Αρχική Υγεία Απογοητευτική πρωτιά για τη Λεμεσό στα ναρκωτικά

Απογοητευτική πρωτιά για τη Λεμεσό στα ναρκωτικά

Στην 8η θέση στη χρήση μεθαμφεταμίνης και την 45η θέση στη χρήση χαπιών έκστασι, ανάμεσα σε 56 ευρωπαϊκές πόλεις, βρίσκεται η Λεμεσός.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας έθεσε υπό το μικροσκόπιό του τα λύματα 56 διαφορετικών πόλεων και όπως προκύπτει από τα ευρήματα, τα αποτελέσματα για την Κύπρο, σε ό,τι αφορά τη χρήση τεσσάρων ουσιών εξάρτησης (κοκαΐνης, αμφεταμίνης, μεθαμφεταμίνης και χαπιών έκστασι) είναι απογοητευτικά και μάλλον σοκαριστικά. 

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τα αστικά λύματα σε 56 πόλεις της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) αποτυπώνει τις συνήθειες των Ευρωπαίων πολιτών στη χρήση των τεσσάρων παράνομων ναρκωτικών ουσιών, καταγράφοντας δεδομένα για τη συχνότητα χρήσης, την ποσότητα των ουσιών και την πληθυσμιακή και ηλικιακή σύνθεση των πόλεων, ενώ παρέχει πληροφορίες ακόμα και για την πολιτιστική δραστηριότητα και τη νυχτερινή ζωή των 56 ευρωπαϊκών πόλεων.  

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει αρχίσει από το 2011 και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, ευρωπαϊκοί ερευνητικοί φορείς στα κράτη-μέλη ανιχνεύουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. 

Οι αναλύσεις, για τους σκοπούς του προγράμματος,  πραγματοποιούνται στην είσοδο των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων πριν υποβληθούν στην οποιαδήποτε επεξεργασία και από τις συγκεντρώσεις για κάθε ουσία υπολογίζεται η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας σε milligram ανά 1.000 πολίτες, σε καθημερινή βάση.

Τα επιστημονικά δεδομένα που συγκέντρωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), από τις 28 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Τουρκία και την Ελβετία και αφορούν σε περίπου 43 εκατομμύρια πολίτες, δείχνουν ότι  η μεγαλύτερη κατανάλωση των τεσσάρων συγκεκριμένων ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν στη δημοσιότητα προ δεκαημέρου και όπως διαπιστώνεται η κατανάλωση των παράνομων αυτών ουσιών ήταν σταθερή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις από το 2011 ως το 2015. Το 2016 η ανάλυση των υγρών αστικών λυμάτων έδειξε σταδιακή αύξηση της χρήσης, η οποία επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα του 2017.

Πηγή: Φιλελεύθερος