Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκόσμιων 16ημέρων δράσεων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου του 2017, το 91% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ήταν γυναίκες, με τις 14 εξ αυτών να είναι έγκυες.
Τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν από τις λειτουργούς του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) Παναγιώτα Γρηγορίου και Αναστασία Σάββα, αφορούν το Α’ εξάμηνο του 2017 και αναφέρουν ότι το 62% των θυμάτων ζούσαν με το θύτη, ενώ το 73% είχαν παιδιά.
Επίσης, ανέφεραν πως το 26% των θυμάτων ήταν άνεργες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2017 η τηλεφωνική γραμμή στήριξης θυμάτων 1440 έχει δεχθεί 11.634 κλήσεις, με τον αριθμό να σημειώνει αύξηση, αφού το 2016 η συγκεκριμένη γραμμή δέχθηκε 8.341 κλήσεις.
Στο μεταξύ, από τις αρχές του 2017 η τηλεφωνική γραμμή στήριξης των θυμάτων βίας 1440 μετατράπηκε σε 24ωρη, με την οικονομική στήριξη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου.
Σε χαιρετισμό του, τον ο οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Μυλωνάς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι για την Κυβέρνηση το ζήτημα της βίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και είναι γι’ αυτό το λόγο που θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της, για αποτελεσματική πρόληψη, καταστολή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών, οποιασδήποτε μορφής βίας, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες για προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Δείκτη Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Index) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων, σχετικά με το πρόβλημα της έμφυλης βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει ότι μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Δείκτη Ισότητας, ο μέσος όρος βαθμολογίας στην ΕΕ στον τομέα μας Βίας ήταν 27,5 μονάδες στο σύνολο των 100 (σημ: όσο ψηλότερη η βαθμολογία τόσο χειρότερη η κατάσταση), κάτι που καταδεικνύει ότι το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο, πολυδιάστατο και να μην αναφέρεται στις Αρχές.
Επιπλέον, είπε πως στην Κύπρο «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση των καταγγελιών όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, κάτι που υποδηλοί ότι οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο έτοιμες, ενημερωμένες και ενθαρρυμένες να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημα που βιώνουν, ενώ την ίδια στιγμή μαρτυρεί ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται από το κράτος και υποστηρίζονται από την κοινωνία των πολιτών στο τρίπτυχο πρόληψη, καταστολή και προστασία θυμάτων, αρχίζουν ν’ αποφέρουν καρπούς».
«Η Κυβέρνηση», σημείωσε, «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, στηρίζει με θέρμη και προωθεί κάθε δράση για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου μας ατιμωρησίας των δραστών και προωθεί μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων».
Η Πρόεδρος της ΣΠΑΒΟ, Κική Πογιατζή, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδεται στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με θύματα βίας.
Όπως είπε η κ. Πογιατζή «ο Σύνδεσμος μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα SAFER και STEP4GBV, στα οποία είναι ανάδοχος φορέας, καθώς και τα προγράμματα CIRCLE OF CHANGE και VOCIARE, στα οποία συμμετέχει ως εταίρος, στοχεύει στην επιμόρφωση επαγγελματιών και άλλων φορέων, που έρχονται σε επαφή με παιδιά και θύματα βίας».
«Ο στόχος», είπε, «είναι διπλός, αρχικά η αναγνώριση και μετά η πρόληψη όλων των μορφών της βίας μέσω της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των γονέων. Τα παιδιά πρέπει να βοηθηθούν να απαλλαγούν από παλιά κοινωνικά στερεότυπα και να τα αντικαταστήσουν με τις αρχές του σεβασμού και της ισότητας μεταξύ των φύλων».
Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, η Πρόεδρος του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, Μαρία Επαμεινώνδα, χαιρέτισε την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από την Κυπριακή Δημοκρατία.