Μεγάλη είναι η διάβρωση των ακτών στη Λεμεσό, ιδιαίτερα του τμήματος μεταξύ της Ακτής Ολυμπίων και των αποθηκών Θεοδοσίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και παρατηρήσεις ειδικών, υπάρχουν παραλίες με απώλεια μέχρι και 80% της άμμου τους. Για το πρόβλημα γίνονται έρευνες από τον οικείο Δήμο, αναφορικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προς αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου, εκτιμά πως τα διάφορα τεχνικά έργα που έγιναν τον τελευταίο καιρό στη θαλάσσια περιοχή κι ειδικότερα ο κάθετος λιμενοβραχίονας της Μαρίνας, απέτρεψαν την μεταφορά κι απόθεση αμμωδών υλικών στις ακτές. Αν το φαινόμενο παρατηρείται λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων της περιόδου, τότε –εκτιμούν οι ειδικοί- αυτό θα τερματιστεί σύντομα και θα αποδειχτεί ότι ήταν παροδικό.
Η κατάσταση διάβρωσης της ακτής δεν εντοπίζεται μόνο στην παραλία της πόλης, αλλά λαμβάνει διαστάσεις και στις ανατολικές ακτές της Λεμεσού Ιδιαίτερα στα παράλια του Αγίου Τύχωνα-Αμαθούντας.
Οι κροκάλες δεν έσωσαν την παραλία
Η Ακτή Ολυµπίων στη Λεµεσό είναι η κεντρική παραλία που διαβρώνεται από τους προσπίπτοντες κυµατισµούς. Σειρά από αποσπασµένους παράλληλους κυµατοθραύστες µείωσε το πρόβληµα, προ πενταετίας, το οποίο παρόλα αυτά προκάλεσε υποσκαφή σε φυσική βλάστηση και σε τεχνητά παραλιακά έργα.
Μετά από αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων είχε επιλεγεί ο εµπλουτισµός της παραλίας µε ιζήµατα και η θωράκιση του πρανούς µε δύο διαφορετικές µορφές έργων, την κατασκευή βαθµίδων και την τοποθέτηση σωληνωτών τεµαχίων που σχηµατίζουν κυψέλες µε κροκάλες.
Το πρόβλημα δεν λύθηκε, ούτε και με τα μέτρα που λαμβανόταν για χρόνια, όπως ο περιοδικός εµπλουτισµός της παραλίας, που πρότειναν οι μελετητές, προς αναπλήρωση της απώλειας υλικού λόγω της συνεχιζόµενης διάβρωσης.
Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ