Αρχική Υγεία «Αθωώνονται» τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

«Αθωώνονται» τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι το τυρί και το βούτυρο με πολλά λιπαρά δεν βλάπτουν την υγεία όσο πιστεύουμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTHealth).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δεν διαπίστωσε σημαντική σύνδεση μεταξύ των λιπαρών των γαλακτοκομικών και της αύξησης αύξησης θνησιμότητας εξαιτίας καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι λιπαρών των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν τα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή θνησιμότητας από όλα τα αίτια στα πιο ηλικιωμένα άτομα. Μάλιστα τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και κυρίως από εγκεφαλικό επεισόδιο» ανέφερε η Μάρτσια Οτο, συγγραφέας της νέας μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Ανθρώπινης Γενετικής και Επιστημών του Περιβάλλοντος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UTHealth.

Η νέα μελέτη αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λίπος των γαλακτοκομικών σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα σε διάστημα 22 ετών. Αυτή η μεθοδολογία μέτρησης, έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξαγάγουν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση των λιπαρών από τα γαλακτοκομικά στην υγεία της καρδιάς και στο προσδόκιμο ζωής.

Σχεδόν 3.000 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, στους οποίους μέτρησαν στο πλάσμα του αίματος τα επίπεδα τριών διαφορετικών λιπαρών οξέων που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πρώτη μέτρηση έγινε το 1992 ενώ ακολούθησαν άλλες δύο μετρήσεις – έξι χρόνια και 13 χρόνια αργότερα.

Κανένα από τα τρία λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά δεν σχετιζόταν με αύξηση της συνολικής θνησιμότητας. Αντίθετα, ένας τύπος λιπαρού οξέος φάνηκε να μειώνει τα ποσοστά θανάτων εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά εμφάνιζαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών συνιστούν στον ενήλικο πληθυσμό να καταναλώνει γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά ή με λίγα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού και του γιαουρτιού. Όμως η Ότο επεσήμανε ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα, περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τη μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με την ειδικό, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πολύ πλούσιες πηγές θρεπτικών στοιχείων όπως το ασβέστιο και το κάλιο. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα για την υγεία όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία αλλά σε ολόκληρη τη ζωή και ιδίως στους πιο ηλικιωμένους όπου προβλήματα όπως η οστεοπόρωση είναι πιο συχνά.

«Οι καταναλωτές έχουν εκτεθεί σε τόσο διαφορετικές και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, ιδιαίτερα σε σχέση με τα λιπαρά», ανέφερε. «Είναι επομένως σημαντικό να έχουμε καλές μελέτες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές σε σχέση με τη διατροφή τους», πρόσθεσε.

Πηγή