Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού για το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Το ΥΠΠ ανακοίνωσε σήμερα το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που περιλαμβάνει 12 παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε 32 συνολικά παραστάσεις. Το Φεστιβάλ ανοίγει η σειρά συναυλιών «Ο Γκάτσος που αγάπησα» με ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Ο Κώστας Καδής διαβεβαίωσε πάντως ότι η Κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα που συνδέονται με τον θεσμό και αντλώντας καλές πρακτικές και από επιτυχημένα ανάλογα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού θα προβαίνει στις ενέργειες που θα αναβαθμίζουν περαιτέρω τη διοργάνωση.
Με προϋπολογισμό ύψους περίπου €440.000, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να παρουσιάσει παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής με συντελεστές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Τσεχία.
Για 2η χρονιά το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ειδικές παραστάσεις για παιδιά, ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα προσφερθούν παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για αλλαγές των τελευταίων χρόνων που αποσκοπούσαν να κάνουν πιο προσιτή την πρόσβαση του κοινού στο φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα
«Ο Γκάτσος που αγάπησα»
2 Σεπτεμβρίου – Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 20:30
3 Σεπτεμβρίου – Αμφιθέατρο Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία, 20:30
Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα, Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα καρδιάς στον σπουδαίο ποιητή Νίκο Γκάτσο, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατό του. Τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως είναι οι, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.
«Alexia: The Untold Story of Women In Jazz»
6 Σεπτεμβρίου – Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20:30
7 Σεπτεμβρίου – Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30
Η Αλέξια αποτίει φόρο τιμής σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές της μουσικής τζαζ: Nina Simone, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Doris Day, Anita O’Day, Betty Carter, Abbey Lincoln κ.ά. και φωτίζει τις ιστορίες τους μέσα από τα τραγούδια τους.
Θα συνοδεύεται από 10-μελή ορχήστρα με μαέστρο τον πιανίστα και ενορχηστρωτή Άντονι Ντόντσεφ και το κουιντέτο του, μαζί με επίλεκτους μουσικούς από την Κύπρο και την Ελλάδα.
«Η ιστορία των Blues», Zilla Project&Ηλίας Ζάικος
13 Σεπτεμβρίου – Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20:30
14 Σεπτεμβρίου – Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30
16 Σεπτεμβρίου – Αμφιθέατρο Τάλας, Πάφος, 20:30
Το δημοφιλές εγχώριο Blues συγκρότημα Zilla Project συμπράττει επί σκηνής με τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα, δύο πνευστά, μια γυναικεία φωνή και τον πανευρωπαϊκά καταξιωμένο βετεράνο του Blues Ηλία Ζάικο, ηγέτη και εμπνευστή της παράστασης αυτής.
Τρεις μοναδικές συναυλίες στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο με θέμα την ιστορία του Blues. Ένα πλούσιο, γοητευτικό, ευχάριστο και γεμάτο συναίσθημα μουσικό ταξίδι, μέσα από διαφορετικούς τόπους, εποχές, μυθικά ονόματα και ήχους του Blues, ένα ταξίδι εξέλιξης που ξεκίνησε πάνω από έναν αιώνα πριν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
«Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν
18 και 19 Σεπτεμβρίου – Αμφιθέατρο Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία, 20:30
20 Σεπτεμβρίου – Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 20:30
Ο «Καλιγούλας», το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, τη Στέλα Φυρογένη στο ρόλο της Σεζόνια, έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών και πρωτότυπη ζωντανή μουσική από τον Μπλέιν Ρέινιγκερ των Tuxedomoon, παρουσιάζεται στην Κύπρο, μετά την επιτυχία που σημείωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν σκηνοθετεί ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής τη δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.
«Αμερικανός Βούβαλος» του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη
21 Σεπτεμβρίου – Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 18.00 & 20.30
22 Σεπτεμβρίου – Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 18.00 & 20.30
Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα στο παλαιοπωλείο του Ντον (Γιάννης Μπέζος), όπου μαζί με το φίλο του Ουόλτερ, τον επονομαζόμενο και «δάσκαλο» (Πέτρος Φιλιππίδης) και το νεαρό ναρκομανή που έχει θέσει υπό την προστασία του, Μπομπ (Ορφέας Αυγουστίδης), οργανώνουν εκ του προχείρου τη φιλόδοξη ληστεία μιας συλλογής νομισμάτων, της οποίας έκθεμα αποτελεί ένα νόμισμα με τον αμερικανικό βούβαλο. Η ληστεία τελικά δεν πραγματοποιείται ποτέ, ενώ ο Ντον προσπαθεί να νουθετήσει και να φέρει στο σωστό δρόμο τον Μπομπ, ένα παιδί ανυπεράσπιστο και χαμένο στα ναρκωτικά.
Image Theatre, «The Best of Image» (μαύρο θέατρο),
22 Σεπτεμβρίου – Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης ΘΟΚ, Λευκωσία, 18.30
23 Σεπτεμβρίου – Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης ΘΟΚ, Λευκωσία, 18.30 & 20.30
24 Σεπτεμβρίου – Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 18.30
Η παράσταση «The Best of Images» είναι μια επιλογή των καλύτερων παραστάσεων του Image Theatre με τις καλύτερες συνθέσεις χορού, ακροβατικών, κωμικών στοιχείων, χρωμάτων, εκπλήξεων και θαυμαστών σκηνών. Το σκοτάδι αυτού του μαύρου θεάτρου είναι γεμάτο φαντασία. Ο χορός αποτελεί μέσο έκφρασης συναισθημάτων αλλά χωρίς να λαμβάνει υπόψη πλέον τους νόμους της φυσικής. Η μουσική μετουσιώνει τα άψυχα σε ζωντανά και το απίστευτο γίνεται πραγματικότητα. Οι θεατές θα ζήσουν ένα όνειρο ενώ θα είναι ξύπνιοι. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή παράσταση για μεγάλους και μικρούς που θα ενθουσιάσει.
EM Productions, «[ID] Double»
24 και 25 Σεπτεμβρίου – Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20:30
27 Σεπτεμβρίου – θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30
Από τον Καναδά και για πρώτη φορά στην Κύπρο, τόσο δυνατό όσο ευάλωτο, το [ID] DOUBLE ενσαρκώνει την αναζήτηση μιας γυναίκας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταραχή των ίδιων της των αντιφάσεων, για την ταυτότητά της. Ως έντονη αντανάκλαση μιας κοινωνίας, η οποία συχνά χάνεται ανάμεσα στη φαντασμαγορική εκπροσώπηση του ατόμου και την πραγματικότητα, το κομμάτι εξελίσσεται διαρκώς σε αντιθέσεις, δηλώνοντας με δύναμη αυτήν την εντατική δυαδικότητα. Με τη Μαρία Κάλλας να αποτελεί το μουσικό κοινό νήμα και μέσω μιας οργανικής, υγρής και ξέφρενης κίνησης, η παράσταση ιχνηλατεί τη διφορούμενη αρχιτεκτονική μιας συλλογικής έννοιας και κινείται με δεδομένη την αφοπλιστική αυθεντικότητα.
«Όλοι ένα- Φίλα με», Σταμάτης Κραουνάκης
28 Σεπτεμβρίου – Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20:30
29 Σεπτεμβρίου – Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30
Από την Αθήνα μέχρι το Λονδίνο η εμβληματική βραδιά ζωής του Σταμάτη Κραουνάκη, ξαναχτυπά κατ’ ευθείαν στην καρδιά. Ένα παραμύθι ζωής… μια βραδιά που μοίρασε συγκίνηση κι αισθήματα σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Αριζόνα» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο από τη Θεατρική ομάδα Παράσιτα
29 και 30 Σεπτεμβρίου – Προαύλιος χώρος Εργοστασίου Υποδημάτων Ξενόπουλος, στον κυκλικό κόμβο Κοκκινοτριμιθιάς. Διεύθυνση: Ιουστινιανού 7-7Α, Κοκκινοτριμιθιά, Λευκωσία. 19:15
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων η κράτηση είναι απαραίτητη. Τηλ. κρατήσεων: 96286544
Η θεατρική ομάδα Παράσιτα παρουσιάζει το έργο του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο «Αριζόνα» με πρωταγωνιστές τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Κώστα Καζάκα. Ο Τζορτζ και η Μάργκαρετ, αφήνουν την ασφάλεια του σπιτιού τους για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντών στην έρημο της Αριζόνα στα σύνορα με το Μεξικό. Σκοπός τους είναι η περιφρούρηση και η προστασία των συνόρων από τους γείτονες/εισβολείς. Κάτω από τον καυτό ήλιο, οι δύο μεσήλικες ήρωες δεν θα έρθουν τελικά αντιμέτωποι μόνο με τους «εισβολείς» της ερήμου αλλά και με την έρημο της σχέσης τους, της συνείδησης και της ζωής τους.
Σκηνοθεσία: Παράσιτα, Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λύδια Μανδρίδου, Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου, Μουσική: Αντώνης Αντωνίου.
«Ωδά κι εκειά (Εδώ και εκεί)», Κέντρο Παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ
4 και 5 Οκτωβρίου – Πλατεία Κάστρου, Λεμεσός, 20:30
8 Οκτωβρίου – Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, 20:30
Η παράσταση είναι βασισμένη στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά. Ένας περιοδεύων θίασος μαζί με τα συμπράγκαλά του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες τους αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη «γλυκεία χώρα Κύπρο» και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.
Ηθοποιοί, αφεντικά και δούλοι, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά και μαϊντανούς, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, θυμούνται, ξεχνάνε και πάλι, συγχέοντας τη σειρά των γεγονότων. Στο κάτω κάτω, θα κάνουν ό,τι μπορούν.
Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους. Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους.
Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, «Grand Concerto»
6 Οκτωβρίου – Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30
7 Οκτωβρίου – Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20.30
11 Οκτωβρίου – Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30
Αφιερωμένη στην 30η επέτειο από την ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου είναι η σειρά συναυλιών με μαέστρο τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας, Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν και σολίστ τον διεθνούς φήμης Κύπριο πιανίστα Κυπριανό Κατσαρή, σε έργα του Μπετόβεν.
1807, 1803 και 1813… Οι χρονιές κατά τις οποίες πρωτοπαίχτηκαν αντίστοιχα τα τρία έργα της συναυλίας. Το 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ο Κυπριανός Κατσαρής μας εισάγουν στη μέση περίοδο του Μπετόβεν κατά την οποία απελευθερώνεται από τις μέχρι τότε συμβατικότητες, στοιχείο το οποίο εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονα στα άλλα δύο έργα του προγράμματος.
Στην Εισαγωγή «Κοριολανός», το κυρίως θέμα, σε Ντο ελάσσονα, αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα και τις πολεμοχαρείς τάσεις του Σαιξπηρικού αυτού χαρακτήρα, ο οποίος πρόκειται να εισβάλει στη Ρώμη ενώ, το πιο τρυφερό θέμα στη Μι ύφεση ελάσσονα αντιπροσωπεύει τις ικεσίες της μητέρας του να μην προχωρήσει με τα σχέδιά του. Όσο για την Έβδομη Συμφωνία, θεωρείτο από τον Μπετόβεν ως ένα από τα καλύτερα έργα του. Και πράγματι, ποιος μπορεί να αντισταθεί στην απίστευτη ενέργεια αυτού του αξέχαστου δεύτερου μέρους;
Vertigo Dance Company, «Yama»
14 Οκτωβρίου – Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30
Το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα, η αλληλεξάρτηση και η ικανότητα αναγέννησης είναι τα σημεία εκκίνησης για τη χορογράφο Νόα Βέρτχαϊμ, η οποία στο καινούργιο της έργο «Yama», παρατηρεί την πηγή κάθε κίνησης και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.
Πηγή: philenews