Αρχική Τελευταία Νέα Ανθίζει ο αγροτουρισμός στα Κρασοχώρια – Έρχονται νέες επενδύσεις

Ανθίζει ο αγροτουρισμός στα Κρασοχώρια – Έρχονται νέες επενδύσεις

Eρχονται νέες επενδύσεις μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων και ευρωπαϊκών κονδυλίων
Βουνί, Λόφου, Όμοδος και Άρσος. Oι τέσσερις κοινότητες των Κρασοχωριών κρατούν τα σκήπτρα του αγροτουρισμού, ο οποίος πλέον αποτελεί την κινητήριο μηχανή για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Κύριο συστατικό, είναι η αξιοποίηση παραδοσιακών κτισμάτων που αναπαλαιώνονται με μεράκι από τους ιδιοκτήτες τους, δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και μετατρέπονται σε μικρού – κατά κύριο λόγο – μεγέθους ξενώνες, που προσφέρουν όλες τις βασικές υπηρεσίες και υποδομές και προσφέρονται, για διακοπές σε όσους θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της αυθεντικής κυπριακής φιλοξενίας. 
Την πρωτοκαθεδρία έχει το Βουνί, όπου λειτουργούν 9 τουλάχιστον τέτοια καταλύματα: Ήπιο Suites, Οίνου Στράτα (διαθέτει εστιατόριο), Senerity Boutique, Vouni Lodge, Walnut Grove, Οινοχώρι, The Balcony House, The Vouni Collection και Villa Cabernet, τα τελευταία τέσσερα, με πισίνα. Ακολουθεί η Λόφου με 6 καταλύματα. Ενδεικτικά, το ξακουστό Apokryfo και οι ξενώνες Οινόεσσα και Αγροβίνο, με εστιατόριο.  Ραγδαία η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και στο Όμοδος, όπου εντοπίσαμε 5 μικρά αγροτουριστικά καταλύματα (Κατώι, Κυρ Γιάννη κτλ), ενώ ακολουθεί το Άρσος με 3: Κορνάρο, Αρσόραμα και Moustos House. Στην ευρύτερη περιοχή των Κρασοχωριών, αγροτουριστικά καταλύματα λειτουργούν επίσης στην Βάσα, στο Κοιλάνι, την Μαλλιά (Cecilia), την Λάνια και τον Δωρό. Σε δημοφιλή προορισμό εξελίσσεται και η γειτονική Ανώγυρα, αλλά και κοινότητες πλησιέστερα στην Λεμεσό, όπως η Αψιού και η Φασούλα. 
Στα ορεινά, σταθερή αξία παρά την στασιμότητα που παρατηρείται στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού παραμένουν οι Πλάτρες (Forest Park, Semiramis, Νέα Ελβετία, Αηδόνια, KHG Stone Wood Cottages), ενώ οι πρώτοι αγροτουριστικοί ξενώνες έκαναν την εμφάνιση τους σε Χανδριά (Vasiliou House), Πρόδρομο, Λεμύθου και Τρεις Ελιές. Ξενώνες έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και κοινότητες της Πιτσιλιάς: Συμπόσιο στο Πέλενδρι, Κάτω Χωριό και Λειβαδιά στην Κυπερούντα και ο δημοφιλής Αμπελικός στην Ποταμιτισσα – τα δύο τελευταία με υποδομές όπως εστιατόριο και πισίνα. Αδιαμφησβήτητο τουριστικό κέντρο της περιοχής παραμένει ο Αγρός, όπου δίπλα από το περίφημο Ρόδον, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπηδήσει μερικά αξιόλογα καταλύματα. 
Αρωγός στις προσπάθειες για ανάπτυξη του αγροτουρισμού έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλώντας στην «Επιχειρηματική Λεμεσό», ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ράκης Πιερίδης, υπέδειξε ότι 12 νέες προτάσεις για την ανάπτυξη μονάδων αγροτουρισμού ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, σε Όμοδος (3), Λόφου, Βουνί, Ανώγυρα (2), Φοινί, Πλάτρες και Πισσούρι, βρίσκονται υπό εξέταση αυτή την περίοδο, με τα ποσοστά της χρηματοδότησης να φτάνουν στο 60% του συνολικού κόστους των επενδύσεων. 
Πήγη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσόυ