Έχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο διάστημα αποστέλλονται διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα (email) σε διάφορους κατόχους ηλεκτρονικών διευθύνσεων, σχετικά με μηνυμάτων εκβιαστικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα τα ύποπτα μηνύματα αναφέρουν ένα κωδικό που ομοιάζει με αυτόν του χρήστη με τον οποίον του αναφέρουν σε εκβιαστικό τρόπο ότι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε λογαριασμό τους και ότι εάν δεν πληρώσουν ένα ποσό σε μορφή κρυπτονομίσματος, θα δημοσιοποιήσουν τις δραστηριότητες του χρήστη στην δήθεν θέαση του, σε πορνογραφικό υλικό. Δείγμα επιστολής επισυνάπτεται στο τέλος.
Με το μήνυμα τους ζητούν από τον παραλήπτη του μηνύματος, ζήτούν όπως τους εμβαστούν περί τα $1900 δολάρια υπό μορφή bitcoin σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Τα μηνύματα αυτά είναι στην ολότητα τους απατηλά και κακόβουλα. Σε καμία περίπτωση, οι παραλήπτες τέτοιων μηνυμάτων να προβαίνουν στην διαδικασία πληρωμής του ποσού και στην διαδικασία να απαντήσουν και να διαπραγματευτούν μαζί με τον αποστολέα. Τέτοια μηνύματα να διαγράφονται άμεσα.
Επίσης οι χρήστες του διαδικτύου συμβουλεύονται να προβαίνουν άμεσα στα ακόλουθα μέτρα:
α. Όταν τους ζητείται η καταβολή χρημάτων σε διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που χρησιμοποιούν συνήθως, να προβαίνουν σε επαλήθευση του αιτήματος, μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή.
β. Να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και να χρησιμοποιούν τεχνικές αυθεντικοποίησης δύο βημάτων (two step verification) για την είσοδό τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
γ. Να χρησιμοποιούν προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, τόσο στον υπολογιστή τους, όσο και στις φορητές συσκευές, τα οποία να ενημερώνουν τακτικά.
δ. Να μην ανοίγουν συνδέσμους που εμπεριέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου από αγνώστους, καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
ε. Να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο στις ρυθμίσεις των φίλτρων ανακατεύθυνσης του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενεργό τέτοιο φίλτρο ανακατεύθυνση σε άλλο άγνωστο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τότε να διαγράφουν τέτοια ρύθμιση και να ενημερώνεται η Αστυνομία.
Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στην διάθεση του κοινού ή εταιρειών για αναφορά καταγγελίας και το κοινό καλείται να επισκέπτονται την ιστσοσελίδα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος cyberalert.cy και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο cybercrime, για αναφορά.
Πηγή: Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αρχηγείο Αστυνομίας