Αρχική Τελευταία Νέα Aνησυχητικοί οι αριθμοί εμφραγμάτων, διαβήτη και καρκίνου στην Κύπρο

Aνησυχητικοί οι αριθμοί εμφραγμάτων, διαβήτη και καρκίνου στην Κύπρο

Περισσότεροι από 1800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο 2016 από καρδιοπάθειες, αριθμός που καταδεικνύει ότι η καρδιά είναι πράγματι το τρωτό σημείο/όργανο των συμπατριωτών μας ενώ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για ακόμα μια χρονιά.

Συγκεκριμένα 1829 άνθρωποι νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους είτε από μετά από έμφραγμα  είτε από άλλης μορφής καρδιοπάθειες.

Γενικά οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος όπως καρδιοπάθειες, ασθένειες εγκεφαλικών αγγείων και λοιπές αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας με τον αριθμό να φτάνει τους 1852 μόνο για το 2016.

Δέυτερη αιτία θανάτου των κατοίκων της Κύπρου δεν είναι άλλη από τον καρκίνο ο οποίος “φόνευσε” 1280 συνανθρώπους μας με την πλειοψηφία να είναι άνδρες (758).

Κυριότερες μορφές καρκίνου για το 2016 ήταν της τραχείας/Βρόγχου/πνεύμονα με 259 θανάτους, του παχέως εντέρου με 116 θανάτους, του μαστού με 108 θανάτους και του προστάτη με 90 θανάτους.

Πιο σπάνιες μορφές καρκίνων ήταν του θυροειδή με ένα θάνατο, του λάρυγγα με 10 θανάτους και του τραχήλου της μήτρας με 13. 

Την ίδια στιγμή, 132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοιμώδεις ασθένειες με το AIDS στα χαμηλότερα δυνατά ποσσοστά με ένα μόλις θάνατο.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από διανοητικές διαταραχές και εξαρτήσεις έχασαν τη ζωή τους 162 άτομα με τις γυναίκες να έχουν την “πρωτοκαθεδρία”. Οι περισσότεροι θάνατοι στην κατηγορία αυτή προήλθαν από άνοια ενώ ελάχιστοι από το αλκόολ και λοιπές εξαρτήσεις.

Μεγάλα είναι επίσης τα ποσοσοστά θανάτου από διαβήτη αφού για το 2016 έφτασαν τους 311.

Παράλληλα, ασθένεις του νευρικού συστήματος όπως Alzheimer και Parkinson σε 117 και 40 άτομα αντίστοιχα.

Γενικά στοιχεία

Σε γενικές γραμμές το 2016 έχουν καταγραφεί 5.587 θάνατοι κατοίκων Κύπρου και επισκεπτών, με ένα ποσοστό της τάξης του 54% (3.012 θάνατοι) να αφορά σε άνδρες και ένα ποσοστό του 46% (2.575 θάνατοι) να αφορά σε γυναίκες.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου ήταν:

  • οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος (33,1%),
  • τα νεοπλάσματα (23,7%),
  • οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (8,9%),
  • οι ασθένειες των ενδοκρινών αδένων, της θρέψης και του μεταβολισμού (6,9%),
  •  καθώς και τα τραύματα και δηλητηριάσεις από εξωτερικές αιτίες (5,4%).
  •  Οι υπόλοιπες αιτίες θανάτου ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.

Πηγή: OffSite