Πολλοι θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν ο “δρόμος ή στροφή του θανάτου” καθώς τις προηγούμενες 10ετίες δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν τη μάχη με τη ζωή σε τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο δρόμο.
Ο τραγικός απολογισμός των θανατηφόρων τροχαίων μετρά πάνω από 20 νεκρούς μεταξύ των οποίων μαθήτριες, στρατιώτες και αλλοδαποί που ήρθαν στην Κύπρο για μια καλύτερη τύχη.
Το πρώτο πολύνεκρο θανατηφόρο ατύχημα σημειώθηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ένα λεωφορείο με μαθήτριες επέστρεφε από σχολική εκδρομή στο Τρόοδος. Ο χάρος όμως είχε στήσει καρτέρι. Ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο στην μοιραία στροφή και έπεσε σε μια δεξαμενή νερού. Αποτέλεσμα πέντε μαθήτριες να πνιγούν και άλλες τριάντα να τραυματιστούν.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, ένα στρατιωτικό φορτηγό των Βρετανικών Βάσεων έκανε βουτιά στο κενό. Από το φοβερό τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 8 Βρετανοί στρατιώτες. Το γεγονός θυμίζει κάθε μέρα στους διερχόμενους οδηγούς, το μικρό μνημείο που έχει κατασκευαστεί εις μνήμην των νεκρών.
Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο σημείο σημειώθηκαν κι άλλα θανατηφόρα δυστυχήματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άλλος ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να βρεθεί στον γκρεμό. Από το συγκεκριμένο τροχαίο έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.
10 χρόνια αργότερα, ακολούθησε άλλο ένα πολύνεκρο τροχαίο. Η ξέγνοιαστη εκδρομή στο χιονισμένο τοπίο του Τροόδους έμελλε να γίνει εφιάλτης για μια ομάδα αλλοδαπών, αντρών και γυναικών από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα στις 30 Ιανουαρίου του 2000. Οι αλλοδαποί στοιβάχτηκαν σαν σαρδέλες στο λεωφορείο και λόγω υπερθέρμανσης των φρένων, ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει βίαια στο τσιμεντένιο κιγκλίδωμα. Από το τροχαίο σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι ενώ αρκετοί ακρωτηριάστηκαν.
Σύμφωνα με τις αναφορές το λεωφορείο δεν έπαιρνε μπρος και το έσπρωξαν για να ξεκινήσει, ενώ οι επιβάτες κατά τη διαδρομή, έλεγαν στον οδηγό να ελαττώσει ταχύτητα χωρίς όμως να εισακουστούν.
Περισσότερα στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ