Αρχική Εκδηλώσεις Τα βραβεία του φετινού 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Τα βραβεία του φετινού 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

14o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΠΡΟΥ

Θέατρο Ριάλτο, 12 – 18 Οκτωβρίου 2024

Τα βραβεία του φετινού 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC), μια συνδιοργάνωση του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο, σε μια εβδομάδα που ταξίδεψε το κοινό με ταινίες μικρού μήκους από την Κύπρο και όλο τον κόσμο.

Στην τελετή απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία μπροστά από το Θέατρο Ριάλτο παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού, Δρ. Βασιλικής Κασσιανίδου, απονεμήθηκαν τα βραβεία στις ταινίες που ξεχώρισαν.

Η Κριτική Επιτροπή αποτελούνταν από τον Πρόεδρο Agron Domi και τα μέλη Denise Νικολακάκου, John Canciani, Amos Geva και Μόνικα Νικολαΐδου.

Πιο κάτω οι ταινίες που ξεχώρισαν και τα βραβεία αναλυτικά, μαζί με το σκεπτικό που οδήγησε στη βράβευση:

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους:

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των €4.000, απονεμήθηκε στο Dreams like Paper Boats σε σκηνοθεσία του Samuel Suffren από την Αϊτή.

Σκεπτικό: Μια μεταποικιακή ιστορία μετανάστευσης, μέσα από τη σκοπιά του άντρα που αναγκάζεται να μείνει πίσω για να φροντίσει την κόρη του. Μέσα από την ξεχωριστή αφηγηματική της φόρμα και την εξαίρετη ασπρόμαυρη φωτογραφία της, η ταινία δίνει βήμα σε φωνές που μέχρι τώρα αδυνατούσαν να ακουστούν.

Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους:

Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των €1.500, απονεμήθηκε στο Pena’s Special Hauling του Anssi Kasitonni από τη Φινλανδία.

Σκεπτικό:  Με αισιόδοξο ρυθμό, το ξεχωριστό αυτό κινηματογραφικό έργο, γυρισμένο σε 16mm, εντυπωσιάζει το κοινό με τα μινιμαλιστικά του μέσα, αμφισβητώντας καθιερωμένες αντιλήψεις και χρησιμοποιώντας μόνο απολύτως απαραίτητα φιλμικά στοιχεία. Δείγμα αφηγηματικής δεινότητας σε φορμά μικρού μήκους.

 Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας:

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των €2.500, απονεμήθηκε στη Moara Passoni για την ταινία της My Mother is a Cow από τη Βραζιλία.

Σκεπτικό: Για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί έναν ξεχωριστό κόσμο και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας το κινηματογραφικό ιδίωμα. Η σκηνοθεσία καταφέρνει να μας φέρει πιο κοντά στην πρωταγωνίστρια σε αυτή την ιστορία ενηλικίωσης, αφηγούμενη με έναν τρόπο τόσο αποτελεσματικό που αναδεικνύει συναίσθημα και απόγνωση. Ένα ολοκληρωμένο έργο που αφήνει στον θεατή μια ελπιδοφόρα επίγευση και την προσδοκία για κάτι που δεν θα έρθει ποτέ.

 Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ:

Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, συνοδευόμενο από το ποσό των €3.000, απονεμήθηκε στο White Cloud του Emmanuel Van Der Auwera από το Βέλγιο.

Σκεπτικό: Μια ταινία που σκύβει με κριτική διάθεση πάνω σε ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας: εργασιακή εκμετάλλευση, προστασία του περιβάλλοντος, ρύπανση και κατάχρηση των φυσικών πόρων. Η ταινία αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής μας και αισθητικά, ενθαρρύνοντάς μας να αναλογιστούμε την πραγματικότητα, αλλά και την ύπαρξη ασύλληπτων τόπων. Ένας κόσμος που μοιάζει να είναι βγαλμένος από επιστημονική φαντασία, μάς καλεί να αμφισβητήσουμε τα όρια της σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ.

Υποψηφιότητα για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2025 στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους:

Η φετινή Κριτική Επιτροπή επέλεξε την ταινία looking she said I forget (Ολλανδία, Ελβετία), σε σκηνοθεσία της Naomi Pacifique, ως υποψήφια για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2025 στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους.

Σκεπτικό: Μια σύγχρονη ιστορία για την οικειότητα, την από κοινού αγάπη και το τραύμα, που φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα που απασχολούν τη νέα γενιά γύρω από την έννοια της ερωτικής σχέσης. Χάρη στην περίτεχνη σύνθεσή της και την ανεπιτήδευτη φωτογραφία της, η ταινία αποτελεί σύγχρονο δείγμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Τιμητική Διάκριση:

Απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στο ντοκιμαντέρ My Father (Τσεχία) της Pegah Ahangarani, το οποίο μετατρέπει μια προσωπική ιστορία πατρότητας σε ένα βαθύ και καθολικό σχόλιο για την κοινωνία.

Τιμητική Διάκριση:

Η ταινία A Summer’s End Poem του Lam Can-zhao (Κίνα, Ελβετία) έλαβε τιμητική διάκριση για την ποιητική  αποτύπωση της ενηλικίωσης ενός αγοριού μέσα από φαντασία και πειραματισμό.

Τιμητική Διάκριση:

Η κωμωδία A Beautiful Excuse for a Deadly Sin του Hashim Sharaf από το Μπαχρέιν έλαβε τιμητική διάκριση για την ανάλαφρη και πολυεπίπεδη αφήγησή της, που αγγίζει πολιτισμικά και πολιτικά ταμπού.

Βραβεία Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

 Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους:

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των €4.000, απονεμήθηκε στην ταινία Τσίκιτιγκλον Η Νεράιδα και το Παλικάρι του Μάριου Μεττή.

Σκεπτικό:  Σε μια κοινωνία που δύσκολα αποδέχεται τη διαφορετικότητα, μια δόση μαγείας γίνεται αφορμή απροσδόκητης αποκάλυψης. Οι μάσκες πέφτουν καθώς ο σκηνοθέτης μάς μυεί στον ενδότερο ψυχικό κόσμο των χαρακτήρων. Καθηλώνοντας τον θεατή με αυτή την καλοδουλεμένη ιστορία, η ταινία μάς δίνει μια γεύση από τη ζωή ενός περιθωριοποιημένου χαρακτήρα.

 Το βραβείο επέδωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Βασιλική Κασσιανίδου

Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους:

Το Δεύτερο Βραβείο, συνοδευόμενο από το ποσό των €2.500, απονεμήθηκε στην ταινία Pink Moon της Meray Diner.

Σκεπτικό:  Μια ιστορία που διερευνά το τραύμα μέσα από τις προοπτικές δύο διαφορετικών γενεών, που δεν καταπιάνεται απλώς με το διαγενεακό ζήτημα, αλλά ενσωματώνει την μεταποικιακή κληρονομιά ενός ολόκληρου έθνους.

 Το βραβείο επέδωσε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριάλτο κα Δάφνη Πίττα

 Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας “Ντίνου Κατσουρίδη”:

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας “Ντίνου Κατσουρίδη” προσφέρει η οικογένεια του κορυφαίου Κύπριου σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας, και περιλαμβάνει παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη καθώς και το ποσό των €2500, μία προσφορά του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σκεπτικό: Για τη γεμάτη τόλμη φωτογραφία της και την υποδειγματική σύνθεση της ταινίας, στοιχεία τα οποία  εκ προθέσεως αξιοποιούνται με στόχο να διερευνηθεί μια κουλτούρα δημιουργίας και παραγωγής τέχνης. Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη, απονεμήθηκε στους Σύλβια Νικολαΐδου και Νικόλα Ιορδάνου για το ντοκιμαντέρ τους, Requiem in Salt.

 Το βραβείο επέδωσε η σύζυγος του Ντίνου Κατσουρίδη, κα Ισαβέλα Μαυράκη

 Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας:

Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, συνοδευόμενο από το ποσό των €1500, μια προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονεμήθηκε στον Μάριο Ιωάννου για την ερμηνεία του στην ταινία Τσίκιτιγκλον Η Νεράιδα και το Παλικάρι.

Σκεπτικό:  Ένας καλοδουλεμένος χαρακτήρας που καθοδηγεί με πικρό χιούμορ την ιστορία, παρά την απόγνωση ή τις αντιξοότητες που στιγματίζουν τον κόσμο γύρω του. Η ερμηνεία αυτή καταφέρνει να συγκινήσει το κοινό, να δημιουργήσει μια στοργική σύνδεση με τον κεντρικό χαρακτήρα, και να καθοδηγήσει τον θεατή καθώς ξετυλίγεται το αφηγηματικό νήμα μιας ιστορίας αποκάλυψης.

 Το βραβείο επέδωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Γιάννης Αρμεύτης

 Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας:

Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας προσφέρει η εταιρεία Stefilm και περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών post-production και DCP.

Tο Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας απονεμήθηκε στον Χρίστο Ζένιου, φωτογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας Πακιστανός.

Σκεπτικό: Μια ταινία με ένα κινηματογραφικό ιδίωμα γεμάτο ενέργεια, ατμοσφαιρικές σκηνές, δυναμικά πλάνα όπου είναι απαραίτητο, και σταθερά όπου χρειάζεται. Μια ιστορία ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, δοσμένη μέσα από την ορθή χρήση των εκφραστικών εργαλείων του κινηματογραφικού μέσου.

 Το βραβείο επέδωσε ο Διευθυντής της εταιρείας Stefilm Άγγελος Αργυρούλης

Τιμητική Διάκριση:

Η ταινία animation Underground του Γιάννη Χριστοφόρου έλαβε τιμητική διάκριση για τη μοναδική της προσέγγιση και την αριστοτεχνική δημιουργία ενός μυστηριώδους κόσμου βυθισμένου στο σκοτάδι.

Βραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο “Amaze Me”

 Το Βραβείο στην κατηγορία των Μουσικών Βίντεο Amaze Me απονεμήθηκε στο Jump Cut του Winston Hacking. Η ταινία εντυπωσίασε με τον συνδυασμό κατακερματισμένων εικόνων και τεχνικών stop-motion, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό σύμπαν που συνδυάζει ήχο και εικόνα σε αρμονία.

 Το ISFFC ανανεώνει το ραντεβού με το πιστό σινεφίλ κοινό του για τον επόμενο Οκτώβριο και την 15η έκδοση του φεστιβάλ.

Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: isffc_filmfestival

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

Σε συνεργασία: Δήμος Λεμεσού

Χορηγός Βραβείου Καλύτερης Φωτογραφίας: Stefilm

Χορηγοί Επικοινωνίας:  ΡΙΚ, Check in, City

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Επίσημος Μεταφορέας: Bolt

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel

Υποστηρικτές TGF: Ξενοδοχεία Alinea

Στηρίζουν: Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), Limassol Today, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Limassol Tourism Board, Vestnik Kipra, ΜΙΤΟΣ, Οινοποιείο Τσιάκκας.


14th INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL OF CYPRUS

Rialto Theatre, 12 – 18 October 2024

ISFFC hands out its awards!

 The 14th International Short Film Festival of Cyprus (ISFFC), a co-organization of the Deputy Ministry of Culture and Rialto Theatre, wrapped up another hugely successful edition. It was a cinematic journey filled with short films from Cyprus and all around the world.

At tonight’s awards ceremony, held at the Rialto Theatre in the presence of the Deputy Minister of Culture, Dr. Vasiliki Kasianidou, the awards were presented to the films that stood out.

The Jury was composed of President Agron Domi and members Denise Nikolakou, John Canciani, Amos Geva, and Monica Nicolaidou.

Below are the films that stood out and the awards along with the jury statements:

International Competition Awards

 First Prize for Best Short Film:

The First Prize for Best Short Film, accompanied by €4,000, was awarded to Dreams like Paper Boats, directed by Samuel Suffren from Haiti.

 Jury statement: This post-colonial migration story is told through the perspective of a man left behind to care for his daughter. With unique storytelling and excellent black-and-white cinematography, the film gives a platform to voices that have remained unheard until now.

 Second Prize for Best Short Film:

 The Second Prize for Best Short Film, accompanied by €1,500, was awarded to Pena’s Special Hauling by Anssi Kasitonni from Finland.

 Jury statement: With an upbeat rhythm, this distinct cinematic work, shot in 16mm, impresses the audience with its minimalist means, challenging perceptions and using only absolutely essential filmic elements. A showcase of narrative brilliance in short-form cinema.

Best Director Award:

 The Best Director Award, accompanied by €2,500, was awarded to Moara Passoni for her film My Mother is a Cow from Brazil.

 Jury statement: For the way in which she creates a distinct world and atmosphere using cinematic language. The direction brings us closer to the protagonist in this coming-of-age story, told in an effective way that highlights emotion and despair. A complete work that leaves the viewer with a hopeful aftertaste and the anticipation of something that will never come.

 Best Documentary Award: 

The Best Documentary Award, accompanied by €3,000, was awarded to White Cloud by Emmanuel Van Der Auwera from Belgium.

 Jury statement: A film that critically examines the pressing issues of our time: labor exploitation, environmental protection, pollution, and the overuse of natural resources. The film captures the spirit of our age, aesthetically encouraging us to reflect on reality and unimaginable places. A world resembling science fiction invites us to challenge the boundaries of documentary filmmaking.

Nomination for the European Film Academy Awards 2025 – Short Film Category:

 This year’s Jury selected looking she said I forget (Netherlands, Switzerland), directed by Naomi Pacifique, as the nominee for the European Film Academy Awards 2025 in the short film category.

 Jury statement: A contemporary story about intimacy, shared love, and trauma, raising questions about romantic relationships that preoccupy the younger generation. With its skillful composition and unpretentious cinematography, this film is a modern example of European cinema.

 Honorary Distinction:

 An honorary distinction was awarded to the documentary My Father (Czech Republic) by Pegah Ahangarani, which transforms a personal story of fatherhood into a profound and universal commentary on society.

Honorary Distinction:

The film A Summer’s End Poem by Lam Can-zhao (China, Switzerland) received an honorary distinction for its poetic depiction of a boy’s coming-of-age journey through imagination and experimentation.

Honorary Distinction:

The comedy A Beautiful Excuse for a Deadly Sin by Hashim Sharaf from Bahrain received an honorary distinction for its lighthearted yet multi-layered storytelling, touching on cultural and political taboos.

National Competition Awards

First Prize for Best Cypriot Short Film:

 The First Prize for Best Cypriot Short Film, accompanied by €4,000, was awarded to Tsikitigklon the Fairy and the Man by Marios Mettis.

 Jury statement: In a society that struggles to accept difference, a touch of magic becomes the excuse for an unexpected unveiling. Masks fall as the director delves into the deeper psyche of the characters. Engaging the audience through this carefully crafted story, the film gives us a taste of an outsider’s life.

 The First Prize for Best Cypriot Short Film was presented to the winning film by Deputy Minister of Culture, Dr. Vasiliki Kasianidou.

Second Prize for Best Cypriot Short Film:

 The Second Prize, accompanied by €2,500, was awarded to Pink Moon by Meray Diner.

Jury statement: A story that explores trauma through the perspectives of two different generations, incorporating not just intergenerational issues but also the postcolonial legacy of an entire nation.

 The Second Prize for Best Cypriot Short Film was presented to the winner by Daphne Pitta, President of the Rialto Theatre Executive Board.

Best Director Award “Dinos Katsouridis”:

 The Best Director Award “Dinos Katsouridis,” sponsored by the family of the prominent Cypriot director and cinematographer, includes technical equipment for the director’s next short film as well as €2,500, offered by the Deputy Ministry of Culture.

 Jury statement: For its daring cinematography and exemplary composition, used with intent to explore a culture of artmaking, the Best Director Award was presented to Sylvia Nicolaides and Nicolas Iordanou for their documentary Requiem in Salt.

The award was presented to the winner by Mrs Isavella Mavraki.

Best Cinematography Award:

 The Best Cinematography Award, offered by Stefilm and including post-production and DCP services, was awarded to Christos Zeniou, the cinematographer and director of the film Pakistani.

 Jury statement: This film presents motivated cinematographic language, with atmospheric scenes, dynamic shots where necessary, and stillness where appropriate. A story of marginalized individuals, told through the proper use of the expressive tools of cinema.

 The Best Cinematography Award was presented to the winner by Mr Angelos Argyroullis, director of STEFILM.

 Best Performance Award:

The Best Performance Award, accompanied by €1,500, was awarded to Marios Ioannou for his role in Tsikitigklon the Fairy and the Man.

Jury statement: A finely crafted character, guiding the story with bitter humor, despite the despair and hardship that marks the world around him. This performance manages to move the audience, creating an affectionate connection with the protagonist and guiding the viewer through the story of revelation.

 The award was presented to the winner by Mr Yiannis Armeftis, Mayor of Limassol.

Honorary Distinction:

 The animated film Underground by Yiannis Christoforou received an honorary distinction for its unique approach and masterful creation of a mysterious world immersed in darkness.

Amaze Me – Best Music Video

 The award in the Amaze Me Music Video category was given to Jump Cut, directed by Winston Hacking. The film impressed the jury with its combination of fragmented images and stop-motion techniques, creating a surreal universe where sound and imagery harmoniously intertwine.

The ISFFC renews its rendezvous with its loyal cinephile audience for October next year, with the 15th edition of the festival.

 For information: Rialto Theatre 77 77 77 45

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: isffc_filmfestival

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

 In collaboration with: Limassol Municipality

Award Sponsor: Stefilm

Media Sponsors:  CyBC, Check in, City

Technical Partner: Event Pro

Transportation Partner: Bolt

Hospitality Sponsor: Mediterranean Beach Hotel

TGF Supporters: Alinea Hotels

Supporters: Organisation of European Programmes and Cultural Relations, Cyprus University of Technology, University of Cyprus (Alumni Office), Limassol Today, Lemesos Newspaper, Lemesos Blog, EMEL Limassol, Limassol Cine Club, Limassol Tourism Board, Vestnik Kipra, Mitos, Tsiakkas Winery.