Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και οι οποίοι, μετά την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ, εργοδοτούνται με τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών, μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Γιώργου Λουκαϊδη, Γιώργου Κ. Γεωργίου, Αντρέα Καυκαλιά και Γιώργου Τ. Γεωργίου, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης αφού άκουσε τις απόψεις και τις θέσεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, εισηγήθηκε ενώπιον της Επιτροπής όπως γίνει έκτακτη συνεδρίαση πριν τις 28 Μαρτίου και να καλεστούν οι τρεις αρμόδιοι Υπουργοί και κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να προχωρήσει σε έλεγχο για το πως διδάσκουμε μέσα στα σχολεία.
«Η λύση να βρεθεί στα πλαίσια τα συνολικά», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι το σύστημα αυτό έχει εισαχθεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα μετά από την εμφάνιση των οικονομικών προβλημάτων στην Κύπρο.
«Το καθεστώς αυτό παρουσιάζει κάποια προβλήματα, ωστόσο δίνει και λύσεις σε προγράμματα τα οποία το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μέσα από μόνιμο προσωπικό. Πρόκειται για ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται με την αγορά υπηρεσιών, κοντά περίπου στις 5.000, και ως τούτου για να μπορούσαμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες με μόνιμο προσωπικό, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν πέραν από κάθε δυνατότητα αυτού του κράτους να αντιμετωπίσουμε αναπληρώνοντας ή να έρθουμε πίσω να καταργήσουμε το καθεστώς αυτό και να πάμε σε μονιμοποιήσεις», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν κενά με τον τρόπο που λειτουργούν «και ως εργοδότες δεν μπορούμε να είμαστε τόσο λανθασμένοι και άδικοι ως προς τους όρους εργοδότησης».
«Ποια είναι αυτά τα κενά; Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνονται τέσσερις μήνες μετά που θα αρχίσουν να εργάζονται. Αυτό είναι απαράδεκτο και αδιανόητο. Και οι ίδιοι έχουν οφειλές είτε προς τις Κοινωνικές τους Ασφαλίσεις, κλπ. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου ως προς την έγκυρη πληρωμή να γίνει μια διασφάλιση. Δυστυχώς, ένα άλλο θέμα, η μοριοδότηση ή η εργασία αυτή, ως μοριοδότηση, δεν λαμβάνετε πουθενά υπόψιν. Ούτε για σκοπούς διορισίμων, ούτε προαγωγών, προσλήψεων στο μέλλον. Και εδώ θα πρέπει να δούμε μετρημένα πως το δίκαιο και το ανάλογο της εγκεκριμμένης αυτής υπηρεσίας μεταφράζεται και σε μοριοδότηση», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιοι μπορεί να έχουν ενστάσεις, άλλοι κλάδοι, άλλοι μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι μηδενική αναγνώριση χωρίς να παίρνουν το οποιονδήποτε μόριο.
«Ο μισθός της αγοράς υπηρεσιών είναι απαράδεκτα χαμηλό. Ενώ γίνονται χρεώσεις της αγοράς υπηρεσιών στο πλαίσιο προγραμμάτων του «ΔΡΑΣΕ», είναι της τάξης του 4,75 την ώρα. Τα προγράμματα αυτά που είναι απαραίτητα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να χρεώνουν πολύ περισσότερο και κατ’ επέκταση να διεκδικείτε μεγαλύτερο ποσό ανά ώρα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Θα είναι ελάχιστη η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων γίνεται και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, εδώ έχουμε και περιθώρια βελτίωσης αύξησης που να αποτελεί για τους ανθρώπους αυτούς και ένα κίνητρο να εργάζονται», σημείωσε.
Οι συνθήκες εργασίας τους, συνέχισε, είναι σκληρές .
«Θα πρέπει το Υπουργείο ή τριϋπουργική Επιτροπή που στις 28 Μαρτίου θα πρέπει να αποφασίσει. Ήταν και προεκλογική δέσμευση ότι η Υπουργική Επιτροπή θα δει στο σύνολο το θέμα του καθεστώτος αυτού και να προβεί σε εκείνες διορθώσεις εκεί και όπου μπορούν να γίνουν», είπε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κάλεσε την τριϋπουργική Επιτροπή σύντομα και στη βάση των εισηγήσεων της τεχνικής επιτροπής να λάβει υπόψη και πολιτικές διαστάσεις αυτών των θεμάτων, προκειμένου να δοθεί μια λύση σε αυτό το καθεστώς το οποίο θα διασφαλίζει προϋποθέσεις αξιοπρεπούς εργασίας των εκπαιδευτικών αυτών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι από το 2013 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, αντιμετωπίζοντας μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, όπως ΚΙΕ, Επιμορφωτικά, αθλητικά και μουσικά σχολεία, ολοήμερα σχολεία, κομμωτική στις Τεχνικές Σχολές, ΜΙΕΕΚ, ως φθηνό εργατικό προϊόν, κατάργησε το ΙΔΑΒΕΠ και εφάρμοσε την απεχθή, νεοφιλελεύθερη αγορά υπηρεσιών.
«Προεκλογικά, για λόγους προφανείς, δεσμεύτηκε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μέσα σε δύο μήνες θα φέρει λύση που να ικανοποιεί τα αιτήματα τους. Οι οιωνοί από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, δεν είναι καλοί. Μέσα από τις τοποθετήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μια ορθολογιστική και αξιοπρεπή λύση του προβλήματος, που ταλανίζει 5.000 εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους. Συντεχνίες, εκπαιδευτικές οργανώσεις, σύνδεσμοι των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών και γονείς απαιτούν όπως η Κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εμείς ως ΑΚΕΛ θα είμαστε στο πλευρό τους ως την τελική δικαίωση τους», πρόσθεσε.
Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, εκπροσωπώντας την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας διαβουλεύεται στην παρούσα φάση με την εξ υπουργική επιτροπή και θα κατατεθεί οριστική και αμετάκλητη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Μαρτίου.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών της ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου, τόσο στην τοποθέτηση του ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας όσο και σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι είναι ένα καυτό θέμα γιατί έχει οδηγήσει 5.000 εκπαιδευτικούς στην εξαθλίωση, τους έχει στερήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα τα οποία έχει ο κάθε εργαζόμενος στην Κύπρο.
«Το δικαίωμα του ανεργιακού επιδόματος το οποίο τους έδινε ψωμί για να μπορούν να ζήσουν την περίοδο των τεσσάρων μηνών που δεν έχουν απασχόληση. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι δουλεύουν 20 και πλέον χρόνια σε αυτά τα προγράμματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες γιατί λήγει και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι το τέλος του μήνα για να παρθεί απόφαση στο θέμα. Αν είναι αρνητική η οποιαδήποτε απόφαση, είμαστε ξεκάθαρη ότι θα προχωρήσουμε σε λήψη δυναμικών μέτρων και δε θα δώσουμε σε κανένα να συνεχίσει να έχει αυτή την κατάσταση και να οδηγεί αυτούς τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση», ανέφερε.
Εκ μέρους της ΠΕΟ, ο Πάμπος Αναστασίου είπε τόσο στην τοποθέτηση του ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας όσο και σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι αν η απάντηση στα αιτήματα τους είναι αρνητική, θα προβούν σε Γενικές Συνελεύσεις και θα πάρουν δυναμικά μέτρα.
Η εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προσοντούχων Εκπαιδευτικών Απασχολουμένων ΚΙΕ Κυπρούλα Κυπριανού, τόσο σε δηλώσεις της ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής όσο και σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, είπε ότι θέλουν να επανέλθουν στο καθεστώς του μισθωτού που ήταν πριν και να έχουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που είχαν πριν το 2013, όταν και πάρθηκε η απόφαση να γίνουν με την αγορά υπηρεσιών, οπόταν είναι υποχρεωμένη να καταβάλουν το 14,6% των εισοδημάτων τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις.
«Θέλουμε να μοριοδοτείται η πείρα μας στο νέο σχέδιο διορισμού, στο προσχέδιο του οποίου υπήρχε η μοριοδότηση και αφαιρέθηκε όλος παραδόξως», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κυπριανού είπε ότι για τέσσερις μήνες δεν έχουν μισθό και αναφορικά με τους μισθούς είπε ότι εξαρτάται από τις ώρες που θα δουλέψουν. «Θα βγάλουμε τιμολόγιο, το οποίο θα παραδώσουμε στο Διευθυντή των Κρατικών, θα το ελέγξει και απ’ εκεί και πέρα θα πάει σε αρμόδιο λειτουργό της Υπηρεσίας των ΚΙΕ να ελεγχθεί ξανά, και απ’ εκεί και πέρα να πάει στο λογιστήριο του Υπουργείου Παιδείας να ελεγχθεί ξανά και μετά να πληρωθούμε», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι ο μισθός τους κυμαίνεται μέσο όρο στα 500 με 600 ευρώ το μήνα, η κ. Κυπριανού απάντησε ότι αφαιρώντας τις κοινωνικές ασφαλίσεις τόσα παίρνουν.
Ερωτηθείσα τι θα γίνει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, η κ. Κυπριανού είπε ότι είναι έτοιμοι για μέτρα και πρόσθεσε ότι έχουν δυνατό χαρτί στα χέρια τους και θα το χρησιμοποιήσουν.
Εκ μέρους της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Επιμορφωτικών Κέντρων, Μαρία Χατζηκωνσταντή κάλεσε, τόσο ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής όσο και σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, επειδή το θέμα είναι πολιτικό, να τους βοηθήσουν.
«Εγώ έχω την ανάγκη να τους ακούσω όλους και τους παρακαλώ να μας απαντήσουν πριν τις 28 Μαρτίου», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καθηγητών Μουσικών Σχολείων Χρίστος Σαββίδης, σε δήλωση του είπε ότι όλοι είναι ενάντια στην αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των μουσικών σχολείων το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο και πιο παράδοξη η αγορά υπηρεσιών , γιατί μιλάμε για ολοκληρωμένα σχολεία που ακολουθούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα φοίτησης όπως αυτό καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.
«Η αγορά υπηρεσιών δεν έχει θέση στην δημόσια υπηρεσία, σε καθηγητές που εργάζονται στο πλαίσιο δομής ενός δημόσιου σχολείου», ανέφερε.
Η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η ΠΟΕΔ, και άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις και σύνδεσμοι, ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών είναι απαράδεκτο, έχει κοινωνικές διαστάσεις και ζητούν λύση στο πρόβλημα.
Πηγή: ΚΥΠΕ