Αρχική Από το Παρελθόν Μαρία Ρούσου Μιχαηλίδου: Όνομα με ιστορία από τη Λεμεσό και η πρώτη...

Μαρία Ρούσου Μιχαηλίδου: Όνομα με ιστορία από τη Λεμεσό και η πρώτη γυναίκα γιατρός στη Κύπρο

Η Μαρία Ρούσου, εκ μητρογονικής καταγωγής από την οικογένεια των Μαυρομιχαλέων τού ήρωα τής Ελληνικής επανάστασης τού 1821 Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη από την Μάνη τής Λακωνίας, γεννήθηκε το 1902 στην Λεμεσό και ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στη Κύπρο.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου, σε μια εποχή όπου η Ιατρική αποτελούσε ένα αυστηρά ανδροκρατούμενο χώρο και επιστήμη.

Είχε ιδρύσει δικό της ιατρείο στη Λεμεσό αλλά επισκεπτόταν και ασθενείς στα γύρω χωριά όταν δεν μπορούσαν να έρθουν στην πόλη και εργαζόταν πάντα με αλτρουισμό και φιλανθρωπία πολλές φορές χωρίς να παίρνει χρήματα από τους φτωχούς ανθρώπους η ακόμη τους άφηνε και χρήματα κάτω από το μαξιλάρι τους. Έπαψε να ασκεί την ιατρική μόλις παντρεύτηκε και αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οικογένεια της και τον σύζυγο της.

Ίδρυσε και ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Λεμεσού συμβάλλοντας έτσι, σημαντικά στην κοινωνική μόρφωση και χειραφέτηση της γυναίκας στον τόπο μας.

Πέθανε νέα σε ηλικία 55 ετών και τάφηκε στο Κοιμητήριο Αγ. Νικολάου Λεμεσού όπου εκεί βρίσκεται και ο τάφος της, ο πρώτος τάφος στην νότια είσοδο τού κοιμητηρίου κοντά στην εκκλησία.

Ευχαριαστούμε τον Φόιβο Σολομωνίδη για τις πληροφορίες