Αρχική Τελευταία Νέα Χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στη Λεμεσό

Χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στη Λεμεσό

Ο δήμος προσβλέπει σε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των πολιτών

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και αφορούν τη μείωση των οικιακών αποβλήτων, είτε μέσω της διαλογής και ανακύκλωσης των διαφόρων υλικών είτε μέσω της κομποστοποίησης, έχει αποδειχτεί ότι στην Κύπρο δεν εφαρμόζονται από τους πολίτες στο βαθμό που θα έπρεπε, με τις συνεπαγόμενες οικονομικές, περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό διαπιστώνεται ότι η πρακτική της ανακύκλωσης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γι’ αυτό και οι Τοπικές Αρχές μεθοδεύουν τρόπους ανατροπής αυτής της εικόνας.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού στο Ευρωπαϊκό Έργο «Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων» (Benefit As you Save – BAS) που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του INTERREG – BalkanMed 2014-2020.

Εταίροι στο Έργο που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη με διάρκεια 24 μήνες, είναι από πλευράς Ελλάδας, οι Δήμοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, ο Δήμος Τιράνων και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης και Δικτύωσης Αλβανίας, ο Δήμος Σόφιας και το Πανεπιστήμιο Αγίου Κλήμη Οχρίδας.

Εκπρόσωποι των εταίρων βρέθηκαν στη Λεμεσό και στη διάρκεια Ημερίδας για το «Benefit As you Save – BAS», κατέθεσαν εμπειρίες από τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στις περιοχές τους και αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την υλοποίηση του βασικού στόχου που είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης.

Το έργο, όπως τονίστηκε στη συνάντηση της Λεμεσού, επιδιώκει να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των αστικών στερεών αποβλήτων που διαλέγονται εκεί όπου παράγονται και μεταφέρονται για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή κομποστοποίηση. Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό, με την ενθάρρυνση των πολιτών, των επιχειρήσεων και φορέων να συμμετέχουν ενεργά στη διαλογή των υλικών μέσα από την εφαρμογή συστημάτων κινήτρων.

Περαιτέρω μέσω του έργου στοχεύεται να αναπτυχθεί μια κοινή μεθοδολογία με βάση την οποία κάθε εταίρος θα διαμορφώσει ένα τοπικό σχέδιο στη λογική «Benefit As you Save – BAS». Τα σχέδια αυτά, όπως διευκρινίζεται, θα περιγράφουν συστήματα που θα αντιστοιχίζουν τις ποσότητες διαλογής απορριμμάτων στην πηγή από τους πολίτες με συγκεκριμένα κίνητρα υποστηριζόμενα από τις Δημοτικές Αρχές, επιχειρήσεις ή άλλους τοπικούς φορείς.

Τα τοπικά σχέδια θα εφαρμοστούν πιλοτικά για ένα διάστημα 18 μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου θα αξιολογηθούν τα συμπεράσματα και θα μελετηθεί η βιωσιμότητα της λογικής BAS και μετά το τέλος του Έργου.

Πηγή: dialogos.com.cy