Αρχική Τελευταία Νέα Δρ.Καραγιάννης: Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων-Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Δρ.Καραγιάννης: Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων-Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Φόβους για περαιτέρω αύξηση στους αριθμούς των περιστατικών κορωνοϊού, εκφράζει με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι ο κόσμος είναι απρόσεκτος και δεν τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας ούτε εφαρμόζει τις σχετικές οδηγίες και Πρωτόκολλα.

«Φυσικά μπορούμε να δούμε αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων. Σε όλες τις χώρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Διερωτώνται πώς βγαίνουν πάνω οι αριθμοί», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ 457 κρουσμάτων, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι ήταν πράγματι πιο υψηλό από ό,τι αναμενόταν βάσει και των ολικών των προηγουμένων ημερών. «Θεωρώ όμως, ότι είχαν μαζευτεί και αρκετά από τα γρήγορα τεστ που έχρηζαν επαλήθευσης, έτσι ίσως ο αριθμός να ήταν λίγο πιο υψηλός από ό,τι αναμενόταν. Από την άλλη μεριά, χθες προστέθηκαν άλλα 250 γρήγορα τεστ, επομένως πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη. Αυτή τη στιγμή εκεί που αναμέναμε λίγη πτώση, έχουμε άνοδο», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η παρούσα κατάσταση ανησυχεί τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ανέφερε ότι «εξαρτάται πώς θα εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες. Αν αρχίσει να ανεβαίνει φυσικά θα είναι ανησυχητικό. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση κι ότι το χθεσινό αποτέλεσμα των 457 κρουσμάτων να ήταν εξαίρεση».

Σε ερώτηση αν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε πως δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτό είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή. «Θα δούμε τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα προβούμε σε εκτιμήσεις. Αν τα αποτελέσματα δεικνύουν ότι δεν θα υπάρξει πτώση εντός των ημερών τότε θα είναι λίγο δύσκολο να χαλαρώσουν έστω και μερικώς κάποια από τα μέτρα. Θα δούμε και πώς συμπεριφέρονται οι καμπύλες ανά επαρχία. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την τάση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιες επαρχίες παρουσιάζουν πρόβλημα είπε ότι «η Αμμόχωστος είχε χθες αρκετά κρούσματα στα γρήγορα τεστ σε σύγκριση με τον ολικό αριθμό, όπως και η Λάρνακα».

Σε σχέση με την έναρξη των εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. «Θεωρώ πως είμαστε έτοιμοι. Εξαρτάται πόσες δόσεις θα πάρουμε κι ελπίζω ότι θα δοθεί, όπως προγραμματίζεται στους τρόφιμους των γηροκομείων πρώτα».

Υπέδειξε όμως, ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας και η εφαρμογή των Πρωτοκόλλων θα συνεχιστούν και μετά τους εμβολιασμούς. «Φυσικά και θα συνεχιστούν και μετά τους εμβολιασμούς. Δεν τελειώνει η υπόθεση από την μια ημέρα στην άλλη με το να εμβολιάσεις 2,500 άτομα. Αν θα πάρουμε αυτά που προγραμματίζεται να πάρουμε είναι γύρω στις 24,000 δόσεις. Ο εμβολιασμός θα πάρει κάποιο χρόνο για να γίνει. Από την άλλη μεριά, ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν αδειοδοτήσεις κι άλλων εμβολίων. Μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης γύρω στο 70% που πρέπει για να περιορίσουμε την εξάπλωση, φυσικά θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να τα εφαρμόζουμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται μόνο με το εμβόλιο, διευκρίνισε ότι επιτυγχάνεται και με το εμβόλιο αλλά και με τη φυσική μόλυνση. «Τη φυσική μόλυνση, αυτή την στιγμή λόγω των περιοριστικών μέτρων προσπαθούμε να την περιορίσουμε, επομένως δεν πρόκειται να νοσήσει ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός ατόμων στην κοινότητα», συμπλήρωσε.