Αρχική Πρόσωπα «Αν πιάσεις διαβήτη τζιαι μοιρογνωμόνιο δαμέ θα σημαθκιασεις το κέντρο της Λεμεσού…»

«Αν πιάσεις διαβήτη τζιαι μοιρογνωμόνιο δαμέ θα σημαθκιασεις το κέντρο της Λεμεσού…»

Τζιαμούδα, το κέντρο της Λεμεσού…

 

Με μία συναισθηματική και πολύ περιγραφική ανάρτηση, ο Πέτρος Κλεάνθους, γνωστός Λεμεσιανός και υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού με το ΑΚΕΛ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, μας γεμίζει με εικόνες από την ιστορία της Λεμεσού. Μόλις λίγα χρόνια πριν…

Διαβάστε την ανάρτηση:

«Τζιαμούδα
——————
Αν πιάσεις διαβήτη τζιαι μοιρογνωμόνιο δαμέ θα σημαθκιασεις το κέντρο της

Λεμεσού

.

Δαμέ εγεννήθηκα. Στο σημείο που φαίνεται το γρασίδι παλιά ήταν το παλιό περίπτερο. Πιο πίσω που φαίνεται το Ρίο το Σινεμά, πριν να το ανακαινίσουν, κάθε Μεγάλη Παρασκευή αναφκαμε τη λαμπρατζιά, την ώρα που ο Παπά Αναστάσης έψαλε το “εραναν τον τάφο”.
Δαμέ κάθε Σάββατο εκατεβαίναν τα λεωφορεία που τα χωρκα με τους ανθρώπους της υπαίθρου που ερκουνταν στην πόλη να ψουμνίσουν τα χρειαζούμενα τζιαι ο Υπέρμαχος στο Καφενείο άναφκε τα κάρβουνα που το χάραμα. Ώσπου να μεσομερκάσει άναφκε τα κάρβουνα τζιαι ο Κύπρος τζιαι επήαινε ως τα μεσάνυχτα.
Η Τζιαμούδα εν το σταυροδρόμι, όχι τυχαίο σταυροδρόμι, εν το κατεξοχήν σταυροδρόμι.
Νότια πάεις στη Μητρόπολη στο Παντοπουλείο τζιαι στο παλιό Λιμάνι.
Βόρεια πάεις προς τον Κάψαλο, την Αγία Φύλα τζιαι τα ορεινά χωρκά. Βόρεια παεις να πιάσεις Λεοφώρο για να φκεις Άη Γιάννη, Πολεμιθκια, Μέσα Γειτονιά, Άην Αθαναση, Γερμασόγεια.
Δυτικά εν ο Υδατοπυργος, που το στούππωμα του επήρε το τζιαι εσηκωσε το ανεμεστροβιλλος, που έπεσε τζιαι εσκοτωσε τον πατέρα του σημερινού Δεσπότη. Δυτικά εν η Αστυνομία τζιαι το παλιό Νοσοκομείο. Που τη Δύση έρκουνταν οι Ζακατζιωτες (ανάμεσα τους τζιαι οι πρόγονοι μου που τον παπά μου) που έφερναν στο Παντοπουλείον χόρτα τζιαι λαχανικά.
Ανατολικά πάεις στον Πεντάδρομο τζιαι περνάς τη νοητή καμάρα που σε φκάλλει στην πιο κοσμοπολίτικη Λεμεσό.
Η Τζιαμούδα ήταν γεμάτη πελεκάνους, σκαρπάρηδες, ποδηλατάδες, κομοδρόμους τζιαι παπλωματάδες. Τρία Σινεμά τζιαι γυρό γυρό ταβέρνες τζια ζαχαροπλαστεία.
Σε τούτη τη γειτονιά εσμιξαν οι Χριστιανοί με τους Μουσουλμάνους.
Δαμέ στη γειτονιά μου, εκουρτίζαν τες φωνές τους οι κανταδοροι τζιαι οι φωνή τους έφτανε ως το Δημόσιο Κήπο τζιαι το Κάστρο.
Στην Τζιαμούδα σιαίρεσαι να περπατάς γιατί που τες αυλάες των σπιθκιών μουσκομυρίζει γιασεμί τζιαι άνθη τζιτρομηλιάς. Δαμέ ταΐζουμε τους καττους ουλλης της γειτονιάς. Τα λεμόνια τζιαι τα μέσπιλα του ενός εν τζιαι του άλλου.
Στην Τζιαμούδα εν ο μοναδικός τόπος στην Κύπρο που έσιει δρόμο αφιερωμένο στους εθελοντές που έβαλαν τη Δημοκρατία πάνω από τες ζωές τους τζιαι επήαν να πολεμήσουν το φασισμό στο Β Παγκόσμιο πόλεμο… “16ης Ιουνίου 1943”.
Δαμε εν το σπίτι μου το πατρικό, εμένα, της μάνας μου, του παππού μου τζιαι της προγιαγιας μου. Δαμέ φτεροπετά η ψυσιή μου.
Σχόλια πολύ πολύ ευπρόσδεκτα.