Αρχική Τελευταία Νέα Κ. Πετρίδης: Αποχωρεί από την πολιτική και δεν διεκδικεί θέση στον ΔΗΣΥ

Κ. Πετρίδης: Αποχωρεί από την πολιτική και δεν διεκδικεί θέση στον ΔΗΣΥ

Γραπτή δήλωση με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν διεκδικεί θέση στον ΔΗΣΥ και ότι αποχωρεί από την πολιτική σκηνή, εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Αυτούσια η δήλωση

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Αυτή είναι η στιγμή του απολογισμού του αποτελέσματος των εκλογών, αλλά και της πορείας του ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια. Η ώρα της αυτοκριτικής, για λάθη τα οποία έχουμε διαπράξει, τόσο από πλευράς κόμματος όσο και ως αποτέλεσμα της φθοράς της εξουσίας, παρά τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα μας. Η ανασκόπηση πρέπει να είναι ειλικρινής και εις βάθος, αφού τα αίτια της παρούσας κατάστασης είναι βαθύτερα, αγγίζουν ακόμη και την ταυτότητα της παράταξης, και θεωρώ πολιτικά μυωπικό, η συζήτηση να περιορίζεται στα όποια λάθη έγιναν μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών.

Οι διαδικασίες έχουν κινηθεί. Θα εκλεγεί μια νέα ηγεσία που θα πρέπει να οδηγήσει σε εκ βάθρων ανασυγκρότηση του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και σε ανανέωση. Ενωτικά, αλλά χωρίς εκπτώσεις όσον αφορά την ταυτότητα ενός κόμματος που είναι ταγμένο να άγει και όχι να άγεται. Του κόμματος που εισήγαγε την έννοια του πατριωτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό, του φιλελευθερισμού και της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην οικονομία, και του δυτικού και ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην εξωτερική πολιτική.

Είναι με βάση αυτές τις αρχές που οφείλουμε να διαδραματίσουμε το ρόλο της έντιμης – αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα έχει ανάγκη ο τόπος. Χωρίς τακτικισμούς.

Προσωπικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα διεκδικήσω καμία θέση στην ηγεσία του κόμματος. Εργάστηκα σκληρά για δέκα χρόνια σε τρία διαφορετικά πολιτικά πόστα τα οποία από μόνα τους συνέθεσαν ένα μεγάλο πολιτικό κύκλο. Πολιτεύτηκα με γνώμονα την προσφορά και όχι την επόμενη μου μέρα στην πολιτική, γι’ αυτό και δεν δίστασα να συγκρουστώ. Αυτός ο πολιτικός κύκλος έκλεισε, και ο κάθε πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε είναι η ώρα που αποχωρεί.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που μου εμπιστεύθηκε τέτοια σημαντικά πόστα, αλλά και τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την συνεργασία, αυτά τα δέκα πολύ δύσκολα χρόνια. Παράλληλα, εύχομαι μια επιτυχή διακυβέρνηση στο Νίκο Χριστοδουλίδη, την έχει ανάγκη ο τόπος.