Αρχική Τελευταία Νέα Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η έκδοση διατάγματος από τον υπουργό ενέργειας για υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων η οποία αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις μερικών σεντ στις τιμές των καυσίμων.

Με διάταγμα που εξέδωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφέρθηκε στο ποσοστό ανάμιξης των συμβατικών καυσίμων των μεταφορών και τα βιοκαύσιμα για ιδίαν χρήση.

Με βάση το διάταγμα οι εταιρείες πετρελαιοειδών υποχρεούνται να αναμιγνύουν βιοκαύσιμα που πληρούν τα κριτήρια αειφορίας στη βενζίνη και στο ντίζελ, έτσι ώστε η μέση ετήσια ενεργειακή περιεκτικότητα των συμβατικών καυσίμων σε βιοκαύσιμα να ανέρχεται τουλάχιστον στο 7,3% της συνολικής ενεργειακής περιεκτικότητας των συμβατικών καυσίμων που διαθέτουν στην αγορά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι το 7,3% είναι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί συνολικά λόγω και των θερμοκρασιών στην Κύπρο, και θεωρείται σημαντική παράλειψη να μην έχει ζητηθεί παρέκκλιση από την Κομισιόν στο παρελθόν. Το βιοντίζελ είναι ακριβότερο από τα συμβατικά καύσιμα. 

Σε γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα σημειώνει ότι «δυστυχώς αυτό που φωνάζαμε εδώ και χρόνια έγινε. Την ανικανότητα και την προχειρότητα των κυβερνώντων, θα την πληρώσουν και πάλι οι πολίτες»

«Εδώ και 7 χρόνια ως ΑΚΕΛ φωνάζουμε, ότι λόγω της απίστευτης προχειρότητας και αδράνειας της κυβέρνησης, δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τους δεσμευτικούς στόχους που μας έθεσε η Ε.Ε. για διείσδυση των ΑΠΕ στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στις μεταφορές, μέχρι το 2020», σημειώνει.

Συνέχεια στο stockwatch.com.cy…