Ολιγωρία της Αστυνομίας παραδέχθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, σε σχέση με την αντιμετώπιση των πρόσφατων γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, με τους βουλευτές της Επιτροπής να δηλώνουν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις που έλαβαν, σε μια συνεδρίαση με ένταση και αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών, περί φασισμού και βίας.
«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε έξι τραυματισμούς και τις υλικές ζημιές που έγιναν μετά την προσπάθεια ανακοπής των διαδηλωτών, για να μην προχωρήσουν προς τον Μώλο και διασκορπίστηκαν στις παρακείμενες οδούς», είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας μιλώντας για τα γεγονότα στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι «είναι γεγονός ότι θα μπορούσαμε να επέμβουμε νωρίτερα, όταν περπατούσαν οι κουκουλοφόροι στον Μώλο».
Σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι θα μπορούσαμε να επέμβουμε νωρίτερα, όταν περπατούσαν οι κουκουλοφόροι στον Μώλο». Ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερες συλλήψεις αν δρούσαμε πιο γρήγορα», παραδεχόμενος ότι «είναι γεγονός ότι η κατάσταση μάς φέρνει σε μια δυσμενή θέση ως Αστυνομία».
Πρόσθεσε ότι συνολικά μέχρι σήμερα έγιναν 48 συλλήψεις σε σχέση με τα επεισόδια.
Επίσης, ο Αρχηγός ανέφερε ότι η Αστυνομία προετοιμάζεται για την εκδήλωση που είχε εξαγγελθεί έξω από το Προεδρικό για το απόγευμα, παρά τις ανακοινώσεις για ακύρωσή της.
Αναφορικά με την έκθεση γεγονότων που ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι αναμένει να παραλάβει ο Πρόεδρος σήμερα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι “έχουμε τα γεγονότα, αν μας ζητηθούν θα τα δώσουμε“.
Στο μεταξύ, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, που ήταν καλεσμένη στην Επιτροπή ως πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, δεν παρευρέθηκε, καθώς την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μη εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας, σημειώνοντας ότι η σημασία των γεγονότων απαιτούσε να παρευρίσκεται η Υπουργός στην Επιτροπή.
Εντός της Επιτροπής, βουλευτές από όλα τα κόμματα καταδίκασαν τα βίαια γεγονότα. Ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη και του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, καθώς μετά την τοποθέτηση του κ. Ιωάννου, ο πρώτος τον κατηγόρησε ότι με την τοποθέτησή του δικαιολογεί τα επεισόδια. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΕΛΑΜ απάντησε ότι τα περί «τρίτου Αττίλα» δεν είναι δηλώσεις του ΕΛΑΜ, υποδεικνύοντας τη ρητορική του τέως κυβερνώντος κόμματος, με τον κ. Τορναρίτη να απαντά ότι «έγιναν δηλώσεις που δεν έπρεπε ποτέ να γίνουν».
Δεύτερη ένταση προκλήθηκε στη συνέχεια μεταξύ του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη και του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου. Ο κ. Λουκαΐδης ρώτησε τον Αρχηγό της Αστυνομίας αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του κοινοτάρχη Χλώρακας για «φανατικούς ισλαμιστές» που εγκαταστάθηκαν στη Χλώρακα, με τον Αρχηγό να απαντά αρνητικά. Ο κ. Ιωάννου αντέδρασε λέγοντας ότι στοχοποιείται το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, με τον κ. Λουκαΐδη να απαντά ότι δεν συνομιλεί με «φασίστες και ναζί» και τον κ. Ιωάννου να αναφέρεται σε «εγκλήματα του Στάλιν».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, είπε ότι η Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δεν εξέτασε το ζήτημα του μεταναστευτικού, αλλά μόνο τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό. Ανέφερε ότι η ρητορική μίσους έχει εκκολάψει φασιστικές ομάδες. «Κάποιες βρίσκονται και σε τούτο το Κοινοβούλιο», είπε, προσθέτοντας ότι «είδαμε χθες και δημοτικό σύμβουλο συγκεκριμένου κόμματος να μετέρχεται σε ρητορική μίσους και να την ξεπερνά».
Αποστολή του κράτους δικαίου και των Αρχών, ανέφερε, είναι να εντοπίσουν και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη όλους τους κουκουλοφόρους που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. «Όποιος παρανομεί σε τούτο τον τόπο πρέπει να οδηγείται στη δικαιοσύνη», είπε.
Εξέφρασε τη λύπη του για τη μη παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης. «Έπρεπε να είναι εδώ», είπε, καθώς το θέμα αφορά τον φόβο και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες. Ζήτησε να κατατεθεί τις επόμενες μέρες, εκ μέρους της Υπουργού, πλήρης και ενδελεχής αποτύπωση των γεγονότων.
«Είμαι σίγουρος ότι η Αστυνομία γνώριζε και τους οργανωτές των λεγόμενων εκδηλώσεων και αυτούς που παρακινούσαν την όλη κατάσταση πραγμάτων. Αναμέναμε από την Αστυνομία να δράσει με καλύτερο τρόπο και να φέρει τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι Κύπριοι πολίτες. Δυστυχώς, σε τούτες τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν έπραξε το καθήκον της η Αστυνομία», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ως ΔΗΣΥ δεν ζητούν παραιτήσεις, αλλά την άμεση καταστολή της βίας.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι στην Επιτροπή καταγράφηκαν οι πολιτικές και θεσμικές ευθύνες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, για το γεγονός ότι «απέτυχαν οικτρά να προστατέψουν ανυποψίαστους πολίτες, τις περιουσίες τους και άλλους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως καταγωγής, που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας, είπε, συνεπάγεται πολλές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. «Στη δική μας αντίληψη χρειάζεται ολιστική προσέγγιση που να αφορά και τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων και τις διαδικασίες επαναπατρισμού ή επιστροφών, αλλά πρωτίστως, με δεδομένο όσα έγιναν και στη Χλώρακα, χρειάζονται αποτελεσματικές, ανθρώπινες πολιτικές ένταξης στην κυπριακή κοινωνία, γιατί αν επικρατήσει η λογική ‘πας μη Έλλην, βάρβαρος’, τότε η Χλώρακα θα επαναληφθεί, η Λεμεσός θα επαναληφθεί και θα κλαίμε επί ερειπίων», είπε.
Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, απάντησε «ποσώς».
Εξάλλου, ανέφερε ότι την Πέμπτη, στην Επιτροπή Εσωτερικών, θα εξεταστεί συνολικά το ζήτημα της πολιτικής και θεσμικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σημείωσε τη χρόνια ανεπάρκεια σωστής μεταναστευτικής πολιτικής.
«Χαιρετίζουμε σήμερα την ομολογία του Αρχηγού της Αστυνομίας ότι παρά την ύπαρξη ενός σωστού και κατάλληλου επιχειρησιακού πλάνου, δεν κατάφερε η Αστυνομία να αποτρέψει τα βίαια επεισόδια», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα της διαδήλωσης το έχουν όλοι οι πολίτες, όμως «οι κουκουλοφόροι διαδηλωτές απαγορεύεται να κάνουν διαδήλωση», σημειώνοντας ότι η Αστυνομία έπρεπε να τους συλλάβει μόλις τους είδε, και όχι να τους δώσει το σήμα να αρχίσουν τη διαδήλωση.
Σημείωσε ότι «στηρίζουμε τα σώματα ασφαλείας και θα τους παρέχουμε τα απαραίτητα εχέγγυα και εργαλεία και ανθρώπινο δυναμικό για να έχουν σωστή και αποτελεσματική αστυνόμευση και να παρέχουν αναβαθμισμένο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες», αναφέροντας ότι η απαξίωση των σωμάτων ασφαλείας θα φέρει περισσότερα κακά.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες είναι αποτέλεσμα της ανοχής της πολιτείας απέναντι στην γκετοποίηση κοινοτήτων και περιοχών. «Για χρόνια οι κάτοικοι της Χλώρακας αλλά και άλλων περιοχών, νιώθουν ανασφάλεια στις ίδιες τους τις γειτονιές και θα πρέπει η πολιτεία να επαναφέρει την τάξη και την ασφάλεια στον τόπο μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύουν ότι μέσω της βίας ή της εκτόξευσης απειλών μπορεί να λυθεί το μεταναστευτικό στην Κύπρο. «Το ΕΛΑΜ καταθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις του για την επίλυση του μεταναστευτικού και είμαστε έτοιμοι σε κλίμα παραγωγικότητας στις επιτροπές και στο κοινοβούλιο να καταλήξουμε σε μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα επιλύει επιτέλους αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε.
Εντός της Επιτροπής, η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «δεν υπάρχει νούσιμη, μέση, δημοκρατική, ορθή οδός στον τόπο», μιλώντας για άκρα. «Αν κάποιος φορεί κουκούλα και απειλεί είναι το ίδιο με κάποιον να απειλεί στις κάμερες ότι θα κάψει ολόκληρη πόλη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η νομιμότητα και η δημοκρατία πρέπει να εφαρμοστούν. Αναφερόμενη στον Αρχηγό της Αστυνομίας, είπε ότι πρέπει να ξηλωθούν τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στην τοποθέτησή της εντός της Επιτροπής, ανέφερε ότι η βία των τελευταίων ημερών είναι συνέπεια της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Επικεντρώθηκε στη διάδοση ψευδών ειδήσεων από τα ΜΚΔ, οι οποίες, όπως είπε, τροφοδότησαν τον φόβο και την ανασφάλεια. Απευθυνόμενη στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ζήτησε η Αστυνομία να προβαίνει σε ανακοινώσεις διάψευσης ψευδών ειδήσεων, αναφερόμενη σε δηλώσεις του κοινοτάρχη Χλώρακας για «τζιχαντιστές», στο δήθεν μαχαίρωμα αστυνομικού από διανομέα και στην υπόθεση «απαγωγής» εθνοφρουρού που δεν επιβεβαιώθηκε τελικά με μαρτυρία του ιδίου. «Να κλείσετε τα στόματα αυτών που λένε ψέματα», είπε, προσθέτοντας ότι «η ολιγωρία της αστυνομίας δικαιολογεί αυτούς που πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να χτυπούν κόσμο».
Ο κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, ο οποίος κατέθεσε εντός της Επιτροπής τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα, είπε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, ότι εδώ και καιρό έχει διαρρηχθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών κι αυτό κορυφώθηκε με τα τελευταία επεισόδια. «Καταδικάζουμε τα επεισόδια και οποιαδήποτε άλλη μορφή έκτροπων», είπε, σημειώνοντας ότι η βία δεν φέρνει αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενεργότερη και όχι παθητική αστυνόμευση, ζητώντας να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στην Αστυνομία για πρόληψη του εγκλήματος και των επεισοδίων, “για να μπορεί ο κόσμος να ξανανιώσει ασφάλεια στις γειτονιές του”.
Ερωτηθείς τι κατάσταση επικρατεί τώρα στη Χλώρακα, είπε ότι η κατάσταση πλέον είναι ήρεμη, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει επιχειρήσεις από την Αστυνομία για πρόληψη επεισοδίων.
Πηγή: ΚΥΠΕ