Αρχική Τελευταία Νέα Αναβίωση σατιρικών αρμάτων και φέτος στο Καρναβάλι της Λεμεσού

Αναβίωση σατιρικών αρμάτων και φέτος στο Καρναβάλι της Λεμεσού

Μετά την “Παχουλή Λευκωσιάτισσα”, στο άρμα “Όλα για την πρωτεύουσα”, με το οποίο ξεκίνησε ο περσινός θεσμός αναβίωσης παλιών σατυρικών καρναβαλίστικων αρμάτων, ο Δήμος Λεμεσού προχωρά φέτος στην αναβίωση δυο ακόμη σατιρικών αρμάτων, του αείμνηστου κατασκευαστή αρμάτων, Κώστα Μαυρογένη.
 
Το θέμα τους παραμένει διαχρονικό, 50 χρόνια μετά, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο γιος του, Ανδρέας Μαυρογένης, ο οποίος μέσω του Studio 8 School of Art & Design, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ο πατέρας του έγραψε μια σημαντική σελίδα στην καρναβαλική  ιστορία της Λεμεσού.
 
Το πρώτο άρμα, με τίτλο “Τζείνον το γήπεδο που ελέαμεν…” , του 1969, αναπαριστούσε έναν τραυματία ποδοσφαιριστή που ζητιάνευε ποδοσφαιρικό γήπεδο για τη Λεμεσό, με την μοντέρνα έκδοση του να βρίσκει τον ποδοσφαιριστή στην ίδια ακριβώς μοίρα. Ο τραυματίας ποδοσφαιριστής του 2018 φορά στολή με τα τρία χρώματα των Λεμεσιανών ομάδων (Απόλλωνα, ΑΕΛ και Άρη) , έχει το πόδι του στο γύψο και κρατάει πατερίτσες, ενώ προτάσσει με το δεξί του χέρι ένα δίσκο για εισφορές.
 
“Το Καρναβάλι Λεμεσού νικά τις προεδρικές εκλογές”, είναι το θέμα του δεύτερου άρματος που αναβιώνει φέτος, και το οποίο, όταν εμφανίστηκε στην καρναβαλίστικη παρέλαση του 1972, αναπαριστούσε έναν παλιάτσο που στη μύτη του έφερε μια ζυγαριά, στην οποία η πλάστιγγα έγερνε προς το μέρος μιας όμορφης κοπέλας (της Λεμεσού), έναντι των υπόλοιπων πόλεων του νησιού. Στην έκδοση του 2018 και με αφορμή την αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του καρναβαλιού της Λεμεσού.
 
Τα δυο άρματα θα παραδοθούν στον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαϊδη, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Studio 8 School of Art & Design, στις 20:00. Θα τιμηθεί επίσης ο αείμνηστος καρναβαλιστής Γεώργιος Κ. Ταλιαδώρος – Τέμπλαρ, ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους.

Πηγή: ΚΥΠΕ