Σοκαριστικά στοιχεία κατέχει το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σχέση με τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο.
Δύο είναι τα ανησυχητικά φαινόμενα της κατάστασης όπως παρουσιάζεται φέτος, με την Αστυνομία να εντείνει τις προσπάθειές της για εντοπισμό των παρανόμων.
Το πρώτο στοιχείο που ανησυχεί ιδιαίτερα τα μέλη του Γραφείου που είναι επιφορτισμένα με την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, είναι η ηλικία των εμπλεκομένων προσώπων, και το δεύτερο, σχετίζεται με τη μεγάλη ποσότητα αρχείων παιδικής πορνογραφίας που κατασχέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου, Ανδρέα Αναστασίου, από τις υποθέσεις που έρχονται στο φως, διαπιστώνεται ότι ολοένα και πιο μικρές ηλικίες εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.
Ο ίδιος υπενθύμισε την περίπτωση του 16χρονου στη Λεμεσό που συνελήφθη όταν στην κατοχή του βρέθηκαν 15 αρχεία φωτογραφίας και εφτά βίντεο με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Οι Αρχές γνωρίζουν κι άλλες περιπτώσεις με την εμπλοκή ανήλικων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.
Όσον αφορά στον εντοπισμό αρχείων με παιδική πορνογραφία, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, τα τελευταία δύο χρόνια εντοπίστηκαν 77.100 αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) αριθμοί τρομακτικοί για τα δεδομένα της Κύπρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 εντοπίστηκαν κατά τις 154 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, 49.700 αρχεία παιδικού πορνογραφικού υλικού, ενώ το 2016 εντοπίστηκαν άλλα 27.400 αρχεία. Αυτό φανερώνει το εύρος της αποστροφής που έχουν όσοι καταπιάνονται με αυτού του είδους τα εγκλήματα και φαίνεται ότι κάποιοι δεν τα κατέχουν απλά, αλλά τα διακινούν μέσω του διαδικτύου.
Όσον αφορά στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν από το 2011 έως σήμερα, φαίνεται καθαρά μια αυξητική τάση. Γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις διωκτικές Αρχές, αφού παρά τις συλλήψεις υπόπτων και τις καταδίκες από τα δικαστήρια, εντούτοις οι δράστες αυξάνονται.
Από τα στοιχεία που διατηρούνται από το 2011 διερευνήθηκαν: 38 υποθέσεις το 2011, το 2012 άλλες 54, το 2013 εξετάστηκαν 23 περιπτώσεις, άλλες 106 υποθέσεις διερευνήθηκαν το 2014, το 2015 ερευνήθηκαν 154, το 2016 ανοίχθηκαν 126 φάκελοι και φέτος (τους πρώτους τρεις μήνες του 2017) ερευνήθηκαν 40 υποθέσεις.