Η Ανώγυρα βρίσκεται στα δυτικά της Λεμεσού, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 455 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της επαρχίας, στα σύνορα με την επαρχία Πάφου. Στα νότια συνορεύει με τον Άγιο Θωμά και την Αυδήμου, στα νοτιοανατολικά με το Πραστιό Αυδήμου, στα βορειοανατολικά με την Πάχνα, στα βόρεια με τη Δορά, στα βορειοδυτικά με την Πλατανίσκια και το Μούσερε και στα δυτικά με την Αρχιμανδρίτα.
Δεν είναι εξακριβωμένη η προέλευση της ονομασίας του χωριού, γι ‘αυτό και επικρατούν τρεις εκδοχές
- Η ονομασία προέρχεται από το Άνω Γύροι. Στα αρχαία χρόνια κατοικείτο μια περιοχή νότια του χωριού, η περιοχή των Κάτω Γύρων. Δηλαδή υπήρχε ένα χωριό με την ονομασία Γύροι και η σημερινή Ανώγυρα ήταν η περιοχή με την ονομασία Άνω Γύροι.
- Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο φυτό αναγύρις, που ευδοκιμεί στην περιοχή.
- Η ονομασία προέρχεται από το Άνω Ιερά, γιατί στην τοποθεσία του χωριού βρίσκονταν τα Ιερά.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή τα οποία υπολογίζονται κατά τη Νεολιθική Περίοδο (8200-3900 π.Χ.), τοποθετούν την Ανώγυρα σε ένα από τα αρχαιότερα κατοικήσιμα χωριά της Κύπρου, καθώς μέσω των ευρημάτων εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο χωριό δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ στην πορεία των αιώνων, δηλαδή κατοικείτο συνεχώς.
Σε μεταγενέστερες εποχές η Ανώγυρα άνηκε στα χωριά της Κομμανταρίας των Ιωαννιτών. Η Ανώγυρα, μαζί με άλλα χωριά, άνηκε στη Μικρή Κουμμανταρία. Σύμφωνα με τον Λουί Ντε Μας Λατρί η επαρχία γύρω από την Ανώγυρα και την Αυδήμου παρήγε μετάξι, χαρούπια και χοιρομέρια.
Η Ανώρυγα είναι γνωστή για την παραδοσιακή παρασκευή παστελιού. Κάτοικοι του χωριού δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον συγκεκριμένο τομέα. Στο χωριό υπάρχει Μουσείο Παστελιού, στο οποίο παρουσιάζεται ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής παστελιού.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Ανώγυρα υπάρχουν 300 μόνιμοι κάτοικοι.
Στο χωριό υπάρχουν δύο ιεροί ναοί, η εκκλησία του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ και το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού.