Αρχική BusinessNews «Ειρηναίος»: Άλλο ένα σπουδαίο έργο για τη Λεμεσό

«Ειρηναίος»: Άλλο ένα σπουδαίο έργο για τη Λεμεσό

Πλοία μέχρι με βάρος μέχρι 7,100 τόνων μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται από πλευράς συντήρησης στη Λεμεσό, από την πλωτή δεξαμενή «Ειρηναίος», τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε πρόσφατα η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Ο «Ειρηναίος», ιδιοκτησία της Multimarine Shipyards, που εδρεύει στη Λεμεσό και εξειδικεύεται στους τομείς της ναυτιλίας και της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σχεδιασμένος κατά τρόπο που να λειτουργεί απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον.
 

Τα εγκαίνια μιας νέας πλωτής δεξαμενής, η οποία σκοπεύει να καταστήσει τη Λεμεσό ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο πραγματοποίησε η εταιρεία Multimarine Shipyards Ltd.

Η απόκτηση και λειτουργία της δεξαμενής αποτελεί το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών του επιχειρηματία Ειρηναίου Φωκά και της οικογένειάς του, η οποία δραστηριοποιείται μέσω της εταιρίας Multimarine Services στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα καθώς και στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ήδη από το 2001. Σημειώνεται, πως η Multimarine πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο όγκο επισκευών πλοίων στη Κύπρο.

Η νεότευκτη πλωτή δεξαμενή FD ERENEOS έχει μήκος 120 μέτρα, καθαρό πλάτος 27 μέτρα και αναμένεται πως θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων μέχρι 7.100 τόνους. Η πλωτή δεξαμενή FD ERENEOS ναυπηγήθηκε το 2017 στην Ουκρανία, υπό την επίβλεψη του Αμερικανικού Νηογνώμονα (ABS), σε χρονικό διάστημα 16 μηνών, ενώ διαθέτει πρωτοποριακό σχεδιασμό προκειμένου να λειτουργεί με απόλυτα φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η δεξαμενή διαθέτει στις τέσσερις γωνίες υδατοσυλλέκτες, όπου διοχετεύονται τα ύδατα μετά την πλύση ενός πλοίου. Κατόπιν, τα ύδατα συλλέγονται από εγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον, η δεξαμενή είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, ευρωπαϊκής κατασκευής, ο οποίος έχει επιλεγεί με γνώμονα την παραγωγή τόσο μηδενικών ρύπων όσο και θορύβου.

Για την υποστήριξη της νεότευκτης δεξαμενής η Multimarine προχώρησε ακόμη σε μια σημαντική επένδυση: στην κατασκευή μόνιμου κρηπιδότοιχου στο λιμάνι της Λεμεσού, ο οποίος επιτρέπει τον ελλιμενισμό των πλοίων έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης (afloat repairs), ενισχύοντας έτσι και τα έσοδα της Αρχής Λιμένων Κύπρου, μέσω της είσπραξης των ανάλογων berthing fees.

Τη σημασία της επένδυσης για το λιμάνι της Λεμεσού, αλλά και για την Κύπρο, γενικότερα, δεν παρέλειψε να επισημάνει κατά την τελετή των εγκαινίων η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις συντονισμένες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας στο τελευταίο μεγάλο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή.

Στην τελετή εγκαινίων, με κύριο ομιλητή τον John Hourican, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, η οποία στήριξε το όλο έργο, προσφώνησε ο Διοικητικός Σύμβουλος της Multimarine Shipyards, Άγγελος Φωκάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρωτοποριακά στοιχεία του «Ειρηναίου» και τις δυνατότητες που διαθέτει για στήριξη της λιμενικής βιομηχανίας.