Αρχική Πρόταση Αποδράσεις: Που θα ξεφύγουμε αυτό το Σαβ/κο

Αποδράσεις: Που θα ξεφύγουμε αυτό το Σαβ/κο

Παρά το οτι ο καιρός μας τα χαλάει που και που, μια έξοδος στη φύση και την επαρχία δεν έκανε ποτέ κακό σε κανένα.

Ευκαιρία να γνωρίσουμε μέρη που δεν έχουμε δει ποτέ, να μάθουμε για αυτά που δεν ξέραμε και το μόνο σίγουρο να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να χαλαρώσουμε.

1. Πλάτρες

Το χωριό Πλάτρες (ή Πάνω Πλάτρες όπως μετονομάστηκε τα τελευταία χρονια μετά την μετονομασία του χωριου Τορνάρηδες σε Κάτω Πλάτρες) βρίσκεται στο υψόμετρο των 1200 μέτρων, βορειοδυτικά της Λεμεσού, 5 χιλιόμετρα νότια της πλατείας Τροόδους.

Οι Πλάτρες είναι πολύ παλιό χωριό. Αναφέρεται ανάμεσα σε 119 χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν την εποχή των Λουζινιανών (Φραγκοκρατία, 1192-1489 μ.χ.) και των Ενετών (1489-1571 μ.χ.).

Τα τελευταία  χρόνια κτίστηκαν νέα ξενοδοχεία, πολλές οικίες για παραθερισμό, συμπλέγματα για παραθερισμό μελών Συντεχνιών και άλλων Οργανώσεων, υπάρχουν χώροι θερινών κατασκηνώσεων, πισίνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και έτσι άρχισε μια νέα ανάπτυξη και άνθιση του τουρισμού στις Πλάτρες.

2.Πρόδρομος Λεμεσού

Ο Πρόδρομος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού, στη γεωγραφική περιφέρεια της Νότιας Μαραθάσας, γύρω στα 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Ο Πρόδρομος είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εξαιρετική ποιότητα των μήλων του.

Τις Κυριακές του καλοκαιριού, ο Πρόδρομος αποτελεί σταθμό για ξεκούραση και αναψυχή για αρκετούς εκδρομείς, που επισκέπτονται την περιοχή του Τροόδους και το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου και της Παναγίας Τρικουκιάς.

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια, με την ίδια ακριβώς ovoμασία, βρίσκεται δε σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες ως P rodromo. Αποτελούσε φέoυδo, που μάλλον υπαγόταν στη μια από τις δυο Μαραθάσες. Το όνομα του χωριού είναι αγιολογικό, από το όνομα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον οποίο είναι αφιερωμέvη και η ανοικοδομημένη εκκλησία του. 

Related image

3.Ποταμίτισσα

Μικρό γραφικό χωριό με 64 μόλις κατοίκους, πνιγμένο στο πράσινο περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία. Σύμφωνα με ερευνητές στο χώρο που είναι κτισμένο το χωριό βρισκόταν Βυζαντινό μοναστήρι αφιερωμένο στη Παναγία την Ποταμίτισσα, όπου κατέφυγαν όσοι διασώθηκαν από το χωριό Ρόγκια.

Ο επισκέπτης που θα μεταβεί στο χωριό θα εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων, που θα του προσφέρουν ό,τι έχουν, πατροπαράδοτη ζιβανία, τοπικά αλλαντικά, σπιτίσιο ππαλουζέ και σιουσιούκκο και μεγάλη ποικιλία γευσάτων φρούτων.