Αρχική Τελευταία Νέα Δωρεά βιβλίων από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας στο ΤΕΠΑΚ

Δωρεά βιβλίων από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας στο ΤΕΠΑΚ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, η επίσημη τελετή δωρεάς βιβλίων από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας στο ΤΕΠΑΚ.

Η δωρεά περιλαμβάνει 123 τόμους με τίτλο «A Comprehensive Collection of Ancient Chinese Paintings», οι οποίοι αποτελούν σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη της Κίνας. Πρόκειται για μια ουσιώδη πρωτοβουλία ενίσχυσης των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών δεσμών μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, προάγοντας τη διεθνοποίηση και την ανταλλαγή γνώσης.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο ιδρυμάτων, καθώς και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, κ. Liu Yantao, επιβεβαιώνοντας τις στενές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, με την επίσημη παράδοση των βιβλίων να γίνεται από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Zhejiang, κ. Zhu Shiqiang, στον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Νικόλα Τσαπατσούλη, ο οποίος παρέλαβε το συμβολικό πρώτο αντίτυπο της συλλογής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρέσβης κ. Liu Yantao αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας και υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την εκδήλωση ως κομβικής σημασίας για την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πολύτιμη δωρεά.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Zhejiang είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί διάφορους χώρους του ΤΕΠΑΚ, συμπεριλαμβανομένου του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Digital Heritage Research Laboratory / Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ «Μνημοσύνη»), το οποίο αποτελεί κομβικό ερευνητικό κέντρο για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ψηφιακών τεχνολογιών. Η επίσκεψη αυτή ενίσχυσε περαιτέρω την κατανόηση των τομέων κοινής έρευνας και ανέδειξε τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δωρεά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, η οποία περιλαμβάνει κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες, διοργάνωση συνεδρίων, καθώς και πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η συνεργασία αυτή προάγει την ανταλλαγή γνώσης και πολιτιστικών αξιών, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Κίνας.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Zhejiang στη Λεμεσό αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ΤΕΠΑΚ για διεθνοποίηση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεών του στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανταλλαγή φοιτητών και προσωπικού μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΑΚ διατηρεί συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Hangzhou Dianzi (HDU) της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ιδρύθηκε στο ΤΕΠΑΚ το Ινστιτούτο Κομφούκιος, ενώ προσφέρεται ένα νέο, διεθνές, καινοτόμο και διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.

Στις αρχές του μήνα, το ΤΕΠΑΚ υποδέχθηκε τους 20 πρώτους φοιτητές από την Κίνα, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον πρώτο χρόνο σπουδών τους στο Πρόγραμμα Σπουδών που προσφέρεται από τα δύο πανεπιστήμια. Φέτος, οι φοιτητές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ΤΕΠΑΚ.

Το αγγλόφωνο, αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο «MSc in Electronic Science and Technology» προσφέρεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εκπαιδευτικής παρουσίας του πανεπιστημίου.

ΚΥΠΕ