Για την καταλληλότητα του σταδίου ΓΣΟ και τους σχεδιασμούς της πολιτείας για την αξιοποίησή του, ενημερώθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία αποφάσισε να γίνει εκ νέου σύσκεψη στη Λεμεσό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ανταλλαγή απόψεων και επίλυση του θέματος και αναμένει από το ΓΣΟ όπως τη διευθετήσει για την επόμενη εβδομάδα.
Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλου Μυλωνά, αν θα υπάρξει κάποια αναβάθμιση και της γύρω περιοχής του Σταδίου, ο Πρόεδρος του ΓΣΟ απάντησε ότι 122 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς ανήκει το 1/3 στο ΓΣΟ, 1/3 στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και 1/3 στον Μητροπολίτη Λεμεσού αλλά τη διαχείριση την έχει ο ΓΣΟ.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα ότι το Τσίρειο Στάδιο είναι όντως ένα σημείο αναφοράς για την πόλη και ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να του δώσουν την αξία που αρμόζει.
Εννοείται, είπε, ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει και η επισκευή του στεγάστρου και των κερκίδων, ενώ θα πρέπει ως πολιτεία να κάνουν ό,τι μπορούν να αναβαθμιστεί και να έχει την αξία που του αρμόζει.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι το Τσίρειο προσφέρεται για χρήση από την πολιτεία και την κοινωνία και διερωτήθηκε πώς η κοινωνία ή πολιτεία έρχεται να υποστηρίξει ένα σχεδιασμό και επανάφερε την ανάγκη για την ετοιμασία ενός master plan σε σχέση με το Τσίρειο.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε ότι όσες φορές και να συζητήσουν θέματα του ΚΟΑ απλά μένουν στο τραπέζι την ώρα της συζήτησης και πρόσθεσε ότι ο ΚΟΑ δεν έχει χρήματα και εκείνο που πρέπει να κάνει και δεν το κάνει είναι να ζητήσει αύξηση και να εξηγήσουν γιατί θέλουν αύξηση.
Σημείωσε ότι το κράτος έχει πολλαπλάσια έσοδα από όσα δίδει στον ΚΟΑ.
Ο Βουλευτής του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι το θέμα της τελικής επιδιόρθωσης πάει από χρόνο σε χρόνο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας συζήτησαν το αυτεπάγγελτο, το οποίο έθεσαν βουλευτές της Λεμεσού, που αφορά την κατάσταση του Τσιρείου Σταδίου.
Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο σκέλη που πρέπει να αναλυθούν και να παρθούν αποφάσεις για το θέμα του Τσιρείου.
Πρώτον, είπε, είναι το κατεπείγον που αφορά τις κερκίδες.
«Να θυμίσω ότι το πιστοποιητικό ασφάλειας του Τσιρείου έχει λήξει στις 30 Ιουνίου. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται κάτω από πιστοποιητικό ασφαλείας. Κατά δεύτερο, πρέπει να δούμε συνολικά τι επιθυμούμε να γίνει με το Τσίρειο Στάδιο. Μας έχει αναφερθεί από αντιπρόσωπο του ΚΟΑ ότι η προηγούμενη απόφαση που υπήρχε για το Τσίρειο, που ήταν η αναβάθμιση του ως αθλητικό κέντρο, καλύπτοντας επίσης ποδοσφαιρικούς αγώνες έχει πλέον ακυρωθεί, έχει λήξει η προθεσμία. Υπάρχει όμως μεταγενέστερη απόφαση όπου υπάρχει λογική το Τσίρειο να καταλήξει ως Εθνικό Αθλητικό Στάδιο Στίβου Β, που αυτό θα σημαίνει ότι θα καλύπτει κλασσικού αθλητισμού γεγονότα», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Παπαδούρης, φαίνεται ότι καλοπροαίρετα και από τον ΚΟΑ και από τα εμπλεκόμενα μέρη, εννοώντας την ΚΟΕΑΣ, το ΓΣΟ ,που διαχειρίζεται το Τσίρειο Στάδιο, μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν μια κοινή συνεδρία, έτσι ώστε να δουν αν αυτή η απόφαση είναι αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους. Το ποσό το οποίο θα διατεθεί για το Τσίρειο, να καλύψει άμεσα τα πρώτα έξοδα επιδιόρθωσης για τις κερκίδες, που είναι το άμεσο για να υπάρχει αδειοδότηση για ασφάλεια του Τσιρείου και κατά δεύτερο το μακροχρόνιο πλάνο στο τι ποσό θα χρειαστεί για την αναβάθμιση και την κατάληξη ως αθλητικό κέντρο στίβου, πρόσθεσε.
«Ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από όλους τους Οργανισμούς που θα παραστούν στην συνάντηση αυτή, έτσι ώστε ξεκάθαρα να μπορούμε και εμείς να ενημερώσουμε και το Υπουργείο, στην προετοιμασία του επόμενου προϋπολογισμού. Ο απώτερος σκοπός όμως είναι να εξασφαλιστεί ένα ποσό για τις κερκίδες που είναι άμεσο πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί τώρα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν η συνάντηση θα είναι στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδούρης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα είναι στη Λεμεσό η συνάντηση παρουσία των βουλευτών, του ΚΟΑ, του ΓΣΟ, της ΚΟΕΑΣ και πιθανότατα του Δήμου Λεμεσού.
«Νομίζω είναι ένας κοινός στόχος για όλους. Έχουμε ένα στολίδι στο κέντρο της πόλης το οποίο ουαί και αλίμονο να το αφήσουμε να μην τύχει της σωστής εκμετάλλευσης, αν μη τι άλλο το χρωστάμε στον αείμνηστο Πέτρο Τσίρου ο οποίος παραχώρησε αυτή τη μεγάλη περιουσία για εκμετάλλευση από τον κόσμο της Λεμεσού», σημείωσε.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην Επιτροπή είπε ότι θα ήθελε εκείνος ο χώρος ο τεράστιος με τα 120 δεκάρια να έχει ένα γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που να είναι και γήπεδο ποδοσφαίρου και γήπεδο στίβου και δεύτερο να υπάρχουν βοηθητικοί αθλητικοί χώροι και τρίτο να μπορεί ο Λεμεσιανός ακόμα και όταν δεν θα γίνεται καμία δραστηριότητα μέσα στο γήπεδο να μπορεί να επισκέπτεται το χώρο ως να ήταν ένα πάρκο μέσα στο Κέντρο της Πόλης.
Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, μιλώντας στην Επιτροπή είπε ότι σε συνέχεια αιτήματος που είχε ο ΚΟΑ το 2014 για την αναβάθμιση των κερκίδων από το Τσίρειο – το οποίο δεν ανήκει στην πολιτεία, ανήκει σε ιδιώτη, στο ΓΣΟ- ο Οργανισμός τότε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, όρισε μια ομάδα μηχανικών για την επιθεώρηση του Τσιρείου και η έκθεση της ομάδας των μηχανικών επιβεβαίωνε όντως την ανάγκη άμεσης δράσης γιατί είχαν δει ότι υπήρχε φθορά και επηρεασμός, σύμφωνα με την έκθεση, της αντοχής βασικών δομικών στοιχείων του Τσιρείου.
Λέγοντας επιγραμματικά το ιστορικό του θέματος για την αναβάθμιση του Σταδίου, η ΓΔ του ΚΟΑ είπε ότι επειδή ο ΓΣΟ αδυνατούσε να καλύψει το κόστος των μελετών, και παρόλο που οι σχεδιασμοί της πολιτείας δεν επιτρέπουν την κάλυψη τέτοιων εξόδων, ο ΚΟΑ πήρε μια τυπική απόφαση να καλύψει και τις μελέτες, ούτως ώστε να προχωρήσει ο ΓΣΟ με τις μελέτες αυτές.
Σημείωσε ότι ο ΚΟΑ εξασφάλισε το κονδύλι των 2 εκατομμυρίων 700 χιλιάδων που ήταν η προκαταρτική προσφοροδότηση για το έργο.
Από το 2016, συνέχισε, που υπογράφτηκε η συμφωνία με τους μελετητές και ξεκίνησε η διαδικασία των μελετών αυτών, οι οποίες ήταν έτοιμες το τέλος του 2019 και το 2020 εγκρίθηκε από τον ΚΟΑ η προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι με την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης το κόστος του έργου ανήλθε στα 3 εκατομμύρια 307 χιλιάδες και επειδή υπήρξε αυτή η απόκλιση ο ΚΟΑ ξανά μπήκε στη διαδικασία της εύρεσης κονδυλίων και εγκρίθηκε η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού τον Μάη του 2020.
Το αποτέλεσμα, είπε, του διαγωνισμού ήταν να έχουν ένα επιτυχή προσφοροδότη και το κόστος ήταν λίγο πάνω του 20,23% του προϋπολογιζόμενου.
Η ΓΔ του ΚΟΑ ανέφερε ότι επειδή ακριβώς το κόστος ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πάνω και να εγκριθεί η έναρξη του έργου και η κατακύρωση, ο ΚΟΑ έπρεπε πρώτα να βρει το κονδύλι των 500 περίπου χιλιάδων και δεύτερο επειδή υπάρχουν οι σχετικοί κανονισμοί όταν ανεβεί πολύ πιο πάνω το κόστος ζήτησε ο ΓΣΟ να προχωρήσει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον προσφοροδότη για να μειώσει αυτό το κόστος.
Από τη πληροφόρηση που είχαν, είπε, από τη διαπραγμάτευση θα έπεφτε το κόστος περίπου 200 χιλιάδες, άρα πάλι υπήρχε η διαδικασία η εξεύρεσης ενός κονδυλίου των €300.000.
Μετά από επαφή και με το Γενικό Λογιστήριο, ανέφερε η ΓΔ του ΚΟΑ, ο Οργανισμός αποφάσισε ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Είπε, παράλληλα, ότι ακολούθησε μια σύσκεψη στο Προεδρικό διότι η πολιτική του ΚΟΑ και της τότε Κυβέρνησης ήταν να προχωρήσουν με το έργο και αποφασίστηκε να προχωρήσει ο ΚΟΑ με την κατασκευή και αναβάθμιση και του «Στέλιου Κυριακίδη» και του ΓΣΠ και του ΓΣΖ και του Τσιρείου, ωστόσο το Τσίρειο θα ερχόταν με μια νέα πρόταση για να γίνει Εθνικό Στάδιο Στίβου Β. Σημείωσε ότι ζητήθηκε από το ΓΣΟ να τους φέρει μια κοστολογημένη πρόταση για να πάρει τη διαδικασία έγκρισης και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν από το ΓΣΟ μια επιστολή, στην οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, ένα κονδύλι για το στέγαστρο και ταυτόχρονα ότι έχουν πρόθεση να προχωρήσουν με Εθνικό Στάδιο Στίβου Β.
Ο ΚΟΑ, συνέχισε, αποφάσισε όπως ο ΓΣΟ, ως ιδιοκτήτης του Σταδίου, να προχωρήσουν με τις μελέτες, τις οποίες αναμένουν για να προχωρήσουν με την αναβάθμιση.
Ο Πρόεδρος του ΓΣΟ, Κυριάκος Τσολάκης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι κατέθεσε στην Επιτροπή ένα χρονικό με 49 σημεία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι σήμερα.
Από αυτά, είπε, φαίνεται ότι επιθυμία του ΓΣΟ ήταν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που θα γίνονταν στις κερκίδες και στο στέγαστρο και άμεσα το ΓΣΟ είχε καταβάλει και το ποσό των €45.000 για να εκδοθεί η άδεια από το Δήμο Λεμεσού.
Ανέφερε, επίσης, ότι επιθυμούν να συνεχίσει να υπάρχει και ως Στάδιο ποδοσφαίρου το γήπεδο και ήδη έχουν ομάδες, οι οποίες ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το στάδιο.
Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της παραλίας, ο κ. Τσολάκης είπε ότι το έχουν μεταβιβάσει στο κράτος με την υπόσχεση να κτίσουν τα δύο πέταλα και να κάνουν ποδηλατόδρομο και άλλα έργα.
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Μάρκαρης ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ένα στάδιο, είναι και ένα αθλητικό κέντρο και πρόσθεσε ότι οι αθλητές ζητούν το Τσίρειο για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερες επιδόσεις και εξήγησε τους λόγους που πετυχαίνουν οι αθλητές και καλές επιδόσεις.
Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να φτιαχτεί το στέγαστρο και οι κερκίδες για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του.
Τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να επενδύσουμε και στον αθλητικό τουρισμό.
Ο Γραμματέας/Διευθυντής του ΕΒΕ Λεμεσού, Αναστασιάδης Χρήστος, είπε ότι πρέπει το στάδιο να συντηρηθεί και να μην καταρρεύσει, προσθέτοντας ότι το στάδιο είναι σημείο αναφοράς για την πόλη της Λεμεσού.
Θα πρέπει, συνέχισε, η πολιτεία να συνδράμει προς την κατεύθυνση επιδιόρθωσης του σταδίου.
Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού ανέφερε ότι σκοπός και στόχος για το Δήμο είναι να συνεχίσει το στάδιο τη λειτουργία του.