Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει το Τμήμα Περιβάλλοντος με επιστολή του στο Τμήμα Πολεοδομίας καλώντας το να ενεργήσει ώστε να συγκρατηθεί ο αριθμός των αιτήσεων για έκδοση άλλων αδειών. Αφορμή της κίνησης αυτής αποτελεί η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται στη Λεμεσό και την συνεχή ανοικοδόμηση ψηλών κτιρίων. Βέβαια, παρά τις εισηγήσεις το Τμήμα Περιβάλλοντος σημειώνει ότι συνεχίζει να αξιολογεί αιτήματα που υποβάλλονται από Πολεοδομικές Αρχές για τα οποία εκδίδει γνωματεύσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία και δεν αντικαθιστά ούτε και παρεμποδίζει το έργο των άλλων αρμοδίων Αρχών.
Παράλληλα, το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητά ενημέρωση για πιθανό συνολικό αριθμό τέτοιων κτηρίων, καθώς και τη διενέργεια εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης χωροθέτησης των ψηλών κτηρίων, όπως επίσης και τη θέσπιση ειδικών πολιτικών για ψηλά κτήρια που να είναι προσαρμοσμένα στα τοπικά δεδομένα της πόλης.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι δεν είναι αρνητικό στην ανέγερση ψηλών κτηρίων, καθώς όπως υποστηρίζει με τη σωστή χωροθέτηση, μπορούν να επιλύσουν άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις της Κύπρου, όπως η άναρχη αστική εξάπλωση. Εξηγεί ότι οι επιπτώσεις τους μπορούν να μετριαστούν με ορθολογικά σωστό και περιβαλλοντικά αποδεκτό, αν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για σωστή διαχείριση των τεχνικών θεμάτων τα οποία προκύπτουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ” ακόμα και επιχειρηματίες που δεν ασχολήθηκαν μέχρι σήμερα με το θέμα και αναζητούν εκτάσεις γης προκειμένου να ανεβούν όσο ψηλότερα γίνεται.
Το αρμόδιο υπουργό πάντως δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη εξετάζει το θέμα των ψηλών κτηρίων ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από οργανωμένα σύνολα, περιοίκους και στο κυκλοφοριακό φόρτο. Ήδη πραγματοποιεί συσκέψεις με τα εμπλεκόμενα τμήματα για να μπει ένας πολεοδομικός προγραμματισμός.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με δηλώσεις του στον «Φ» ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πολύ χαμηλή στο ύψος των κτηρίων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Περισσότερα στον “Φιλελεύθερο”