Δεν θα ανεχθούμε άλλη παράταση κλεισίματος των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού, Σωτήρης Χριστοφή, κατά τη διάρκεια συμβολικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας στη Λεμεσό, όπου επιδόθηκε υπόμνημα για τον Υπουργό Παιδείας.
Περίπου 20 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως, «Η Παιδεία δεν είναι επαρχιακό προνόμιο», «Όχι στη θυματοποίηση των παιδιών μας. Όχι στους μαθητές δυο ταχυτήτων» και «Διασφαλίστε το άνοιγμα των σχολείων».
Μεταξύ των διαμαρτυρομένων και δυο οικογένειες Βρετανών και Γάλλων, που διαμένουν μόνιμα στη Λεμεσό και οι οποίοι, μαζί με τα παιδιά τους, έφεραν αυτοσχέδια πλακάτ με ευφάνταστα συνθήματα στην αγγλική γλώσσα, όπως «Σήμερα το παιδί πήγε στα πολυκαταστήματα για να μάθει οικονομικά», «Σήμερα το παιδί πήγε εκκλησία για να μάθει για τη θεωρία της εξέλιξης», αλλά και τη φράση του διάσημου Γάλλου μυθιστοριογράφου και ποιητή Βίκτωρ Ουγκώ, « Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».
Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωτήρης Χριστοφή, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των γονέων για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να κρατήσει κλειστά τα δημοτικά σχολεία της Λεμεσού.
«Δεν μπορούμε να έχουμε παιδιά δυο ταχυτήτων», είπε και υπογράμμισε πως «οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού έχουν αδικηθεί και σε προηγούμενα τοπικά lockdown και αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται την εκπαίδευση, αυτά τα παιδιά έχουν χάσει αρκετά και η φυσική τους παρουσία στα σχολεία είναι αυτό που θα τους δώσει τα μέγιστα στη σχολική διαδικασία αλλά και για το μέλλον τους».
Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για μείωση των περιστατικών κορωνοϊού σε μαθητές μετά το κλείσιμο των δημοτικών της επαρχίας Λεμεσού, ο κ. Χριστοφή είπε πως «οι μαθητές των δημοτικών σχολείων μας είναι περίπου 53,000 και νομίζω δεν μπορεί να συγκριθεί ο αριθμός αυτός με τα 714 κρούσματα».
Η απόφαση για κλείσιμο των δημοτικών «αδικεί κατάφωρα την επαρχία Λεμεσού» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι να βρεθούν τρόποι ώστε να κλείνουν σχολεία εκεί και όπου χρειάζεται, στη βάση σχετικού πρωτοκόλλου, που πρέπει να διαμορφωθεί, και όχι σε οριζόντια βάση.
Με δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν πριν την 1η Απριλίου τα σχολεία, ο Σωτήρης Χριστοφή διαμήνυσε πως «δεν θα ανεχθούμε άλλη παράταση κλεισίματος των σχολείων».
Στα ΜΜΕ μίλησε και Βρετανίδα μητέρα, που διαμαρτυρόταν με την οικογένεια της, λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να είναι ανοικτά και να υπάρχει πλάνο, ώστε να παραμείνουν ανοικτά».
« Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και τα παιδιά μας δεν λαμβάνουν ικανοποιητική εκπαίδευση και η μια ή δυο ώρες διαδικτυακών μαθημάτων δεν αντικαθιστούν τη φυσική παρουσία στην τάξη», πρόσθεσε.
Υποστήριξε δε ότι οι κίνδυνοι για τα παιδιά είναι μεγαλύτεροι όταν βρίσκονται εκτός του σχολείου και σημείωσε το πόσο έχει επηρεάσει το κλείσιμο των σχολείων την ψυχική τους υγεία.
Η ηγεσία της Ομοσπονδίας επέδωσε υπόμνημα στον Α’ Λειτουργό Εκπαίδευσης Λεμεσού, με αποδέκτη τον Υπουργό Παιδείας, όπου επαναλαμβάνεται η πρόταση για άνοιγμα των σχολείων στη βάση αναθεωρημένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπου μια σχολική μονάδα θα κλείνει εάν παρουσιαστούν σε διάστημα μιας εβδομάδας τρία περιστατικά κορωνοϊού σε διαφορετικά τμήματα.
Γίνονται, επίσης, διάφορες εισηγήσεις, όπως μείωση αριθμού μαθητών στις τάξεις, τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων εξαερισμού, αποφυγή μετακινήσεων εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία, τοποθέτηση μονών θρανίων κ.α.
Το υπόμνημα εκφράζει την ανησυχία των γονέων και ειδικά των μικρότερων τάξεων, όπου ισχύει η ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, για τον διδακτικό χρόνο που έχει χαθεί και την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, ακόμη και με παράταση της σχολικής χρονιάς.