Όπως έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, η Λεμεσός είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και αυτό δεν αφορά μόνο το χαρακτήρα και την κουλτούρα αλλά και τα πρόσωπα τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτήν.
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε προσωπικότητες της πόλης που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό και έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία.
Στις τέχνες και συγκεκριμένα στη ζωγραφική, δύο είναι οι πρωτιές της Λεμεσού. Το 1898 με τη διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής συμμετέχει μια γυνάικα εν ονόματι Ελπινίκη Σώζου (Κική) η οποία πιθανολογείται ως η πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος σε έκθεση ζωγραφικής αλλά και ως η πρώτη γυναίκα ζωγράφος στο νησί.
Σημαντική είναι επίσης η πρωτιά της Λουκίας Νικολαϊδου (1904-1994), της πρώτης γυνάικας που σπούδασε ζωγραφική και μάλιστα στην περίφημη Μποζάρ του Παρισιού. Το 1933 παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση που ήταν και η πρώτη από γυνάικα.
Η Ελευθερία Μονιάτου (1920) ήταν η πρώτη Κύπρια (Λεμεσιανή) που αγωνίστηκε για τα ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στο χώρο εργασίας αλλά και εργοδότησης για τις γυνάικες. Είναι η πρώτη Κύπρια Τραπεζική Υπάλληλος.
Πρώτη γυναίκα γιατρός της Κύπρου ήταν η Λεμεσιανή Μαρία Ρούσου (1902-1955). Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής εκέινης, ασκόντας το επάγγελμα μέχρι που παντρεύτικε.
Στον ίδιο τομέα αλλά στον κλάδο της μαιευτικής-γυναικολογίας, την πρωτιά κατέχει η Αριστονίκη Ιωαννίδου, η οποία αφού σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι, επέστρεψε στην Κύπρο και εξάσκησε το επάγγελμα από το 1938.
Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος και πολιτικός είναι η Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη αδελφή του γνωστού Λεμεσιανού σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάνν. Πέρα από τη δικηγορία, η Στέλλα υπήρξε η πρώτη γυναίκα Υπουργός και Γεννική Εισαγγελέας.