Αρχική Τελευταία Νέα Ανακαλείται φάρμακο στην Κύπρο – Παγκόσμιος συναγερμός

Ανακαλείται φάρμακο στην Κύπρο – Παγκόσμιος συναγερμός

Διεθνή ανησυχία προκάλεσε το ενδεχόμενο ύπαρξης καρκινογόνας ουσίας στα γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία περιέχουν ρανιτιδίνη, μετά από δοκιμές σε ζώα.

Το γνωστό και ευρέως διαδεδομένο χάπι, Zantac, αποσύρεται προληπτικά από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Κράτους, με τους καταναλωτές να καλούνται να συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους για εναλλακτικές λύσεις.

Έλεγχοι στα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα έδειξαν ότι περιέχεται μια πρόσμιξη με την ονομασία N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία θεωρείται πιθανώς καρκινογόνα ουσία.

Η ίδια η εταιρεία έκανε ανάκληση του φαρμάκου και όχι απόσυρση. Δηλαδή δεν βγαίνουν στην αγορά οι επόμενες παρτίδες του φαρμάκου μέχρι να διαφανεί τι γίνεται.

Ο Ευρωπαϊκός και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων ζητούν άμεση επανεξέταση των γραμμών παραγωγής. Η Κομισιόν έδωσε εντολή όπως εξετασθεί το στοιχείο NDMA, ενώ ο Ευρωπαϊκός οργανισμός καλείται να εξετάσει κατά πόσον τίθενται σε κίνδυνο οι ασθενείς που κάνουν χρήση του σκευάσματος.

Στην Κύπρο υπάρχει το φάρμακο που απευθύνεται σε ασθενείς με στομαχικά προβλήματα, και σε ενέσιμη και σε διαλυόμενη μορφή και υπάρχουν έως και 12 γενόσημα του, ωστόσο για την ώρα τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς γίνονται εξετάσεις.

Σε συναγερμό η Sanofi σχετικά με το Zantac

Εν τω μεταξύ, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το Zantac, η Sanofi, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιο για διακοπή της διανομής ή παρασκευής του Zantac, ή άλλων προϊόντων με ρανιτιδίνη εκτός του Καναδά (…) Διεξάγουμε τις δικές μας διεξοδικές έρευνες για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στα πιο υψηλά ποιοτικά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας».

Η απόφαση της Novartis να σταματήσει τη διανομή των γενοσήμων φαρμάκων ρανιτιδίνης ακολουθεί την σχετική προειδοποίηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Παρασκευή, ότι η ανάλυση για (κάποιες παρτίδες από) το Zantac έδειξαν ότι περιέχει μία “πιθανώς καρκινογόνα χημική ουσία” σε έναν τύπο νιτροζαμίνης, που ονομάζεται Ν-νιτροδοδιμεθυλαμίνη, ή NDMA.

Ο FDA ανακοίνωσε ότι η NDMA είναι επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες, αλλά η ποσότητα που εντοπίστηκε στο Zantac μόλις που υπερβαίνει τα επίπεδα που βρίσκονται στα κοινά τρόφιμα. Προς το παρόν, αξιωματούχοι υγειονομικής περίθαλψης των Η.Π.Α. ανέφεραν ότι οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το Zantac και παρόμοια φάρμακα για τις καούρες.