Στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στο κέντρο της Λεμεσού πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση «ΑΜΕΣΕΣ λύσεις στο Κυκλοφοριακό Λεμεσού – Ψηφιακό Συστήμα Μεταφορών Λεμεσού». Μια πρωτοβουλία του κινήματος “Πάνω απο όλα η Λεμεσός” και του υποψηφίου Δημάρχου Λεμεσού κ. Χρίστου Μιχαηλίδη. Η παρουσίαση έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024, όπου παρουσιάστηκαν οι άμεσες λύσεις στο κυκλοφοριακό της Λεμεσού από τον εμπειρογνώμονα του οίκου Kapsch Αυστρίας, κύριο Michael Ganser.
Στην εκδήλωση εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη, απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Εύη Αναγιωτού, Ανώτερη Εκτελεστικός Μηχανικός και Υπεύθυνη του Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Υπουργείου. Η κα Αναγιωτού ανάφερε ότι στόχος του ΥΜΕΕ είναι να προάγει ένα ενιαίο χωροταξικό, πολεοδομικό και συγκοινωνιακό σχεδιασμό το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη της απαραίτητης συγκοινωνιακής υποδομής στις πόλεις και θα προάγει την πολυτροπικότητα. Πιο συγκεκριμένα, ανάφερε ότι €174 εκ. θα διατεθούν σε επενδύσεις βιώσιμων μεταφορών.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Χρίστος Μιχαηλίδης στο χαιρετισμό του υπέδειξε τις 6 κύριες διαπιστώσεις του σχεδίου ΣΒΑΚ, δηλαδή:
- Ότι αποτελεί μια πολύ καλή στρατηγική μελέτη χωρίς να είναι πανάκεια, όπου η πρόκληση είναι η πρακτική εφαρμογή της.
- Η μελέτη διεξήχθη πριν 5 χρόνια. Δυστυχώς δεν έτυχε άμεσης αξιοποίησης και κατουσία μετά την παρέλευση τόσου χρόνου τώρα τίθεται προς εφαρμογή.
- Μεταξύ του κενού χρόνου σχεδιασμού και υλοποίησης της, η τεχνολογία έχει προχωρήσει προσφέροντας ακόμη πιο αποτελεσματικές και δραστικές λύσεις όπως για παράδειγμα το digital transportation.
- Ορισμένες εισηγήσεις του σχεδίου αν και στην προσέγγιση σωστές προσκρούουν σε πρακτικά Προβλήματα όπως οι λεωφοριολωρίδες που η σημερινή τεχνολογία τις καθιστά παρωχημένες λύσεις.
- Οι στόχοι της δεκαετίας του σχεδίου που τίθενται για 14% μείωση κρίνονται ως ανεπαρκείς.
- Το κόστος εφαρμογής και υλοποίησης που ανέρχεται στα 400 εκ. έστω και αν έχουν εξευρεθεί κάποια κονδύλια, είναι πολύ μεγάλο έως δυσβάσταχτο.
Στην συνέχεια τόνισε ότι η επίλυση αυτού του κρίσιμου θέματος της ποιότητας της ζωής μας δεν έχει κομματική απόχρωση και υπερέχει της εκλογικής διαδικασίας των επικείμενων εκλογών. Γι’ αυτό στη λύση που προτείνεται κάλεσε να συμμετέχουν και να στηρίξουν όλοι οι ανθυποψήφιοι Δήμαρχοι, βουλευτές όλων των κομμάτων και οι Δημότες ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής.
Ο εμπειρογνώμονας κ. Michael Ganser, παρουσίασε και ανάπτυξε τις άμεσες λύσεις για το κυκλοφοριακό της Λεμεσού, όπου η τεχνολογία των ψηφιακών συστημάτων μεταφορών μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Λεμεσού. Το ΣΒΑΚ Λεμεσού δείχνει τη σωστή κατεύθυνση ανάφερε αλλά υπάρχουν αμεσότερες και με λιγότερο κόστος λύσεις.
Παρουσιάστηκαν οι Αλληλεπιδραστικές Έξυπνες Διασταυρώσεις & Αυτοκινητόδρομοι, τα προνόμια και η χρήση των λεωφορείων, η βιώσιμη λειτουργία των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς ανά περιοχή, η εφαρμογή Super Mobility και το Smart Zone Management.
Ο κ. Michael Ganser έκλεισε την παρουσίαση του με δυνατά συμπεράσματα, όπως την επίτευξη ενός ποσοστού της τάξης του 30% μέχρι 40% στη μείωση του κυκλοφοριακού της Λεμεσού σε 2 χρόνια και κέρδος πέραν των 100 ωρών ανά οδηγό το χρόνο.
Στον κ. Ganser τέθηκαν ερωτήματα από τους συμμετέχοντες για περισσότερες λεπτομέρειες σε περιπτώσεις μη ελεγχόμενες όπως π.χ. ατυχήματα, οχήματα βαρέων τύπου φορτίου κ.α. όπου ο κ. Ganser απάντησε πως η τεχνολογία προνοεί για όλους τους τύπους οχημάτων και περιπτώσεις. Επισήμανε ότι η τεχνολογία Ψηφιακών Συστημάτων Μεταφορών ήδη χρησιμοποιείται σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού σε εκατομμύρια κατοίκων με επιτυχία.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση δήλωσαν ότι με την παρουσίαση αυτών των λύσεων, νιώθουν αισιοδοξία για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στη Λεμεσό. Το θέμα θα πρέπει να αγκαλιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κράτος και όλους τους συντελεστές γενικότερα.