Αρχική Πρόταση Eπταγώνια: Το χωριό που μεταμορφώνεται κάθε εποχή με άλλα χρώματα και άλλες...

Eπταγώνια: Το χωριό που μεταμορφώνεται κάθε εποχή με άλλα χρώματα και άλλες εικόνες

DSC_0032.jpg

Η πανέμορφη Επταγώνια είναι ένα χωριό κτισμένο περίπου 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού στους πρόποδες της Παπούτσας και ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια Πιτσιλιάς. Βρίσκεται κτισμένη σε ημιορεινή περιοχή, σε υψόμετρο 475 μέτρων από τη θάλασσα. Η Επταγώνια, ανάλογα με την εποχή που θα την επισκεφθείτε, θα σας «αποκαλύψει» άλλα χρώματα και θα σας «χαρίσει» διαφορετικές μαγευτικές εικόνες. 

Στολίδι του χωριού θεωρείται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει και ο εξωτερικός τοίχος φέρει πλάτος περίπου ενός μέτρου. Πέρα από τη εκκλησία της Αγίας Μαρίνα εδώ θα βρείτε και το παρεκκλήσι του Αγίου Φωτίου, το οποίο σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Επταγώνιας Παναγιώτη Τσολάκη, είναι το μοναδικό στην Κύπρο. 

DSC_0032.jpg

Το μεγάλο ρήγμα του Αγίου Μάμα – Αρακαπά έχει επηρεάσει σημαντικά τη μορφολογία του χωριού. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει ιδιαίτερα στη περιοχή του ρήγματος είναι η ευθύγραμμη διάταξη του ποτάμιου δικτύου του ποταμού της Γερμασόγειας και του Βασιλικού ποταμού. Το τοπίο του χωριού είναι αρκετά διαμελισμένο από τους παραπόταμους των δυο αυτών ποταμών.

Κατά μια εκδοχή το χωριό οφείλει την ονομασία του (που είναι σύνθετη από τις λέξεις απτά και γωνία) στο γεγονός ότι η διαμόρφωση του εδάφους της περιοχής σχηματίζει πολλές γωνίες. Το αριθμητικό επτά σαν πρώτο συνθετικό σημαίνει επίταση (όπως επτάψυχος ). Κατά μια άλλη εκδοχή το χωριό πήρε την ονομασία του από τις επτά γειτονιές που είχε παλιά το χωριό.

P5200175.jpg

Η Επταγώνια ήταν γνωστή τουλάχιστον από την αρχή της Φραγκοκρατίας. Αρχικά αποτέλεσε ένα από τα κτήματα των Ναϊτών ιπποτών στη Κύπρο. Μετά τη διάλυση του τάγματος των Ναϊτών, η Επταγώνια περιήλθε στη κατοχή των Ιωαννιτών ιπποτών που είχαν για έδρα τους το Κολόσσι και αποτέλεσε ένα από τα χωριά της Μεγάλης Κομμανδερίας. Η Επταγώνεια βρίσκεται σημειωμένη σε παλαιούς χάρτες ως Astagonia.

Με πληροφορίες από eptagonia.org και e-village.org