Αρχική Από το Παρελθόν Οικία Αχιλλέα: Το μοναδικό ψηφιδωτό στον κόσμο που δείχνει τον Αχιλλέα μεταμφιεσμένο...

Οικία Αχιλλέα: Το μοναδικό ψηφιδωτό στον κόσμο που δείχνει τον Αχιλλέα μεταμφιεσμένο γυναίκα βρίσκεται στο Κούριο (Φωτογραφίες)

DSC_1831 copy.jpg

Το οικοδόμημα αυτό βρίσκεται βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης της Λεμεσού, δίπλα στην οδό που οδηγεί στο Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη. Οικοδομήθηκε τον πρώιμο 4 αι. μ.Χ. σε μια περίοδο ανάκαμψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε σχέση με τα μωσαϊκά δάπεδα με θέματα παρμένα από την παγανιστική παράδοση.

Η τάση αυτή εμφανίζεται λίγο μετά το διάταγμα της ανεξιθρησκίας σαν μια δυναμική απάντηση του παγανισμού στον υπό εξάπλωση χριστιανισμό. Η θέση του κοντά στην είσοδο της πόλης θεωρήθηκε ένδειξη για την χρήση του ως απαντητήριον, δηλαδή χώρος υποδοχής των επίσημων επισκεπτών.

Η κεντρική παράσταση περιγράφει τη σκηνή της συνάντησης του Αχιλλέα με τον Οδυσσέα στο σπίτι του Λυκομήδη στο οποίο ο Αχιλλέας, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, είχε σταλεί από τη μητέρα του για να αποφύγει την εκστρατεία στην Τροία. Στην ίδια αυτή κατοικία σώζεται επίσης σκηνή που αναφέρεται στο πρώτο λουτρό του Αχιλλέα από τη θεά Θέτιδα το οποίο χρονολογείται στον 5 αι. μ.Χ.

DSC_1831 copy.jpg

Κείμενο-Φωτογραφίες: Αντρέας Χρυσοστόμου

Πληροφορίες από Τμήμα Αρχαιοτήτων