Αρχική Τελευταία Νέα Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα τρωκτικά σε πολλούς δήμους

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα τρωκτικά σε πολλούς δήμους

Ανεξέλεγκτη σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται να είναι η καταπολέμηση των τρωκτικών που παρουσιάστηκαν φέτος λόγω της πολυομβρίας σε ορισμένους δήμους και πολλές περιοχές, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την αυξημένη εμφάνιση τους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι έχουν υπερβεί το κονδύλι που ήταν στην διάθεση τους και δεν είναι σε θέση να πράξουν οτιδήποτε.
 
Η καταπολέμηση των τρωκτικών εμπίπτει μόνο στην ευθύνη των δήμων. Το Τμήμα Γεωργίας παρέχει μόνο τα φάρμακα ενώ οι Υγειονομικές Υπηρεσίες ασχολούνται μόνο με την καταπολέμηση των κουνουπιών.
 
Ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής είπε ότι δεν έχουν αρμοδιότητα για την καταπολέμηση των τρωκτικών που εμπίπτει στο Τμήμα Γεωργίας και παρέχει στους δήμους τα φάρμακα.
 
«Η Υπηρεσία μας είναι για τα έντομα που μεταδίδουν ασθένειες, όπως είναι τα κουνούπια και τα καταπολεμούμε από την δεκαετία του ΄40 και ΄50 μέχρι σήμερα αλλά επικράτησε λόγω της φύσης της εργασίας να θεωρούνται οι εργάτες μας ότι μπορούν να επεμβαίνουν και σε θέματα καταπολέμησης τρωκτικών», ανέφερε.
 
Για τα κουνούπια, σημείωσε ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται καθ ΄όλη την διάρκεια του χρόνου. «Εφαρμόζουμε πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με 140 μόνιμους εργάτες, οι οποίοι έχουν χαρτογραφήσει ολόκληρη την Κύπρο, περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και κάνουν δεκαπενθήμερα προγράμματα υπό την επιτήρηση των υγειονομικών επιθεωρητών και καταπολεμούμε τα κουνούπια», πρόσθεσε.
 
Φέτος, είπε, είναι αυξημένα λόγω της πολυομβρίας. Δημιουργήθηκαν, σημείωσε, πάρα πολλές εστίες κουνουπιών και ζητήσαμε και την βοήθεια του κόσμου, δηλαδή να λαμβάνει μέτρα στο στάδιο της οικίας ή της γειτονιάς κι όπου έχει δοχεία που μένει νερό στάσιμο να τα κενώνει έτσι ώστε να μην εκκολάπτονται κουνούπια.
 
Ανέφερε ότι έχουν εκδώσει ειδικά φυλλάδια για την καθοδήγηση του κόσμου ενώ έγινε και παραγωγή ενός φιλμ που δόθηκε σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για προβολή του.
 
«Ο ρόλος μας είναι μόνο στους δημόσιους χώρους δηλαδή ποταμούς, ρυάκια, λίμνες. Βάζουμε ένα σκεύασμα που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο στοχεύει μόνο τα κουνούπια στο υδρόβιο στάδιο ώστε να εμποδίσουμε την εκκόλαψη τους.
 
Ο Λειτουργός των Υγειονομικών Υπηρεσιών Μάριος Βιολάρης είπε ότι το Τμήμα Γεωργίας είναι η αρμόδια αρχή που έχει την ευθύνη να παράγει το ποντικοδόλωμα (σιταράκι) και να το διανέμει στους δήμους που το τοποθετούν στις περιοχές τους.
 
«Εμείς παίρνουμε κάποιες ποσότητες, όχι ιδιαίτερα μεγάλες, τις οποίες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές τοποθετούμε το σιταράκι», σημείωσε.
 
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Δώρος Αντωνίου περιορίστηκε να πει ότι «ο κάθε δήμος λειτουργεί αυτόνομα, έχει την δική του πολιτική και με διάφορα μέτρα προσπαθεί να καταπολεμήσει τα τρωκτικά ανάλογα με τις δικές του ανάγκες».
 
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Ένωσης Δήμων Χρίστος Χατζηγιάγκου είπε ότι «οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των δήμων κάνουν διάφορες ενέργειες για την καταπολέμηση των τρωκτικών».
 
Ο Α΄ Λειτουργός Γεωργίας Μάκης Αντωνιάδης ανέφερε ότι το Τμήμα Γεωργίας μέσα στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου καταπολέμησης της ποντίκας παρέχει προστασία στις γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές και μέσα στα πλαίσια αυτού του προγράμματος γίνονται σε συνεργασία με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες ετήσιες οργανωμένες εκστρατείες καταπολέμησης της ποντίκας με συνολική ετήσια δαπάνη 154 χιλιάδες ευρώ. Πέραν από το σχέδιο αυτό, σημείωσε, γίνεται μια προσπάθεια βιολογικής καταπολέμησης της ποντίκας με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού σε περιοχές όπου υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης του τρωκτικού.
 
«Στις αστικές περιοχές την ευθύνη καταπολέμησης της ποντίκας έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου το Τμήμα Γεωργίας μετά από αίτημα, τους προμηθεύει ποντικοφάρμακο σε επιδοτούμενη τιμή», είπε.
 
Ο Υπεύθυνος Υγειονομείου του δήμου Λευκωσίας Μιχάλης Λαγός υποστήριξε ότι “η κατάσταση στη Λευκωσία είναι υπό πλήρη έλεγχο”.
 
«Υπάρχει το συνεργείο, το οποίο επιλαμβάνεται θέματα με υγειονομικούς ψεκασμούς για καταπολέμηση της ποντίκας. Οι αριθμοί που βλέπουμε σε ημερήσια βάση δεν δείχνουν και τόση κατακόρυφη αύξηση. Ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει στις αγροτικές περιοχές. Τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει έχουν βοηθήσει ούτως ώστε να μην έχουμε και τόση μεγάλη αύξηση είναι ότι έγκαιρα έχουμε προβεί στον καθαρισμό των κενών οικοπέδων, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, υπάρχει συνεργείο το οποίο τοποθετεί δολώματα για τους ποντικούς κατά μήκος της νεκρής ζώνης και σε οποιαδήποτε ακατοίκητα υποστατικά. Επίσης υπάρχει και το συμβούλιο αποχετεύσεως Λευκωσίας, το οποίο κι αυτό καταπολεμά τους ποντικούς μέσα στο αποχετευτικό σύστημα», είπε.
 
Υπέδειξε ότι το κάθε νοικοκυριό πρέπει να τηρεί κάποιες βασικές αρχές ούτως ώστε να αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ποντικών.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ