Το Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων όπως αυτή ορίστηκε το 2004 από τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εορτάζεται την 9ην Ιουνίου εκάστου έτους. Ο εορτασμός θα τελεστεί στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου (Βύρωνος 5), την συγκεκριμένη Ημέρα, παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη, μελών του ΔΣ, καθώς και μελετητών. Ταυτόχρονα, θα δoθούν στη δημοσιότητα τα τελευταία προσκτήματα, τα οποία απόκεινται πλέον στο Αρχείο τα οποία προέρχονται από συλλέκτες Κυπρίους, και μη, που θέλησαν έτσι, να παραχωρήσουν σημαντικό υλικό για την ιστορία της Λεμεσού στο Ιστορικό της Αρχείο. Θα γίνουν επίσης ανακοινώσεις σχετικά με:
- Τις επικείμενες συνεργασίες του Αρχείου με άλλα Αρχεία εντός και εκτός Κύπρου
- Την συγκρότηση του «Μουσικού Αρχείου» του ιδρύματος
- Την ψηφιοποίηση των Πρακτικών του Δήμου Λεμεσού (1878-) και τη μετάφραση των κειμένων
- Την ψηφιοποίηση των Πρακτικών της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, σε συνεργασία με το εν λόγω Οργανισμό
- Το Φωτογραφικό Αρχείο που αριθμεί πλέον 60.000 φωτογραφίες
- Τα νέα Εκπαιδευτικά προγράμματα
- Τις νέες ερευνητικές εργασίες και εκδόσεις
Η «Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων» καθιερώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Αρχείων, που έλαβε χώρα το 2004 στη Βιέννη, όπου οι 2000 σύνεδροι υιοθέτησαν την ομόφωνη απόφαση, που είχε κατατεθεί στα Πορίσματα του Συνεδρίου, με την οποία ζητήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπως καθιερώσει μια Διεθνή Ημέρα για τα Αρχεία και την Αρχειονομία. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της Πληροφόρησης να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να παρακινήσουν τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο, που φυλάσσεται στα αρχεία, και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ημερομηνία, 9 Ιουνίου είχε επιλεγεί για να υπενθυμίζει σε όλους που ασχολούνται με την «τεκμηριωμένη ιστορική μνήμη» την 9η Ιουνίου 1948, κατά την οποία, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ίδρυθηκε το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων της UNESCO, με πρώτο Πρόεδρο τον Σαρλ Σαμαράν, διευθυντή των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φιλίστορος και ιστοριοδίφη ερευνητή, καθώς και συγγραφέα, Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη (1936-2019), στον οποίο αφενός, η Κύπρος θα οφείλει ες αεί το «Βιογραφικού Λεξικό Κυπρίων 1800-1920», το οποίο παρέδωσε πριν «φύγει» στην έβδομη βελτιωμένη και επηυξημένη του έκδοση. Αφετέρου, εμείς ως το Ιστορικό Αρχείο της πόλεως Λεμεσού, του οφείλουμε σημαντικές συλλογές που δώρισε, στο Αρχείο και που, κυριολεκτικά, ήρθαν κοντά μας την ημέρα του θανάτου του. Ο Αριστείδης Κουδουνάρης γεννήθηκε το 1936 στη Λεμεσό. Σπούδασε εμποριολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στην Αγγλία και πολιτικές επιστήμες στο Trinity College του Δουβλίνου, όπου παρακολούθησε και μαθήματα Ιστορίας. Ο Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης ήταν από τους ιδρυτές της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών το 1989, της οποίας έκτοτε ήταν πρόεδρος. Ήταν, επίσης, εκπρόσωπος της Βυρωνικής Εταιρείας «Byron Society» στο Λονδίνο το 1971 και εκτελεστικός σύμβουλος του Πιεριδείου Ιδρύματος.
Αρχειακά τεκμήρια είναι το αρχειακό υλικό, τo οποίo διατηρήθηκε από τους δημιουργούς του, τους κατόχους του ή από κάποιο αρχειακό φορέα, εξαιτίας της νομικής αξίας ή της διαρκούς ιστορικής σημασίας του. Ο εορτασμός μιας τέτοιας παγκόσμιας Ημέρας έχει τους εξής στόχους:
- Αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία των αρχείων, καθώς και την στήριξη των φορέων λήψης αποφάσεων για τα οφέλη που προκύπτουν από την ορθή διαχείριση των αρχείων για τη χρηστή διακυβέρνηση και την ανάπτυξη.
- Την ενθάρρυνση των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών για την αναγκαιότητα της μακροπρόθεσμης διατήρησης αρχείων, καθώς και την παροχή πρόσβασης σε αυτά σε φοιτητές, ερευνητές και στο κοινό που αγαπά την ιστορία.
- Προβολή στο ευρύ κοινό των μοναδικών και εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων, που φυλάσσονται από τους αρχειακούς φορείς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο συνθέτης κ. Νίκος Βήχας, θα μας παραδώσει το Αρχείο του Δευκαλίωνος Ιακωβίδη (1912-1990) το οποίο ο συνθέτης του το εμπιστεύτηκε πριν τον θάνατό του το 1990.