Η χώρα της Βορείου Κορέας είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο “παράξενες” και παρεξηγημένες παράλληλα χώρες στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, όσα έχουν ειπωθεί για τη χώρα αυτή και το μυστήριο που την περιβάλλει είναι και οι ίδιοι λόγοι που ωθούν τουρίστες ανά το παγκόσμιο να την επισκεφθούν.
Τι πραγματικά όμως συμβαίνει πίσω από τα άρθρα που διαβάζουμε και τις ειδήσεις που ακούμε που αφορούν τη χώρα;
Μέσα από έρευνα συλλέξαμε στοιχεία από διάφορα άρθρα και αναφορές και παρουσιάζουμε τη δική μας οπτική για τη χώρα της Βορείου Κορέας. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως η Βόρεια Κορέα είναι μια άκρως αυταρχική χώρα η οποία ελέγχει κάθε είδους ροή πληροφορίας και όσο η πληροφόρηση έρχεται από συγκεκριμένες πηγές και δεν έχουμε εικόνα από το εσωτερικό, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για όσα πραγματικά συμβαίνουν. Οι ιστορίες όμως και οι φήμες που έχουν κυκλοφορίσει κατά καιρούς προκαλούν δέος.
Γωγραφικά
Η Βόρεια Κορέα ή αλλιώς Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας,είναι μία χώρα της Ανατολικής Ασίας με πληθυσμό 25.281.000. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κορεατικής χερσονήσου και συνορεύει στα βόρεια και βορειοδυτικά με την Κίνα και ένα μικρό τμήμα της Ρωσίας ενώ στα νότια με την Νότιο Κορέα.
Ιστορικά
Η Κορέα προσαρτήθηκε από την Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας το 1910. Μετά από την ιαπωνική παράδοση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η Κορέα χωρίστηκε σε δύο ζώνες από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, με τη βόρεια κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς και το νότο από τους Αμερικανούς. Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση απέτυχαν, και το 1948 διαμορφώθηκαν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις: η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας στο βορρά, και η Δημοκρατία της Κορέας στο νότο.
Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο που κυβερνώνται από ένα ιδιότυπο σοσιαλιστικό καθεστώς.
Τι συμβαίνει σήμερα
Πρόκειται για μια χώρα που απασχολεί συνεχώς τόσο με τα αυστηρά, προς τους κατοίκους, μέτρα της όσο και με την υπερβολικά σκληρή πολιτική της. Η επικοινωνία προς τον έξω κόσμο είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη. Άλλωστε είναι από τις λίγες χώρες που αποφεύγουν τον τουρισμό, αλλά και οποιαδήποτε επαφή των κατοίκων με τη Δύση.Η διοίκηση του κράτους είναι οικογενειακή υπόθεση. Πρώτος πρόεδρος και μεγάλος ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν ο Kim Il Sung από το 1949 μέχρι το 1994 που πέθανε.
Τώρα στο «θρόνο» βρίσκεται ο γιος του Kim Jong Il, Kim Jong Un, ο οποίος αντιμετωπίζεται από τους πολίτες λατρευτικά.
Εϊναι η τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο με 9,500,000 ενεργούς στρατιώτες ενώ διαθέτει και πυρηνικά όπλα ( μια μεγάλη απειλή για τις Η.Π.Α.)
Οι Βορειοκορεάτες ακολουθούν το ημερολόγιο Juche, το οποίο ξεκινά με τη γέννηση του πρώτου ηγέτη τους Kim il Sung κι ενώ εμείς βρισκόμαστε στο 2017 εκείνοι είναι μόλις στο 106.
Η κυβέρνηση απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή έκφρασης κι ελευθερίας λόγου, παρά μόνο επαίνους για τη χώρα, την κυβέρνηση και φυσικά τον ηγέτη της. Όχι μόνο ελέγχει στενά όλες τις πληροφορίες που έρχονται και βγαίνουν από τη χώρα, αλλά στοχεύει και στη διαμόρφωση των πληροφοριών. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι ο θάνατος του Kim Jong il, κάτι που η κυβέρνηση επέτρεψε να γίνει γνωστό μόνο δύο ημέρες μετά το γεγονός.
Οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγουν από τα χώρα, εκτός αν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη, αλλά και πάλι μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να βγει η σχετική άδεια που θα επιτρέπει την έξοδο.
Οι θρησκείες είναι απαγορευμένες, αφού στο πρόσωπο του ηγέτη μπορούν να δουν το πρόσωπο του Θεού.
Απαγορεύεται επίσης και το κινητό.Για να αποκτήσει κάποιος κινητό θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια από το κράτος. Οι κλήσεις προς το εξωτερικό είναι απαγορευμένες.
Όσο αφορά το διαδίκτυο..Απαγορεύεται το ίντερνετ. Αν και οι κάτοικοι απαγορεύεται να μπαίνουν στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση παρέχει στο λαό το λεγόμενο intranet από όπου μπορούν να συνδεθούν με βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο και sites τα οποία έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, αφού δεν θεωρηθούν… επικίνδυνα.
Τι μπορεί να δει κανέις σαν τουρίστας στην Βόρειο Κορέα
Το Μεγάλο Μνημείο (Mansuade), να θέσει ένα στεφάνι από λουλούδια στο άγαλμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ στo άρκο με το συντριβάνι
Νεκροταφείο μαρτύρων της επανάστασης
Πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ και η Αψίδα του Θριάμβου (χτίστηκε για να τιμήσει την μνήμη της Κορέατικης αντίστασης από την Ιαπωνία μεταξύ 1925 και 1945)
Mangyongdae Native Το σπίτι όπου ο Κιμ Ιλ Σουνγκ γεννήθηκε)
Kumsusan – παλάτι του Ήλιου (μαυσωλείο του Κιμ Ιλ Σουνγκ – απαιτείται επίσημη)
Πύργος Juche – ένα σύμβολο της εθνικής αυτάρκειας, με βάση την «ιδεολογία Juche» του Κιμ Ιλ Σουνγκ
Εκθεσιακό Κέντρο Στρατιωτική
Πολυκατάστημα Taedong και τοπικά μικρο-ζυθοποιία
Aντρέας Χρυσοστόμου
Με πληροφορίες από: ΤheTelegraph.co.uk, HuffingtonPost.gr, lifemagazine.gr,