Θέμα για ακόμα μια φορά στα διεθνή μέσα η Λεμεσός, αυτή τη φορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά φόρουμ στον Κόσμο. Συγγεκριμένα στην ανέγερση των πολυώροφων συγκροτημάτων κατοικιών στη Λεμεσό αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα σημειώνει πως αυτοί οι ουρανοξύστες έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των σπιτιών στην Κύπρο, αλλά και σε περαιτέρω ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές, αρκετοί εκ των οποίων εποφθαλμιούν και την κυπριακή υπηκοότητα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ενημερωτικές αφίσες στη Λεμεσό είναι συνήθως γραμμένες στα ρωσικά και στα κινέζικα, με τα αγγλικά να μοιάζουν δευτερεύοντα στο μυαλό των κατασκευαστών.
Την τελευταία πενταετία, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, η αγορά των πιο ελκυστικών ακινήτων στην Κύπρο αφορά σε συντριπτικό βαθμό ξένο χρήμα. Στέλεχος μεγάλης διεθνούς μεσιτικής εταιρείας σημειώνει, ωστόσο, ότι παράλληλα με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων η κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε γηγενείς κατασκευαστικές εταιρείες να αξιοποιήσουν μία σειρά νέων ευκαιριών.
Η αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών έχει οδηγήσει σε μια οικοδομική άνθιση σε ό,τι αφορά πολυτελείς κατοικίες, κάτι που αλλάζει γρήγορα τη γραμμή του ορίζοντα στη Λεμεσό, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται, στον 37 ορόφων πύργο κατοικιών ONE το τριώροφο ρετιρέ που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί έχει ήδη πωληθεί έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ.
Στους δε τρίδυμους πύργους Trilogy που θα έχουν κατασκευαστεί έως το 2023 έχουν ήδη πωληθεί διαμερίσματα συνολικής αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ. Διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων στους πύργους αυτούς κοστίζουν 2,08 εκ. ευρώ, ενώ στο συγκρότημα Limassol Del Mar που θα ολοκληρωθεί το 2020, ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων με θέα τη Μεσόγειο πωλείται έναντι 3,695 εκ. ευρώ.
Κύπριος μεσίτης κάνει λόγο για πραγματικά μεγάλη ζήτηση για υψηλής ποιότητας οικιστικές μονάδες στο παραλιακό μέτωπο, κυρίως από Ρώσους, αλλά επίσης από Άραβες και Κινέζους.
Η εφημερίδα αναφέρει στο σημείο αυτό ότι ένα σημαντικό δέλεαρ για αυτούς τους ξένους αγοραστές είναι το επικερδές για την κυπριακή κυβέρνηση πρόγραμμα «χρυσής βίζας», το οποίο, όπως σημειώνεται, δίνει τη δυνατότητα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας σε αγοραστές ακινήτου αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Γίνεται αναφορά στη διαφήμιση του προγράμματος από κάποια μεσιτικά γραφεία, με ένα εξ αυτών μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, να καλεί τους αγοραστές να γίνουν «πολίτες ενός φορολογικού παραδείσου εντός της Ευρώπης».
Πάντως, άλλοι μεσίτες εκτιμούν ότι αυτό που ελκύει τους ξένους αγοραστές είναι ο τρόπος ζωής και η επενδυτική δυναμική που προσφέρει η Λεμεσός. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δηλώνουν στην εφημερίδα ότι δεν αναμένουν τους ξένους αγοραστές να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της Λεμεσού μακροπρόθεσμα, μετά από την απόκτηση της υπηκοότητας.
Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι πέρυσι το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας έφερε 4 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Τον περασμένο Μάρτιο δε, το 51% όλων των πωλήσεων ακινήτων στην Κύπρο αφορούσε ξένους αγοραστές.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την παρατήρηση ότι αυτή η πρόσφατη αύξηση των ξένων επενδύσεων έχει ασκήσει πληθωριστική πίεση στις τιμές των προϊόντων, των υπηρεσιών και ασφαλώς των ακινήτων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με στοιχεία της PwC, αναφέρει το δημοσίευμα των FT, πέρυσι οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 33%. Τα ενοίκια στη Λεμεσό έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% την τελευταία διετία. Την ίδια ώρα ο μέσος μισθός στην Κύπρο, μετά από εποχικές διορθώσεις, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 υπολογιζόταν πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με το 2009, στα 1.892 ευρώ.