Αρχική Τελευταία Νέα Αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με κορωνοϊό στο Μακάρειο

Αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με κορωνοϊό στο Μακάρειο

Αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με κορωνοϊό παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Μακάρειο, λέει στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος, Δρ Αβραάμ Ηλία, ο οποίος αποδίδει το γεγονός στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων και στην μετάλλαξη ΒΑ5 της Όμικρον.

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια αύξηση των εισαγωγών με COVID στα παιδιά. Εκεί που είχαμε ένα μέσο όρο γύρω στα δύο με τρία παιδιά τη μέρα, τώρα είναι υπερδιπλάσιος. Έχει αυξηθεί στα έξι με επτά παιδιά τη μέρα» λέει για να προσθέσει ότι πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά, βρέφη και κάτω των πέντε ετών, με τα περισσότερα είναι βρέφη.

Ο Δρ Ηλία αναφέρει ότι τα παιδιά παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, ο οποίος είναι πιο υψηλός από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, που διαρκεί περισσότερες μέρες, τρεις με τέσσερις μέρες.

«Εκτός από τον πυρετό παρουσιάζει αδιαθεσία το παιδί ή ανορεξία, γαστρεντερικές διαταραχές και αρκετά παιδιά αναγκάζονται να εισαχθούν για να πάρουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και υποστηρικτική θεραπεία», προσθέτει.

Σήμερα στο Μακάρειο νοσηλεύονται έξι παιδιά με κορωνοϊό. Τρία παιδιά πήραν εξιτήριο χθες και έγιναν δύο εισαγωγές. Από τα έξι παιδιά, τα δύο είναι κάτω των 12 μηνών.

Ερωτηθείς για την κατάστασή τους, ο Δρ Ηλία αναφέρει ότι δεν είναι σοβαρά τα παιδιά, είναι εκτός κινδύνου και επίσης δεν υπάρχει λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό. Μέχρι τώρα, σημειώνει, δεν έχουμε παρατηρήσει να έχουμε λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό ή πνευμονία ή βρογχίτιδα.

«Το άλλο που μας ανησυχεί είναι να μην αυξηθούν τα περιστατικά με την όψιμη επιπλοκή του κορωνοϊού που είναι το σύνδρομο Μίνσκ που αυτό συνήθως παρατηρείται λίγες εβδομάδες μετά την νόσηση με κορωνοϊό. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε. Αν παρατηρήσουμε παιδιά, τα οποία είναι ενδεικτικά του συνδρόμου Μίνσκ, όπως παιδιά με υψηλό πυρετό που επιμένει πέραν των τριών ημερών, παιδιά τα οποία έχουν αδιαθεσία, έχουν κόπωση, εξάνθημα, γαστρεντερικές διαταραχές πρέπει να γίνει η ανάλογη διάγνωση και θεραπεία», προσθέτει.

Σε ερώτηση που οφείλεται αυτή η αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με κορωνοϊό, ο Δρ Ηλία αποδίδει το γεγονός στο ότι έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα, έχει καταργηθεί σε όλους τους χώρους η προστατευτική μάσκα με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια εκτόξευση στα κρούσματα, κατάσταση που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο άλλος λόγος, συμπλήρωσε, είναι η μετάλλαξη ΒΑ5 της Όμικρον, η οποία είναι υπερμεταδοτική και κάνει εύκολα νόσηση.