Αρχική Τελευταία Νέα Χάρτης ECDC: Παραμένει στο βαθύ κόκκινο η Κύπρος

Χάρτης ECDC: Παραμένει στο βαθύ κόκκινο η Κύπρος

Επιδείνωση σε Γαλλία-Ιταλία, μικρή βελτίωση σε Ρουμανία-Ισπανία

Εν πολλοίς αναλλοίωτη παραμένει η εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, σύμφωνα με τον τελευταίο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η Κύπρος παραμένει στην κατηγορία “βαθύ κόκκινο” όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Επίσης δεν καταγράφονται τα κρούσματα από την παραλλαγή Όμικρον.  

Σε σύγκριση με τον επιδημιολογικό χάρτη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερες περιοχές της Γαλλίας έχουν περάσει στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο». Μόνο η Βρετάνη, η Νορμανδία και περιοχές της κεντρικής Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των Παρισίων, παραμένουν στην κόκκινη κατηγορία.  

Στη βαθιά κόκκινη κατηγορία παραμένουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Αυστρία, το Λίχτενσταϊν, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Ισλανδία, η Δανία και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας (με εξαίρεση ορισμένες βορειοδυτικές περιοχές που βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία).  

Στην κόκκινη κατηγορία παραμένουν η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Ισπανία επίσης παραμένει στην κόκκινη κατηγορία, αν και ορισμένες ακόμα περιοχές σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα έχουν περάσει στην πορτοκαλί κατηγορία.

Στη Ρουμανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν ολόκληρη στην κόκκινη κατηγορία, έχει σημειωθεί μικρή βελτίωση, με περιοχές στα βορειοανατολικά και στα νοτιοδυτικά να περνούν στην πορτοκαλί κατηγορία.

Η κατάσταση σημείωσε επιδείνωση στην Ιταλία της οποίας οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται τώρα στην κόκκινη κατηγορία, με εξαίρεση μεμονωμένες περιοχές στην κεντρική και νοτιοανατολική Ιταλία, την Σικελία και τη Σαρδηνία που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πορτοκαλί κατηγορία.  

Μικρή επιδείνωση σημείωσε η κατάσταση και στη Νορβηγία με ακόμα μια περιοχή στα νότια (συμπεριλαμβανομένου του Όσλο) να περνά στο βαθύ κόκκινο, ενώ η κατάσταση παραμένει σταθερή στην Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία με εξαίρεση περιοχές στα νοτιοδυτικά που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%. 

Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία). 

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

map