυρογένης, παραμένει άσχημη και παχουλή, ενώ είναι στολισμένη με διαμάντια, θα στέκεται σε κόκκινο χαλί και ως γαλαζοαίματη θα είναι ντυμένη στα μπλε, έχοντας ανοικτό το στόμα της, υποδηλώνοντας πόσο αχόρταγη είναι. Σε συνάρτηση με το βασικό πλακάτ που η φιγούρα του 1968 κρατούσε και έγραφε “Θέλω και λιμάνι”, η φετινή φιγούρα θα θέλει, ανάμεσα σε άλλα, και μαρινά, συμπλήρωσε.
Όλα αυτά φυσικά, προσθέτει, στο πνεύμα ενός σατιρικού άρματος που αναβιώνει και υπογραμμίζει, όπως εξάλλου έκανε προχθές και ο Δήμαρχος Λεμεσού κατά τη διάσκεψη Τύπου για το καρναβάλι, πως καμία διαφορά ή αντιδικία δεν υπάρχει με τη Λευκωσία.
“Εύχομαι αυτός ο θεσμός να συνεχιστεί και με άλλα σατιρικά άρματα του Κωστάκη Μαυρογένη, αλλά και με άλλα που θα εισηγηθούμε, γιατί ήδη η ιδέα αγκαλιάστηκε από τους Λεμεσιανούς”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ανδρέας Μαυρογένης.
Το άρμα “Όλα για την πρωτεύουσα”, που κατασκευάζεται στον ίδιο ακριβώς χώρο όπως το 1968, αναμένεται να είναι έτοιμο την Τσικνοπεμπτη και θα παραδοθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 19:30, στον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα “Αναβίωση του παλιού Καρναβαλιού της Λεμεσού” και με κύριο ομιλητή τον Επιστημονικό Διευθυντή του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών, Μίμη Σοφοκλέους.
Πηγή: ΚΥΠΕ