Αρχική Πρόσωπα Οι μοναχοί του Αββακούμ ζητούν συγχώρεση – Κατηγορούν τον Άγιο για πνευματική...

Οι μοναχοί του Αββακούμ ζητούν συγχώρεση – Κατηγορούν τον Άγιο για πνευματική εγκατάλειψη

«Ακραίο χιούμορ» οι κουβέντες για σεξ μεταξύ τους…

 

Στα όρια της απόγνωσης βρέθηκαν οι μοναχοί του Αββακούμ, όπως προκύπτει από τη δραματική απολογία τους ενώπιον του Εφετείου της Ιεράς Συνόδου. Σε μια γραπτή δήλωση που αποπνέει μεταμέλεια αλλά και έκδηλη αγωνία, οι τρεις μοναχοί απορρίπτουν τις κατηγορίες για ανάρμοστες σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους, χαρακτηρίζοντάς τες «ακραίο χιούμορ», και ζητούν την επανένταξή τους στην Εκκλησία.

«Η πνευματική κόλαση της καθαίρεσης»
Στην απολογία που ανέγνωσε ο μοναχός Πορφύριος εκ μέρους όλων, οι μοναχοί δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όρια της ψυχικής τους αντοχής, περιγράφοντας σκέψεις ακόμα και αυτοκαταστροφής. «Φτάσαμε ακόμη και στα όρια αυτής της λέξης που ντρέπομαι να ξεστομίσω», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας πως ένιωσαν απελπισία και πνευματική απομόνωση, θύματα μιας πίεσης που τους λύγισε «κατά τα ανθρώπινα».

Οι μοναχοί παραδέχονται ότι τα πειράγματά τους μπορεί να ήταν «κακόγουστα» και «ανάρμοστα», αλλά αρνούνται κάθε υπόνοια τετελεσμένων σεξουαλικών πράξεων. Αποδίδουν τα αστεία στην οικειότητα της μοναστικής καθημερινότητας και ζητούν επιείκεια, προτείνοντας την επιβολή μιας παραδειγματικής αλλά όχι εξοντωτικής ποινής.

Μια παράδοξη κατηγορία: Ο Άγιος Αββακούμ
Η απολογία, ωστόσο, περιλαμβάνει μια ασυνήθιστη στροφή: οι μοναχοί αποδίδουν μέρος της ευθύνης στον ίδιο τον Άγιο Αββακούμ, υποστηρίζοντας πως δεν τους προσέφερε την πνευματική καθοδήγηση που χρειάζονταν. «Ήμασταν πνευματικά απροστάτευτοι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε», δηλώνουν, αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη ενός θεϊκού «χάρτη πορείας» στη μοναχική τους ζωή.

Η επιστροφή στο μοναστήρι ως λύτρωση
Σε έναν δραματικό τόνο, οι μοναχοί ζητούν τη συγχώρεση της Εκκλησίας και την επιστροφή τους στο μοναστήρι, αναφέροντας ότι η καθαίρεση αποτελεί για αυτούς πνευματική κόλαση. Δηλώνουν «άσωτοι» που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγκαλιά της Εκκλησίας, τονίζοντας τη σημασία της πνευματικής ζωής για την ύπαρξή τους.

Η υπόθεση προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τη σοβαρότητα των κατηγοριών, αλλά και για την ιδιότυπη υπερασπιστική γραμμή που ακολουθούν οι μοναχοί, καθώς αναζητούν λύτρωση μέσα από την επιστροφή τους στην πνευματική κοινότητα που τους απέρριψε.