Αυτήν την πενταετία δίνουμε περιεχόμενο στην ανάπτυξη, η οποία δεν είναι μόνο μεγάλες επενδύσεις, αλλά επενδύσεις που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και στοχεύουν στην ενιαία, ισορροπημένη και καθολική ανάπτυξη της πόλης, με έμφαση στις συνοικίες, δηλώνει ο νέος Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.
Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως για τον ίδιο αποτελεί μεγάλη ευθύνη, πρόκληση αλλά και τιμή η ανάληψη της δημαρχίας της Λεμεσού και διαβεβαιώνει πως “θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στα πλαίσια των προσδοκιών των δημοτών, να κάνουμε μια καλύτερη πόλη, η οποία θα συνεχίσει την πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης με ακόμα πιο ολοκληρωμένο και στοχευμένο τρόπο”.
Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, συνέχισε, έχουν να κάνουν με τα καθημερινά προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών και σημείωσε πως “θέλουμε μια Λεμεσό που να αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες με αποτελεσματικό τρόπο, να κάνει τις επιλογές της με τρόπο ολοκληρωμένο και ισορροπημένο, πάντα έχοντας υπόψη ότι εκείνο που πρέπει να εξυπηρετείται είναι ο δημότης και η ποιότητα ζωής του, σε όλες τις εκφάνσεις της”.
Προς το σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος Λεμεσού έχει ήδη ανακοινώσει την προώθηση ενός σχεδιασμού για αναβάθμιση των μεγάλων συνοικιών, στη βάση τριών κατευθυντήριων γραμμών, που αφορούν, προώθηση σημαντικών ώριμων έργων που είχαν παγοποιηθεί, δημιουργία “περιβαλλοντικών γειτονιών” και τρίτο, προώθηση ρυθμιστικών σχεδιασμών με έναν ευρύτερο ορίζοντα υλοποίησης.
Ήδη για το θέμα των ώριμων έργων που είχαν ανασταλεί, υπάρχει θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα του ΣΑΛΑ, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα ν` αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.
“Είναι έργα που θα αρχίσει να συμβάλλει ο ΣΑΛΑ με κεφάλαια του και ακολούθως η Κυβέρνηση με ετήσιες συνεισφορές της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ από το 2018”, είπε, προσθέτοντας πως “αυτά τα έργα, συνολικού κόστους 28 εκατομμυρίων ευρώ, θα λύσουν το τεράστιο πρόβλημα με τις πλημμύρες και ήδη μπήκαμε στη διαδικασία προσφοροδότησης και ελπίζουμε να αρχίσουν να εκτελούνται οι πρώτες εργασίες από το 2018”.
Παράλληλα, συνέχισε, γίνεται προσπάθεια για προώθηση άλλων ώριμων έργων που εκκρεμούν, όπως η ανάπλαση του κέντρου Αγίας Φύλας και η κατασκευή Αθλητικού Κέντρου Αγίας Φύλας, του πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ζακάκι και η ανάπλαση του γηπέδου του Συλλόγου “Αετού”.
Στο πλαίσιο αναβάθμισης των συνοικισμών, ο νέος Δήμαρχος Λεμεσού προγραμματίζει τη δημιουργία των “περιβαλλοντικών γειτονιών”, όπου ήδη, όπως αναφέρει, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου άρχισαν να εξετάζουν το θέμα, το οποίο περιλαμβάνει αναπλάσεις, κατασκευή ή διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ενιαίες δενδροφυτεύσεις, μονοδρομήσεις, χώρους στάθμευσης, ποδηλατοδρόμους και διάφορα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης.
“Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρους κοινωνικής συνάθροισης των κατοίκων και κοινωνικοποίησης τους, ώστε δώσουμε μια νέα πνοή στις συνοικίες, να απλωθεί με τρόπο ισορροπημένο και δυναμικό η ανάπτυξη, πάντα με επίκεντρο τις ανθρώπινες δραστηριότητες”, είπε ο Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως, ήδη έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός 7-8 “περιβαλλοντικών γειτονιών” και το συντομότερο θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν τα έργα σε μια από αυτές.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη κατευθυντήρια γραμμή, είπε πως αυτή αφορά έργα που θέλουν μια πιο μακροπρόθεσμη μελέτη “αλλά θα πρέπει να τα βάλουμε σε πορεία υλοποίησης μέσα από τη διαμόρφωση ρυθμιστικών σχεδίων”, όπως η ανάπλαση σημαντικών οδικών αρτηριών, η δημιουργία πολιτιστικού αθλητικού πάρκου στη συμβολή της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με την οδό Δημοκρατίας και η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στις βόρειες παρυφές της Λεμεσού.
Στις προτεραιότητες του Δήμου για αντιμετώπιση των μικρών καθημερινών προβλημάτων του δημότη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, περιλαμβάνονται θέματα που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, την καθαριότητα, το πράσινο, την εξυπηρέτηση από τις δημοτικές υπηρεσίες, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, την ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α.
Σχολιάζοντας πως η προηγούμενη πενταετία θεωρήθηκε ως η πενταετία για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως, μπορεί και αυτήν την πενταετία να υπάρχουν μεγάλες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο , αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξουν και αναπτύξεις που “θα απλωθούν σε όλη τη Λεμεσό, γιατί θέλουμε την ανάπτυξη πιο ενιαία, πιο ισορροπημένη και καθολική” .
Κληθείς να αναφερθεί στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε πως ” το μοντέλο της ΤΑ που είχαμε τα τελευταία χρόνια έχει εξαντλήσει την ιστορική του διαδρομή και χρησιμότητα, γι αυτό θα πρέπει να γίνουν τομές για να μπορέσει η ΤΑ, να διαδραματίσει το ρόλο του και να ενισχυθεί, τόσο σε θέματα διοικητικής αυτοτέλειας αλλά και οικονομικής αυτοδυναμίας”.
Υπέδειξε πως μελέτη για τους έξι Δήμους της Μείζονος Λεμεσού αναφέρει πως, αν συμπλεγματοποιηθούν οι υπηρεσίες αποκομιδής σκυβάλων, θα υπάρξει μείωση του κόστους που μπορεί να υπερβαίνει το 25% και το θέμα ήδη βρίσκεται υπό συζήτηση στο Συμβούλιο των Δημάρχων.
Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση για επανακαταμέτρηση ψήφων στο Δήμο Λεμεσού, διαμήνυσε πως “αυτό δεν θα με επηρεάσει στο να αφιερώσω όλη την προσοχή και διάθεση μου για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της πόλης, γιατί αυτήν την εντολή μου έδωσε ο δημότης της Λεμεσού και αυτήν θα προσπαθήσω να ικανοποιήσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό”.
KYΠΕ