H Cobalt άρχισε σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας κυπριακής αεροπορικής εταιρείας υψηλών απαιτήσεων ως προς το δίκτυο, το επίπεδο υπηρεσιών κ.τ.λ. Όταν ολοκλήρωσε τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, προχώρησε στην υποβολή αίτησης για απόκτηση κυπριακής άδειας αεροπορικών επιχειρήσεων και αερομεταφορέα, ενώ στα κεντρικά της γραφεία στη Λευκωσία υπάρχει πάντα έντονη κίνηση και δραστηριότητα.
Η Cobalt βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης, μας εξηγεί ο Άντριου Πάιν, επικεφαλής της Cobalt, που ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του καθαρόαιμου κυπριακού κρατικού αερομεταφορέα έρχεται με στρατηγική να αναλάβει σε μεγάλο βαθμό και τον ρόλο των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά αυτό ως μόνο μέρος της δραστηριότητάς της.
Ο Άντριου Πάιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής εταιρείας, γνωστός στον χώρο της πολιτικής αεροπορίας, με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας σε ηγετικές θέσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Ξεκινώντας από την British Airtours της British Airways, εργάστηκε ως σύμβουλος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, στην ανάπτυξη της Cathay Pacific, ήταν ο ιδρυτής και δημιουργός αεροπορικής εταιρείας στο Μακάο.
Έχει και βαθιά γνώση της ρωσικής αεροπορικής αγοράς, κάτι προφανώς ιδιαίτερα χρήσιμο για τη στήριξη μιας κυπριακής αεροπορικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, διετέλεσε ηγετικό στέλεχος της Avianova και του φορέα «Discover the World Russia», ενώ είναι και επικεφαλής του εξειδικευμένου οίκου συμβούλων για θέματα αεροπορίας Concuros.
Η Cobalt φιλοδοξεί να προσφέρει υπηρεσίες που όχι απλώς θα γεμίσουν το κενό που άφησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά και θα ενδυναμώσουν την εικόνα της Κύπρου ως προορισμού για όλο τον χρόνο και ως περιφερειακής αεροπορικής βάσης, υποδεικνύει ο Ιρλανδός πίσω από τη νέα αεροπορική εταιρεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικός λόγος για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ήταν η υπερβολική παρέμβαση στην καθημερινή διαχείριση της εταιρείας από το Δ.Σ. με βάση περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά κίνητρα. «Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Υπήρχε, όμως, και γενικότερο πρόβλημα, καθώς οι Κυπριακές Αερογραμμές προσέφεραν εισιτήρια όπως οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, ενώ η εταιρεία δεν λειτουργούσε με βάση το μοντέλο που λειτουργούν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους», σχολιάζει.
Η δημιουργία μιας κυπριακής αεροπορικής εταιρείας δίνει το πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εξηγεί ο Άντριου Πάιν. «Υπάρχουν 70 αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς την Κύπρο. Κατά μία έννοια, όλες αυτές αποτελούν ανταγωνιστικές προς εμάς εταιρείες. Υπάρχει, όμως, πολύ βασική διαφορά.
Για εμάς, η Κύπρος είναι η έδρα μας και όχι μια ακόμα βάση μας», σημειώνει. Δουλειά μας, προσθέτει, είναι να προωθήσουμε την Κύπρο «ως ταξιδιωτικό προορισμό αλλά και κόμβο μετεπιβίβασης». Ταυτόχρονα πρέπει να είναι και μια οικονομική επιλογή για τους Κύπριους, που να τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς.
Ο ίδιος εξηγεί επίσης τη στρατηγική του: «Χαμηλό κόστος αλλά με μια διαφορά: Θα είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργικότητα και την καινοτομία και δεν θα προσφέρουμε απλώς μια παραλλαγή όσων προσφέρει η Ryanair και η Wizz». Στόχος μας είναι να κρατούμε τους πελάτες μας ευχαριστημένους και να θέλουν να πετάνε συνέχεια μαζί μας, ξέροντας ότι λαμβάνουν πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση σε χαμηλό κόστος. «Δεν είμαι σίγουρος ότι το έχουν πετύχει πολλές εταιρείες αυτό», υποδεικνύει.
Σε αντίθεση με παράπονα που ακούσαμε για ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, ο Άντριου Πάιν δηλώνει ικανοποιημένος για την πολιτική στήριξη και αποδοχή που τυγχάνει η διαδικασία για να πετάξει με τα κυπριακά χρώματα η Cobalt. «Μάλιστα», σημειώνει, υπάρχει «αρκετά ισχυρή στήριξη από τις Αρχές». Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι «αναγνωρίζουν πλήρως το όφελος που θα φέρει μια ισχυρή αεροπορική εταιρεία στην οικονομία της χώρας».
Άδειες και απογείωση το 2016
Ο Ιρλανδός επικεφαλής της Cobalt δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην εξέλιξη της αεροπορικής εταιρείας. Αντίθετα. «Μπήκαμε στο παιχνίδι λίγες μόνο ημέρες μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και πιστεύω ότι όλα κύλισαν πολύ γρήγορα σε σχέση με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες που μπαίνουν στη διαδικασία αδειοδότησης», τονίζει.
Προσθέτει πως «εκ πείρας, σας λέω πως απαιτούνται συνήθως 2 χρόνια από την αρχική ιδέα μέχρι την υλοποίηση της πρώτης πτήσης» και καταλήγει: «Έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από μια τόσο έμπειρη ομάδα. Περιμένουμε τη διαδικασία να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, μέσα στο 2016».
Ρωσία, Ινδία και Κίνα στους στόχους
Ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη μιας κυπριακής αεροπορικής εταιρείας και αυτό το έχει λάβει υπόψη εξ αρχής η Cobalt. Ένα από τα θέματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν και η Eurocypria και οι Κυπριακές Αερογραμμές ήταν η εποχικότητα. Σε αυτό όχι μόνο δεν διαφωνεί, αλλά και έχει ληφθεί υπόψη στον στρατηγικό σχεδιασμό, σημειώνει ο επικεφαλής της νέας αεροπορικής εταιρείας.
«Στόχος είναι να προωθήσουμε την Κύπρο σαν έναν προορισμό για όλο τον χρόνο και όχι μόνο σαν καλοκαιρινό προορισμό. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να δει και να κάνει κάποιος εδώ, εκτός από τις παραλίες. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με τον ΚΟΤ για να προσεγγίσουμε νέες αγορές, σε χώρες από όπου ήδη προέρχονται πολλοί επισκέπτες».
Όπως αποκαλύπτει, η Ρωσία αποτελεί έναν σημαντικό στόχο, καθώς οι επιλογές των Ρώσων για άνετο τουρισμό λιγοστεύουν. «Αλλά δεν θα περιοριστούμε μόνο εκεί. Η Ινδία και η Κίνα αποτελούν επίσης αγορές με τεράστια δυναμική», υποδεικνύει.
Στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει ότι σε ένα επόμενο στάδιο θα έβλεπε ο Andrew Pyne περαιτέρω ανάπτυξη, όπως με βάσεις σε ξένα αεροδρόμια, ο ίδιος απαντά: «Η Κύπρος θα είναι πάντα το σπίτι μας και πάντα θα επικεντρωνόμαστε σε αυτή.
Αν μελλοντικά δημιουργήσουμε άλλες βάσεις, αυτό θα γίνει για να ενισχυθεί κεντρική μας βάση στην Κύπρο».
ΠΗΓΗ: philenews…