Οι νέοι της Κύπρου, οι οποίοι μόλις πρόσφατα άρχισαν να βλέπουν την βελτιωμένη εικόνα στην οικονομία του τόπου μετά την κρίση του 2013, έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση, αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνουν οι Κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο για να την αντιμετωπίσουν, έχουν διαταράξει τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Οι νέοι της Κύπρου ανησυχούν και προβληματίζονται για τη νέα κατάσταση και ιεραρχούν την ανεργία και την ψυχική υγεία ως τις δύο πιο άμεσες επιπτώσεις που επιφέρει η αβεβαιότητα.
«Υπάρχει αβεβαιότητα, πέραν αυτής στην δημόσια υγεία, και στην οικονομία ανά το παγκόσμιο αλλά και στην Κύπρο. Ειδικότερα για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και την διαφαινόμενη απώλεια πολλών θέσεων εργασίας», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας, Αντώνης Κουρράς.
Ως νέοι, τόνισε, καλούμαστε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση.
«Πάρα τα θετικά βήματα που έκανε η οικονομία μας τα τελευταία χρόνια, οι νέοι της Κύπρου σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε., χαμηλούς μισθούς, επισφαλής συνθήκες εργασίας και δυσκολίες στο να αποκτήσουν στέγη. Υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στους νέους, που είναι μια από τις πιο οικονομικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για το τι θα ακολουθήσει μετά την πανδημία», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κούρρα που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η δεύτερη εμφανής επίπτωση που δημιουργεί η τωρινή κατάσταση στους νέους είναι στην ψυχική υγεία.
«Το να είσαι κλεισμένος σπίτι για εβδομάδες ή μήνες, χάνοντας επαφή με τις ασχολίες σου, με τους φίλους και συγγενείς ή ακόμα χάνοντας τη δουλειά και το εισόδημα σου δεν είναι εύκολο για κανένα. Φυσικά είναι αναγκαίο και είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας προέτρεψε τους νέους να χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να μείνουν σε επικοινωνία με τους φίλους και συγγενείς τους και όσοι έχουν τη δυνατότητα, να συνεχίσουν να δουλεύουν.
«Σημαντικό είναι επίσης να χτίσουν μια ρουτίνα σε αυτή τη νέα τους καθημερινότητα. Μπορούν να εντάξουν κάποια χόμπι, γυμναστική και διάβασμα στην μέρα τους για να παραμείνουν παραγωγικοί», ανέφερε.
Ο κ. Κούρρας σημείωσε πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ομάδες νέων που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού όπως ΛΟΑΤΚΙ+, ΑΜΕΑ ή άτομα που είχαν ήδη θέματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με μελέτες, ανέφερε, αυτή η απότομη διακοπή της καθημερινότητας μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση ψυχικών νοσημάτων όπως η κατάθλιψη και οι αγχωτικές διαταραχές.
«Οι γραμμές Συμβουλευτικής και Στήριξης του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου λειτουργούν στο 1410, ενώ έχουν δημιουργηθεί και Ομάδες Στήριξης νέων μέσω Skype, για όσους τις χρειάζονται», σημείωσε.
Ο Αντώνης Κούρρας θέλησε να εστιάσει και στα θετικά που μπορεί να αποκομίσουμε από την παρούσα κρίση.
«Το πρώτο είναι ότι οι νέοι μπορούν να την αντιμετωπίσουν σαν ευκαιρία να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Εξ ’ανάγκης πολλοί από εμάς μαθαίνουμε τι είναι η τηλεργασία και αποκτούμε ψηφιακές δεξιότητες για να φέρουμε τις εργασίες μας εις πέρας.
Ανέφερε πως για όσους σπουδάζουν ακόμα ή θέλουν να αποκτήσουν περαιτέρω εκπαίδευση υπάρχει και η επιλογή του distance learning, προσθέτοντας ότι τα πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν μεταφέρει τις εργασίες τους στο διαδίκτυο, ενώ πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό προσφέρουν μαθήματα και ολόκληρα πτυχία ψηφιακά, σε πολύ χαμηλό κόστος, ή δωρεάν.
«Θέλουμε επίσης να προτρέψουμε τους νέους να εκμεταλλευτούν αυτό το χρόνο για να ανακαλύψουν Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Erasmus+, το DiscoverEU και το European Solidarity Corps (Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης), τα οποία δίνουν ευκαιρίες σε όλους τους νέους να ζήσουν, να σπουδάσουν και να δουλέψουν στο εξωτερικού αλλά και να καλλιεργήσουν δεξιότητες και εμπειρίες ζωής. Αυτές οι γνώσεις θα τους βοηθήσουν και μετά το τέλος του ‘lockdown’», ανέφερε.
Ο κ. Κούρρας ανέφερε ακόμη πως το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου δημοσιεύει τακτικά ενημερώσεις στα ΜΚΔ για σχετικές ευκαιρίες.
Προέτρεψε όσους νέους δεν το έχουν κάνει ήδη, να ακολουθήσει το Συμβούλιο στα ΜΚΔ στο facebook.com/cyprusyouth/, στο cyprus.youth.council στο Instagram, στο @CyprusYouthCoun στο Twitter και στην ιστοσελίδα www.cyc.org.cy για να παραμείνουν ενημερωμένοι αλλά και να ακολουθούν τις συμβουλές που ανεβάζουμε καθημερινά για το πως να αντιμετωπίσουν παραγωγικά το ‘lockdown’ οι νέοι.
«Προτρέπουμε τους νέους να μείνουν σπίτι τους, να τηρούν τα διατάγματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών. Η ζωή μας είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε σπίτι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Υπομονή, αλληλεγγύη και προσοχή του εαυτού μας», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κούρρας.