Αρχική Τελευταία Νέα ΑΚΕΛ Λεμεσού: Έπρεπε η Λεμεσός να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΑΚΕΛ Λεμεσού: Έπρεπε η Λεμεσός να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Λεμεσού μετα την συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20/02/2018 εξέδωσε την πιο κάτω αυτούσια ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την μεγάλη μας λύπη για τις πλημύρες που έλαβαν χώραν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο αλλά κυρίως εκφράζουμε την συμπάθεια μας προς τους πληγέντες συμπολίτες μας και άλλους επισκέπτες της πόλης, ιδιοκτήτες οικιών, ιδιοκτήτες οχημάτων, βιοτέχνες κλπ που έπαθαν μεγάλες ζημιές.
Εκφράζουμε ακόμα την εκτίμηση μας προς τα στελέχη και μέλη του προσωπικού που με αυταπάρνηση και ζήλο εργάστηκαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Είναι η ισχυρή μας άποψη ότι ως Δήμος δεν λάβαμε όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις πάνω στους συνδημότες μας και τις περιουσίες τους. Τι εννοούμε:
1. Έπρεπε την Τετάρτη ή Πέμπτη να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Δήμου σύσκεψη όλων των υπηρεσιών και να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί και να τεθεί η πόλη σε κατάσταση ετοιμότητας για να μην πω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
2. Να εκδοθούν και να δοθούν στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανάλογες ανακοινώσεις, προειδοποιώντας τους δημότες για τους πιθανούς κινδύνους και τα ελάχιστα μέτρα που ο καθένας έπρεπε να λάβει.
3. Να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν από πόρτα σε πόρτα, στα υποστατικά των «επικίνδυνων περιοχών» φυλλάδια με συμβουλές και προτροπές σχετικές με το θέμα.
4. Να ετοιμαστούν και να τοποθετηθούν σε κοντινά με τις «επικίνδυνες» περιοχές σημεία, σάκκοι με άμμο. Να διανεμηθούν σάκκοι άμμου σε σπίτια και καταστήματα που με βάση προηγούμενες εμπειρίες μας είχαν επηρεαστεί από ψηλές βροχοπτώσεις.
5. Να κλείσουν οι παραλιακοί χώροι στάθμευσης δεδομένου ότι εκεί καταλήγουν πολύ μεγάλες ποσότητες ομβρίων από τις βορειότερες περιοχές της πόλης.
6. Τα συνεργεία του Δήμου να βρίσκονταν σε επιφυλακή στα υποστατικά της Υπηρεσίας Καθαριότητας που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Να υπάρχει προσυνεννόηση για επιφυλακή και από εργολάβο του Δήμου που να διαθέτει πρόσθετα μηχανήματα και πρόσθετο προσωπικό πέραν αυτών του Δήμου.
Οι γραπτές οδηγίες και συστάσεις που έπρεπε να διανεμηθούν θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
– Προστασία των υπόγειων υποστατικών με σάκκους άμμου ή φράγματα από λαμαρίνες.
– Έλεγχο λειτουργίας των αντλιών (όπου υπάρχουν).
– Αποφυγή στάθμευσης οχημάτων σε υπόγεια ή χαμηλά σημεία του οικοπέδου.
– Να μην αφήσουν εκτεθειμένα στα πεζοδρόμια σακούλια με σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα υλικά.
– Να μην αφήσουν εκτεθειμένα αλλά να προστατεύσουν τα χώματα από εκσκαφές, σκύρα , άμμο και άλλα υλικά μπροστά από οικοδομές.
– Εκεί όπου υπόγειοι χώροι έχουν παράνομα μετατραπεί σε οικιστικές μονάδες να μην διανυκτερεύσουν άνθρωποι, ιδιαίτερα παιδιά, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με αναπηρίες.
Η Λεμεσός πλήττεται συχνά από πλημμύρες. Οφείλεται μεταξύ άλλων στο σχήμα της και στην γεωγραφική της θέση. Βρίσκεται στο κατώτερο σημείο μιας αμφιθεατρικής διάταξης που στο κέντρο της καταλήγουν όλα τα όμβρια ύδατα ξεκινώντας από τα υψίπεδα των Πολεμιδιών, της Παλώδιας, της Μέσα Γειτονιάς και του Αγίου Αθανασίου.
Όσο προχωρεί η ανάπτυξη προς τα βόρεια αυτή η τάση θα ενισχύεται και αυξημένες ποσότητες θα ρέουν προς το κέντρο της πόλης. Συντείνουν σε αυτό οι νέες μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις βόρεια του αυτοκινητόδρομου, το τσιμέντωμα ή ασφαλτόστρωση όλων σχεδόν των επιφανειών η εγκατάλειψη της καλλιέργειας της γης.
Επομένως στρατηγικός στόχος είναι να ανακόψουμε τις μεγάλες ποσότητες νερών που έρχονται κυρίως από τα βόρεια αλλά και από ανατολικά και δυτικά και να τις παροχετεύσουμε στους υφιστάμενους ποταμούς. Και επειδή και οι ποταμοί μας (Γαρύλλης, κανάλι του Γαρύλλη και Βαθκειάς) δεν έχουν απεριόριστη δυνατότητα, πρέπει σε κατάλληλα σημεία να γίνουν μεγάλες δεξαμενές κατακράτησης οι οποίες να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστο 30 λεπτών έντονης βροχόπτωσης. Από εκεί, με ρυθμιζόμενη ροή, τα νερά να παροχετεύονται και πάλι στους ποταμούς.
Αν αυτά τα υψηλού κόστους έργα (μεγάλοι αγωγοί και δεξαμενές) δεν γίνουν και μάλιστα τα πλείστα βορείως του υπεραστικού και βορείως της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού δεν είναι δυνατό να προστατεύσουμε την πόλη.
Μετά τις γνωστές πλημμύρες του 2004 ή του 2005 συγκλήθηκε υπουργική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους (Δήμος, ΣΑΛΑ, Τ.Α.Υ., Δημόσια Έργα και άλλους ) και αποφασίστηκε να ανατεθεί στο ΣΑΛΑ να ετοιμάσει ένα Master Plan μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων το οποίο να εγκριθεί και να δρομολογηθεί.
Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του α. Τάσσου Παπαδόπουλου ενέκρινε τα έργα και μάλιστα με εισήγηση του τότε Υπουργού Εσωτερικών το Κράτος ανέλαβε την επιχορήγηση τους με το 80% του κόστους τους. Το υπόλοιπο θα καταβάλλετο από τον ΣΑΛΑ.
Η μείζονα Λεμεσός ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών πέτυχε δύο σημαντικά πράγματα.
– Τον ενιαίο σχεδιασμό για όλους τους Δήμους μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.
– Την επιδότηση τους από το κράτος κατά 80%.
Στη βάση αυτή ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η εκτέλεση έργων. Αναφέρω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
– Eργο όμβριων βιομηχανικής περιοχής.
– Έργο αγωγού από οικόπεδα Χαμπουλλά, κάτω από Α. Τάσσου προς την θάλασσα.
– Μεγάλος αγωγός κάτω από τον κάθετο δρόμο.
– Αγωγός κάτω από την οδό Μονής Μαχαιρά για τα όμβρια του ποταμού Γαρύλλη τα οποία κόπηκαν από το κτίριο της Πυροσβεστικής.
– Λίμνη κατακράτησης όμβριων στο παλιό σχολείο του Παπά (δυτικά της Κωστή Παλαμά).
– Αγωγός όμβριων στο κάτω μέρος της Βασιλέως Κωνσταντίνου.
– Δύο μεγάλοι αγωγοί που παίρνουν τα νερά του υπεραστικού από την περιοχή Καψάλου και την περιοχή FREDERIC και τα οδηγούν προς τον ποταμό δυτικά.
Η συνέχεια των μεγάλων έργων ήταν η ακόλουθη:
– O μεγάλος αγωγός της οδού Καμελίας που θα αναχαιτίσει τα νερά και θα τα οδηγήσει προς τον ποταμό δυτικά.
– Το μεγάλο και περίπλοκο έργο κάτω από τις οδούς Κορώνης , Βασιλέως Κωνσταντίνου και Σπύρου Κυπριανού προς τα δυτικά ως τον Γαρύλλη (πρόκειται για υπόγεια αντικατάσταση του ποταμού της Αγίας Φύλας που έκλεισε με οικοπεδοποίηση και ασφαλτόστρωση του ποταμού γύρω στο 1980).
– Οι λίμνες κατακράτησης με δύο πρώτες ως αρχή. Μια κάτω από το γήπεδο του σχολείου της Αγίας Φύλας (οδός Θεσπιων) και μια λίγο πιο κάτω από τον κυκλικό κόμβο Λινόπετρας, σε γη που πρέπει να αγοραστεί ή να απαλλοτριωθεί.
Όπως γνωρίζετε ο σχεδιασμός αυτός ανατράπηκε πλήρως και ουσιαστικά μετατοπίστηκε για 5 με 7 χρόνια.
– Έγινε το ανεύθυνο και απαράδεκτο κούρεμα των δανείων του ΣΑΛΑ, επαναλαμβάνω των δανείων του ΣΑΛΑ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
– Παγοποιήθηκαν όλα τα έργα ανάπτυξης (οδικά και πολεοδομικά) πολλά από τα οποία περιλάμβαναν και έργα αποχέτευσης ομβρίων.
– Έγιναν μεγάλες περικοπές στις χορηγίες του κράτους στους Προϋπολογισμούς των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της τάξης μέχρι και 40%. Για τον Δήμο μας το ποσό αυτό συνολικά υπερβαίνει τα 7 εκ. ευρώ.
Τι κάνουμε τώρα
Είναι προφανές ότι η συμπλήρωση των υποδομών θα πάρει χρόνια. Όχι 2 με 3 που είπαν κάποιοι αλλά θα χρειαστούμε τουλάχιστον 5 με 8 χρόνια υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.
– Επομένως το πρώτο και άμεσο είναι τα μέτρα πρόληψης, προειδοποίησης, ενεργοποίησης όλων των δομών και μηχανισμών, μείωσης των επιπτώσεων των πλημμυρών πάνω στον πληθυσμό και τις περιουσίες του.
– Πρέπει να ζητηθεί από τον ΣΑΛΑ να επικαιροποιήσει το Master Plan που έχει εκπονηθεί παλαιότερα λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη του Τ.Α.Υ. για την μείζονα Λεμεσό αλλά και τα νέα καιρικά φαινόμενα των ραγδαίων και ψηλών βροχοπτώσεων.
– Να προστατευτεί το κέντρο της πόλης από την οδό Βύρωνος στον Δημόσιο Κήπο μέχρι και τον ποταμό Γαρύλλη διότι εκεί καταλήγει ο μεγαλύτερος όγκος των νερών. Πρέπει να γίνουν άμεσα μελέτες και να ζητήσουμε την συμβολή του κράτους για δημιουργία μεγάλου συστήματος υπονόμων στις οδούς Λεοντίου, Αγίας Φυλάξεως, Αγίας Ζώνης και Γλάδστωνος ώστε τα νερά που έρχονται από τα βόρεια να ανακόπτονται σε αυτό το επίπεδο και να διοχετεύονται δυτικά προς τον Γαρύλλη με αγωγό καθ’ όλο το μήκος της οδού Γλάδστωνος και της οδού Ναυαρίνου. Η μελέτη για το έργο της Ναυαρίνου είναι έτοιμη, έγινε με φροντίδα του Δήμου.
– Πρέπει να μελετηθεί και να σχεδιαστεί ακόμη πρόσθετη γραμμή ανακοπής των όμβριων στο ύψος της λεωφόρου Μακαρίου. (Ένα κομμάτι αυτού του έργου έχει ήδη υλοποιήσει ο ΣΑΛΑ).
Υπενθυμίζουμε ξανά ότι οι βασικές αρτηρίες οι οποίες έχουν προταθεί από το 2006 για ανακατασκευή δεν έχουν ούτε υποτυπώδες σύστημα ομβρίων.
Σε αυτές τις αρτηρίες περιλαμβάνονται όπως είπαμε πριν:
Η λεωφόρος Μακαρίου
Η Αγίας Φυλάξεως (από το Καφέ Παρί και κάτω)
Η Λεοντίου
Η Αγίας Ζώνης (στο μεγαλύτερο της μέρος)
Η Γρίβα Διγενή
Η Ρήγα Φεραίου
– Πρέπει ακόμα να εφαρμοστεί η πρωτοποριακή μελέτη του ΣΑΛΑ για διαχείριση των ομβρίων από το κάθε ξέχωρο υποστατικό, από την κάθε ξέχωρη οικιστική, εμπορική ή βιομηχανική μονάδα.
Για να γίνουν όλα τα πιο πάνω, πέραν των σχεδιασμών και πρωτοβουλιών του Δήμου, χρειάζεται η αρωγή του Κράτους και η ανάληψη ευθυνών και όχι η αποποίηση τους.
Γι’ αυτό χρειάζεται η άσκηση ισχυρής πολιτικής πίεσης από τον Δήμο, τους Βουλευτές και όλα τα οργανωμένα σύνολα της πόλης.
Καταλήγουμε με τις εξής πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις:
– Οι υπηρεσιακοί του Δήμου να συμμετάσχουν μαζί με τους εκπροσώπους του Επάρχου στην καταγραφή των ζημιών στα υποστατικά και στα οχήματα των δημοτών.
– Να αποταθεί ο Δήμος στο υπουργείο Εσωτερικών για άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες συμπολίτες μας.
Λεμεσός, 22/2/2018