Αρχική Εκδηλώσεις «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί»: Μεγάλη συναυλία μνήμης Μάριου Τόκα

«Η νύχτα μυρίζει γιασεμί»: Μεγάλη συναυλία μνήμης Μάριου Τόκα

Εννιά χρόνια έχουν κιόλας περάσει από την τεράστια απώλεια του Μάριου Τόκα και η Λεμεσός τιμά τη μνήμη του αξέχαστου και σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, με μια μεγάλη συναυλία, την Πέμπτη 1η Ιουνίου.
 
Στην εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30μ.μ. στο στάδιο του Λανιτείου στη Λεμεσό, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια-σταθμούς που σημάδεψαν την καλλιτεχνική πορεία του Τόκα.
 
Συμμετέχει πολυμελές μουσικό συγκρότημα και ερμηνευτές- μόνιμοι συνεργάτες του συνθέτη, όπως η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου και ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, οι οποίοι ερμήνευσαν κάποια από τα μεγαλύτερα τραγούδια του. Μαζί τους θα είναι επίσης η νέα ταλαντούχα τραγουδίστρια Κατερίνα Παράσχου. 
 
Συγκινητική αναμένεται να είναι η συμμετοχή της μικτής χορωδίας του Λανιτείου Δημοτικού, σε επιμέλεια του Νίκου Βήχα.

Σημειώνεται ότι τη μουσική διεύθυνση της εκδήλωσης θα έχει ο Γιώργος Παγιάτης, ενορχηστρωτής πολλών από τους δίσκους του Κύπριου δημιουργού.
 
Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στηρίζουν ο Δήμος Λεμεσού και η Σχολική Εφορεία Λεμεσού.
 
Ο Μάριος Τόκας
 
Ο Μάριος Τόκας (1954-2008) γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό. Έφυγε από τη ζωή, ξημερώματα του Πάσχα στις 27 Απριλίου του 2008 χωρίς να προλάβει να εκδώσει έργα του που αγάπησε πολύ και βρίσκονται σε παρτιτούρες και ηχογραφήματα.
 
Μετά την εισβολή, την οποία έζησε σε όλη της την αγριότητα, πήγε στην Αθήνα. Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1978. Ο πρώτος του δίσκος με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά είχε τίτλο «Τα Τραγούδια της Παρέας».  Ακολούθησαν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Μητροπάνος, Πάριος, Νταλάρας, Τερζής, Γλυκερία, Αλεξίου, Γαλάνη, Καλογιάννης, Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Στ. Διονυσίου, Χαλκιάς, Κανελλίδου, Κούκα,  Σκουλάς κ.π.ά.
 
Βαθύτατα πολιτικοποιημένος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο και στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία. Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματά του που κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το 1981 με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά». Ακολουθούν και άλλα μουσικά έργα σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη,  Τεύκρου Ανθία, Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Μιχάλη Πασιαρδή,  Κυριάκου Χαραλαμπίδη κ.ά.
 
Στις 8 Μαρτίου 2001 τιμήθηκε, από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα», την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας.
 
Πηγή: philenews